Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Η Μονή της Χώρας στην Πόλη μετατρέπεται ΚΑΙ αυτή σε τζαμί…

No Comments Share:

Είδηση της τελευταίας στιγμής…Το Καριγέ τζάμι ανοίγει για προσευχή

Σύμφωνα με την είδηση της τελευταίας στιγμής το τζάμι Καριγέ που είναι της βυζαντινής περιόδου και βρίσκεται στην περιοχή Φατίχ της Κωνσταντινούπολης, αποφασίστηκε να περάσει στην διεύθυνση Θρησκευμάτων και ανοίγει για προσευχή.
Σύμφωνα με την απόφαση του ΠτΔ που δημοσιεύεται στην σημερινή εφημερίδα της κυβερνήσεως, μετά από την απόφαση για ακύρωση από το 19ο τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της αποφάσης του υπουργικού Συμβουλίου του 1945, για την χρήση του τζαμιού ως μουσείο και ως αποθήκη μουσείου, πλέον το Καριγέ τζάμι, αποδίδεται στη Διεύθυνση Θρησκευμάτων και ανοίγει για λατρεία.
Το κτίσμα κατασκευάστηκε τον 6ο αιώνα ως εκκλησία, ενώ το 1511 ο Αττίκ Αλή πασάς πού ήταν ο μεγάλος βεζίρης του σουλτάνου Βαγιαζήτ του Β, το μετέτρεψε σε τζαμί και πλέον άρχισε να μνημονεύεται ως τζάμι “Ατίκ Αλή Πασά” η ως “Καριέ τζαμί”. με απόφαση που πήρε το υπουργικό συμβούλιο στις 2 Αυγούστου του 1945 το τζάμι μετατράπηκε σε μουσείο ενώ με την απόφαση που πήρε τον 19ο τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 2019, θα ανοίξει για προσευχή.

https://www.milliyet.com.tr/gundem/son-dakika-istanbuldaki-kariye-camii-ibadete-aciliyor-6286857

21/8/2020

Σχ. : Μερικά στοιχεία για την ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Στη βορειοδυτική πλευρά του ιστορικού κέντρου της Κωνσταντινούπολης και σε μικρή απόσταση από τη βυζαντινή πύλη της Αδριανούπολης, βρίσκεται η περίφημη Μονή της Χώρας. Το όνομά της οφείλει στον προσδιορισμό των ψηφιδωτών του Χριστού ως «Χώρας των Ζώντων» και της Παναγίας ως «Χώρας του Αχωρήτου» στο εσωτερικό της.

Από το παλαιό μοναστηριακό συγκρότημα σήμερα σώζεται μόνο το καθολικό του. Ως προς την αφιέρωσή του, δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν ανήκε στο Χριστό, στην Παναγία ή και στους δύο.

Εξίσου αμφίβολος είναι και ο χρόνος ίδρυσης της μονής, που τοποθετείται είτε επί βασιλείας Ιουστινιανού (527-565), είτε στα χρόνια του Ηρακλείου (610-641). Το βέβαιο είναι πως στον 12ο αι. κτίζεται μεγαλόπρεπος ναός, ενώ στις αρχές του 14ου αι. δέχεται ριζική ανακαίνιση. Πρόκειται για το εκτεταμένο πρόγραμμα εργασιών που εκτελέστηκε με χρηματοδότηση του λογοθέτη του γενικού Θεόδωρου Μετοχίτη, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με αυτό το μνημείο, σφραγίζοντας την πιο λαμπρή περίοδο στην ιστορία της μονής. Σε εκείνον οφείλεται η κατασκευή του διπλού νάρθηκα και του νότιου παρεκκλησίου, τα οποία διακοσμήθηκαν με ψηφιδωτά και τοιχογραφίες αντίστοιχα. Τα έργα αυτά αποτελούν την κορυφαία έκφραση της παλαιολόγειας τέχνης της πλουσιότατης καλλιτεχνικά βασιλείας του Ανδρονίκου Β΄ (1282-1328), και αντικείμενο θαυμασμού ειδικών και μη.

Την ημέρα της άλωσης του 1453, η μονή υπήρξε μεταξύ των πρώτων εκκλησιαστικών μνημείων που δέχθηκαν τη λεηλασία. Αργότερα, στα τέλη του 15ου με αρχές του 16ου αι., η Χώρα μετατράπηκε σε τζαμί με το όνομα Kariye.

Previous Article

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών: ¨Ελλάδα και Κύπρος βλάπτουν τα συμφέροντα της ΕΕ¨

Next Article

Ο Ταγίπ θα κατασκηνώσει στο ίδιο μέρος με τον σουλτάνο Αλπαρσλάν…

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *