fbpx

TourkikaNea.gr

Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤOY ΕΚΔΡΟΜΕΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΕΡΕ Η ΕΟΤΔΘ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΑΚΗ

0 σχόλια Share:

Κείμενο του ιστολόγιου  1/10/2016

Πριν από λίγες μέρες η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτική Θράκης, μας κουβάλησε εδώ στην Θράκη διάφορα άτομα τα οποία φέρονται να νοιάζονται για τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα γενικά. Μεταξύ αυτών ήταν και o  Μαρίνο Μπουστατζίν- Γ.Γ. της Οργάνωσης των μη Εκπροσωπούμενων Εθνών και Λαών (UNPO). Αυτός λοιπόν προφανώς τιμώντας αυτούς που του έκαναν και τα έξοδα για την ΤΖΑΜΠΑ εκδρομούλα του,θεώρησε σωστό να βγάλει μια ανακοίνωση σχετικά με την επίσκεψη του αυτή. Στην ιστοσελίδα λοιπόν της UNPO (http://unpo.org/article/19501) αναφέρονται τα εξής :

¨Συμπεράσματα της UNPO από διερευνητική αποστολή στη Δυτική Θράκη: Η κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα ολοένα και πιο ανησυχητική

4772

Στις 22 του Σεπτέμβρη του 2016 UNPO έκανε 4 ημερών διερευνητική αποστολή στη Δυτική Θράκη, κατά την οποία συλλέχθηκαν από πρώτο χέρι στοιχεία για τους όρους και τον τρόπο αντιμετώπισης της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα. Η αποστολή οργανώθηκε από την Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη (ABTTF) και περιελάμβανε αντιπροσώπους από UNPO, Κέντρο Maurits Coppieters (CMC), το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι και τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Nils Torvalds (ALDE, Φινλανδία) και PAL Csaky (ΕΛΚ , Σλοβακία). Μια ολοκληρωμένη έκθεση σχετικά με τα πορίσματα και τις συστάσεις της αποστολής θα παρουσιαστεί σε ελληνικά και θεσμικά όργανα της ΕΕ στις αρχές του 2017.

4770

Από 19 – 22 Σεπ, 2016, μια διερευνητική αποστολή 4 ημερών διεξήχθη στη Δυτική Θράκη, την ελληνική περιφέρεια που είναι η πιο πυκνοκατοικημένη από εθνοτικά Τούρκους. Τα συμπεράσματα που πρέπει να συναχθούν από την αποστολή αυτή ήταν βαθύτατα ανησυχητικά, ειδικά σε σχέση με τα ζητήματα της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και την ελευθερία της πίστης. Παρά τις διάφορες εκκλήσεις από την κοινότητα για την αναγνώριση και δίκαιη μεταχείριση, που υποστηρίζεται από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) υπέρ τους, η κατάσταση παραμένει στάσιμη, με τις ελληνικές αρχές να αρνούνται να αναγνωρίσουν επισήμως οποιαδήποτε μειονότητα, πλην της μουσουλμανικής, που προβλέπεται στην ηλικία σχεδόν 100 ετών συμφωνία της Λωζάννης (1923).

4771

Οι εκπρόσωποι της αποστολής είχαν την ευκαιρία να συναντηθεί με ένα ευρύ φάσμα ακτιβιστών ομάδων με επιρροή, συμπεριλαμβανομένων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και του κόμματος DEB. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στην εκπαιδευτική και θρησκευτική αυτονομία και τον αγώνα για νομική αναγνώριση. Στην συζήτηση με τον εκλεγμένο μουφτή Κομοτηνής, αυτός τόνισε το πρόβλημα της θρησκευτικής αυτονομίας, καθώς επεσήμανε το πως επιλέγονται οι μουφτήδες από τις ελληνικές αρχές αλλά και την έλλειψη επίσημης αναγνώρισης των ιμάμηδων. Επισκέψεις τόσο σε Κομοτηνής και Ξάνθη υπογράμμισαν περαιτέρω το ζήτημα της έλλειψης ελευθερίας της πίστης, καθώς μερικά από τα τζαμιά στις περιοχές αυτές είχαν δεχθεί επίθεση ή είχε σταματήσει η επισκευή τους. Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα από τις παρενοχλήσεις των εθνοτικά Τούρκων που είναι θύματα  της αστυνομίας και των Ελλήνων εθνικιστών.

Οι εκπρόσωποι της αποστολής είχαν επίσης συζητήσεις με την Ένωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής, όπου τέθηκε το πάγιο θέμα της νομικής αναγνώρισης των εθνοτικά  Τούρκων στην Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν έχει καμία επίσημη αναγνώριση οποιασδήποτε ομάδας ιθαγενών και με αυτό τον τρόπο το κράτος αρνείται να παράσχει ζωτικής σημασίας μορφές προστασίας των μειονοτήτων. Η Ελλάδα επιτρέπει μόνο το δικαίωμα του ατόμου στον αυτοπροσδιορισμό και έτσι προσπαθεί να αρνηθεί την ύπαρξη της εθνικής τουρκικής κοινότητας. Εκτός από αυτό, οι ελληνικές αρχές αναγνωρίζουν μόνο μουσουλμανική μειονότητα, όπως αναφέρεται στη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, κάτι το οποίο είναι προβληματικό, καθώς το γεγονός ότι δεν είναι όλα τα μέλη της τουρκικής μειονότητας είναι μουσουλμάνοι, αφήνει πολλά άτομα σε ένα νομικό κενό να επιδιώκουν κρατική αναγνώριση και προστασία.

Επιπλέον, η διερευνητική αποστολή περιλάμβανε  κοινή συνεδρίαση με την ΠΕΚΕΜ,  με την Ένωση Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης, η οποία κατέδειξε το επείγον  του θέματος της εκπαιδευτικής αυτονομίας. Ο αριθμός των δίγλωσσων σχολείων και των νηπιαγωγείων για τα παιδιά της μειονότητας βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, και για τους λίγους που παραμένουν η ποιότητα της εκπαίδευσης υπολείπεται κατά πολύ κάτω από ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Δυστυχώς, αυτό θέτει σοβαρούς περιορισμούς στη νεολαία της Δυτικής Θράκης: παρά την ποσόστωση 0,5% σε πανεπιστήμια στην Ελλάδα, οι περισσότεροι τουρκόφωνοι εξακολουθούν να μην καταφέρουν να αποκτήσουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Συνολικά, η τετραήμερη διερευνητική αποστολή στη Δυτική Θράκη επιβεβαίωσε ότι η κατάσταση των εθνοτικά Τούρκων στην Ελλάδα είναι ολοένα και πιο ανησυχητική και απαιτεί επείγουσα προσοχή. Μια ολοκληρωμένη έκθεση σχετικά με τα συμπεράσματα και τις συστάσεις θα συγκεντρωθεί κατά τους επόμενους μήνες, και στη συνέχεια θα υποβληθεί σε ελληνικά και θεσμικά όργανα της ΕΕ, με την ελπίδα να φέρει το ζήτημα των εθνοτικά Τούρκων της Δυτικής Θράκης στο προσκήνιο………¨

 

Προφανώς ο Χαμπίπογλου της ΕΟΤΔΘ δεν μπορεί να έχει παράπονο ! Τα λεφτά της Τουρκίας έπιασαν τόπο !

Previous Article

ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ !

Next Article

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΘΛΙΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΗΠΑ ΣΤΟ ΣΥΡΙΑΚΟ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.