Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ-ΣΤΑΣΗ ΗΛΙΟΠΕΤΡΑ ΞΑΝΘΗΣ

0 σχόλια Share:

Κείμενο του ιστολόγιου 2/8/2013

IMG_0107

Χτες ήταν η δεύτερη στάση του ¨Καραβανιού της Αφθονίας¨, αυτή τη φορά στο χωριό Ηλιόπετρα Ξάνθης. Πρόκειται για ένα σχέδιο του τουρκικού κράτους με σκοπό την δημιουργία-συντήρηση και ανάπτυξη πνευματικών δεσμών με τους μουσουλμανικούς και τουρκικούς πληθυσμούς των Βαλκανίων. Οργανώνεται ετησίως στον μήνα του Ραμαζανιού με φορέα επιφάνειας τον δήμο Μπαϊράμπασά Κωνσταντινούπολης. Και τον χαρακτηρίζουμε έτσι διότι όταν βλέπει κάποιος τους χορηγούς (υπουργεία τουρισμού, εξωτερικών της Τουρκίας και οι μεγαλύτερες εταιρίες της Τουρκίας) , αντιλαμβάνεται πως ουσιαστικά πρόκειται για πολιτική μέσω της θρησκείας και του πολιτισμού. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται είναι είτε άσχετος είτε απλά ιδιοτελής.

Φορτηγά ΤΙR μεταφέρουν εξοπλισμό θεατρικό (φώτα-σκηνή-ηχητικά) και παρουσιάζουν ένα πολιτιστικό-τουρκικό πρόγραμμα. Παράλληλα παραθέτουν και γεύμα ιφτάρ.

Πρώτος από τους επισήμους έφτασε στον χώρο ο τουρκομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε. Ακολούθησαν ο πρώην βουλευτής Τσετίν Μάντατζι και μετά ο τοπικός δήμαρχος Τοπείρου Στέλιος Χατζηευαγγέλου. Μάλιστα ο τελευταίος λίγο μετά από την άφιξη του έκανε και δηλώσεις σε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι στις οποίες ανέφερε τα εξής :

Καλησπέρα. Να καλωσορίσω καταρχήν τον πρώην δήμαρχο Μπαϊράμπασα, να του ευχηθώ καλή διαμονή στην περιοχή μας. Αυτό που θα ήθελα να πω μέσα από το κανάλι σας, να ευχηθώ σε όλους όσοι μετέχουν σήμερα σε αυτή την εκδήλωση, να είναι καλά, να περάσουν μέρες χαράς,

…………….

Σε αυτές τις ιερές μέρες του Ραμαζανιού οι άνθρωποι πρέπει να έχουν αλληλεγγύη στους συνανθρώπους τους πολίτες. Όμως αυτές οι μέρες είναι επίσης και μέρες περισυλλογής. Και αυτές τις δύσκολες μέρες λοιπόν θα πρέπει να δείχνουμε την αλληλεγγύη μας. Αυτόν τον συμβολισμό λοιπόν έρχεται να δείξει το καραβάνι από τον δήμο του Μπαϊράμπασά¨

Δήμαρχε, αν ο στόχος του οθωμανικού αυτού καραβανιού ήταν να βοηθήσει τους φτωχούς να φάνε ή να δείξει την αξία της αλληλεγγύης τότε ας την δείξει στους φτωχούς της Τουρκίας, που φυσικά και είναι πάρα πολλοί…

Όντας επιτόπου εκεί είδαμε πως η περιοχή έχει πολλούς Ρωμά. Οι όποιοι λοιπόν ανέχονται ή βοηθάνε αυτό το υποτίθεται ¨Καραβάνι της Αφθονίας¨ δεν αντιλαμβάνονται πως τέτοιες εκδηλώσεις συμβάλλουν στον εκτουρκισμό τους ; Καλά θα ήταν να είχαμε κάποτε καμιά απάντηση για αυτό. Διότι με αυτή την πορεία ο ισχυρισμός της Ελλάδας για σύσταση της μουσουλμανικής μειονότητας από ¨τουρκογενείς, Πομάκους και Ρωμά¨ σε λίγα χρόνια θα αποτελεί κενό γράμμα.

Το θετικό ήταν πως η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου ήταν αδιάφορη. Τα τραπέζια γέμισαν προφανώς από ανθρώπους που θέλανε να ξεσκάσουν και βρήκαν μια αφορμή. Για αυτό και τα χειροκροτήματα ήταν βασικά από… τους επίσημους !

Παραθέτουμε τμήματα από ομιλίες που ακούστηκαν :

Τουρκομουφτής Αχμέτ Μέτε

………… Μεταξύ μας βρίσκεται ο βουλευτής του ΑΚΡ, κύριος Χουσείν Μπουργκέ. Όταν ήταν δήμαρχος του Μπαϊράμπασά εγώ ήμουν ιμάμης. Και θυμάμαι σαν σήμερα όταν ήρθαν με αυτό το σύνθημα το ¨Η αδερφοσύνη σύνορα δεν γνωρίζει¨. Και πραγματικά ήταν τόσο ωραίο και καίριο σύνθημα που πραγματικά επιθυμώ να τον ευχαριστήσω και τώρα.

…………..

Εμείς με αυτό το πρόγραμμα αρχίσαμε στις τηλεοράσεις να βλέπουμε πιο κοντά τα Βαλκάνια. Γνωρίσαμε τα αδέρφια μας. Και εμείς παρουσιάσαμε τους εαυτούς μας. Μας γνώρισαν και εμάς. Υπάρχουν πολλοί μουσαφίρηδες που έχουν έρθει από την Τουρκία. Υπάρχουν οι μουσαφίρηδες από Αδριανούπολη, πολλοί ακόμη δημοτικοί σύμβουλοι, υπάρχουν βουλευτές.

…………….

Αντιπρόεδρος DEB Οζάν Αχμέτογλου

¨…………

Οκτώ χρόνια τώρα ένα καραβάνι ξεκινά από την γείτονα και μητέρα πατρίδα Τουρκία. Γυρνά όλα τα Βαλκάνια και σε κάθε μέρος αφήνει λίγη φιλία, αδερφοσύνη και στοργή και επιστρέφει εκεί από όπου ήρθε. Και την επόμενη χρονιά πάλι κατά τον ίδιο τρόπο. Να είστε σίγουροι για το εξής : Ένα τόσο ωραίο πρόγραμμα, ένα τόσο ωραίο σχέδιο μακάρι να το είχαν όλες οι χώρες. Πιστεύω πως αυτού του είδους τα σχέδια στα Βαλκάνια, προάγουν την φιλία, την αδερφοσύνη και την προσέγγιση μεταξύ των λαών. Και το πιο καλό παράδειγμα για αυτό το βιώνουμε απόψε στην Ηλιόπετρα, το βιώνουμε στην Ξάνθη. Να απέναντι μας βρίσκεται ένας βουλευτής της Τουρκικής Δημοκρατίας και ο τοπικός δήμαρχος της περιοχής, και κάθονται δίπλα δίπλα. Κάθονται μαζί στο τραπέζι της καρδιά και της στοργής. Είμαι πολύ χαρούμενος που κάθε χρόνο σε Ξάνθη και Κομοτηνή φιλοξενούμε το Καραβάνι της Αφθονίας.

…………….¨

Αχμέτ Χατζηοσμάν βουλευτής ΠΑΣΟΚ

……………..

¨Τον Χουσείν Μπουργκέ να τον λέμε αδερφό μας, λόγω της αγάπης και του σεβασμού μας προς αυτόν. Διότι αυτοί είναι εκείνοι οι οποίοι άρχισαν σε αυτή την περιοχή και στα Βαλκάνια το Καραβάνι της Αφθονίας.

………….

Αδερφοί μόλις κατεβήκαμε από το αεροπλάνο με τον αδερφό μου τον βουλευτή Χουσείν Ζεϊμπέκ. Για να βρεθούμε εδώ μαζί σας, επειδή ήμασταν μαζί σας, για να βρεθούμε ανάμεσα σας και επίσης συγχαίρω τον δήμο του Μπαϊράμπασα για αυτό το ιφτάρ, ο Αλλάχ να τους βοηθά, σας εύχομαι καλό βράδι, και από τώρα και καλό Μπαϊράμι¨.

Χουσείν Ζεϊμπέκ βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

¨……………

Καταρχήν εκφράζουμε τις μεγάλες μας ευχαριστίες προς τον δήμο του Μπαϊράμπασά, κάθε χρόνο δεν μας ξεχνά. Και εμείς επωφελούμαστε από την αφθονία σας. Να μην σταματήσει ποτέ. Πραγματικά προσφέρετε μια πολύ σημαντική υπηρεσία. Μπορεί εξωτερικά να φαίνεται ένα μικρό γεγονός, αλλά τα Βαλκάνια γενικά είναι μια ταραγμένη περιοχή. Έφυγαν άτομα που δεν το θέλανε και μείνανε άλλα επίσης χωρίς τη θέληση τους. Αυτού του είδους όμως οι εκδηλώσεις εμψυχώνουν τους ανθρώπους των Βαλκανίων και τους κάνει να αισθανθούν πως δεν είναι μόνοι τους. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι το πιο ισχυρό αίσθημα της μειονότητας είναι το αίσθημα της μοναξιάς. Να είστε καλά δεν μας αφήνετε να το νοιώσουμε. Και η ισχυρή απόψε εκπροσώπηση της Τουρκικής Δημοκρατίας μας δίνει μια ξεχωριστή χαρά.

………………¨

Τούρκος πρόξενος Ιλχάν Σενέρ 

¨Πολύτιμοι ομογενείς μου, αξιότιμοι επίσημοι και καλεσμένοι, σας χαιρετίζω όλους με σεβασμό. Μακάρι ο Αλλάχ να δεχτεί το ιφτάρ μας. Όπως έχει πει ο ποιητής στο μυαλό του Τούρκου όταν ακούει για ποτάμι του έρχεται ο Δούναβης και τα Βαλκάνια. Για αυτό εμείς δεν ξεχνάμε τα Βαλκάνια, δεν βγαίνουν από το μυαλό μας. Στα πλαίσια αυτά και εγώ , ως αξιωματούχος της Τουρκίας αλλά και ως Τούρκος των Βαλκανίων ευχαριστώ όλους τους εργαζόμενους του Καραβανιού της Αφθονίας, αρχίζοντας από τους οδηγούς, οι οποίοι από το 2005 και εντεύθεν, γυρνώντας στα Βαλκάνια στην περιοχή των εγγονιών του πορθητή, δίνουν το μήνυμα πως η μητέρα πατρίδα Τουρκία πάντα βρίσκεται δίπλα στους ομογενείς, ομόθρησκους και στα αδέρφια της.

………….

Πραγματικά βλέποντας το στα Βαλκάνια είναι κάτι που σου δίνει περηφάνια.

………….¨

Από τις ομιλίες και μόνο είναι σαφής η στόχευση αυτής της εκδήλωσης. Πρόκειται για έναν ακόμη τρόπο ομογενοποίησης των μουσουλμάνων των Βαλκανίων. Προβάλλεται η ισχύς της Τουρκίας, η αδερφοσύνη μεταξύ των μουσουλμάνων και το κοινό οθωμανικό παρελθόν.

Την ώρα που άρχισε το φαγητό προβαλλόταν ένα βίντεο σχετικά με την διοργάνωση αυτή. Αναρωτιόμαστε. Ο μεταφραστής του προξενείου που μετέφραζε για τον δήμαρχο Χατζηευαγγέλου του είπε και την εξής φράση που αναφερόταν στο βίντεο : ¨Πάμε εκεί που πότισαν τα άλογα τους οι επιδρομείς μας, πάμε στους τάφους των αγίων μας¨.

Previous Article

ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ

Next Article

1/8/2013 ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΒΑΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΗΛΙΟΠΕΤΡΑ ΞΑΝΘΗΣ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *