Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Ανταλλαγή πυρηνικών και πυραυλικών τεχνολογιών μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν…

No Comments Share:

Μανίς Σουκλά
2/1/2021

Τουρκία-Πακιστάν σε συζήτηση υψηλού επιπέδου για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων

Το Πακιστάν μεταφέρει ταχέως τεχνολογία πυραύλων στην Τουρκία και Πακιστανοί επιστήμονες βοηθούν την Τουρκία να αναπτύξει την ικανότητα της στην παραγωγή πυραύλων.

Η ταχεία παραγωγή και διάδοση πυρηνικών και πυραυλικών τεχνολογιών από την Τουρκία, αποτέλεσε μείζονα ανησυχία για τις δημοκρατικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο. Έχει απειλήσει την ειρήνη και την ηρεμία χώρων από το βορειο Ατλαντικό ως τη Μέση Ανατολή. Μία σειρά από πρόσφατες εξελίξεις προσέλκυσε την προσοχή του κόσμου σε ένα αναδυόμενο φαινόμενο, όπου ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ασχολείται με τις πυρηνικές και πυραυλικές τεχνολογίες στο Πακιστάν, για να εκπληρώσει τις γεωπολιτικές του φιλοδοξίες.

Τελευταία εξέλιξη είναι η 15η συνάντηση της ομάδας Στρατιωτικού Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-Πακιστάν (HLMDG), πού είναι η  θεσμική συνάντηση μεταξύ των δύο χωρών για την αμυντική συνεργασία. Επικεφαλής της πακιστανικής αντιπροσωπείας ήταν ο υπουργός Αμύνης του Πακιστάν απόστρατος στρατηγός Μιάν Μουχάμμαντ Χιλάλ Χουσεΐν, ενώ επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας, ήταν ο αναπληρωτής αρχηγός του τουρκικού στρατού Σελτσούκ Μπαϊρακτάρογλου.

Η συνάντηση ήταν μέρος μιας σειράς πολλών συναντήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των στρατών των δύο εθνών. Σε αυτήν εξετάστηκε και συζητήθηκε η πρόοδος που σημειώθηκε, σε προηγούμενες συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων της άμυνας. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μεταξύ άλλων δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας συμπεριλαμβανομένων και των συμπαραγωγών. Ανώτατοι στρατιωτικοί του Πακιστάν, συναντήθηκαν επίσης με τον υπουργό Αμύνης της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ και τον αρχηγό του τουρκικού στρατού Γιασάρ Γκιουλέρ.

Γνώστες του θέματος πιστεύουν ότι η συνάντηση και οι συζητήσεις αυτές ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς είναι μέρος ενός ευρύτερου σεναρίου για την ανταλλαγή πυρηνικών και πυραυλικών τεχνολογιών μεταξύ των δύο χωρών. Πιστεύεται ότι ο Ερντογάν έχει ζητήσει προσωπικά από τον αρχηγό του στρατού του Πακιστάν στρατηγό Μπαχβά, να μοιραστεί την τεχνολογία των πυρηνικών όπλων που σύμφωνα με πληροφορίες έχει συμφωνήσει το Πακιστάν. Η συνάντηση οργανώθηκε για να συζητήσει διαδικαστικές πτυχές της μεταφοράς τεχνολογίας που θα μπορούσε να πραγματοποιηθούν και να καλύψουν τη διαδικασία ταυτόχρονα.

Η πακιστανική αμυντική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τις τουρκικές αμυντικές εταιρίες συμπεριλαμβανομένων και των Baykar (USV OEM), TAI, ASELSAN και HAVELSAN. Συναντήθηκε επίσης με κορυφαίους στρατηγούς του τουρκικού στρατού και γραφειοκράτες που ασχολούνται με την παραγωγή πυραύλων και άλλων εναέριων τεχνολογιών. Η λίστα αυτών των ανθρώπων περιλάμβανε επίσης και τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικών Βιομηχανιών Ισμαήλ Ντεμίρ και τον CEO της ΤΑΙ  Δρ. Ταμίλ Κοτίλ.
Η πρόσφατη κατάσχεση ενός κινεζικού αυτόκλειστού (χρησιμοποιείται στην κατασκευή κινητήρων πυραύλων μεγάλης εμβέλειας) στο λιμάνι Καντλά σε ένα πλοίο του Χονγκ Κονγκ που πήγαινε στο λιμάνι Κασίμ του Πακιστάν, υπογράμμισε την ταχεία μεταφορά τεχνολογίας πυραύλων από την Κίνα στο Πακιστάν. Ειδικοί υποστήριξαν ότι ο τύπος του αυτόκλειστου που κατασχέθηκε χρησιμοποιείται σε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς όπως ο Shaheen-2 που είναι ικανός να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές. Το Πακιστάν έχει συσσωρεύσει μία μεγάλη συστοιχία πυραύλων από την Κίνα, τόσο τους συμβατικούς όσο και εκείνος που είναι ικανοί να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Πιστεύεται επίσης ότι η Κίνα είναι η χώρα που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά πυρηνικής τεχνολογίας στο Πακιστάν και βοηθά τη χώρα να οικοδομήσει τις πυρηνικές της δυνατότητες.

Το Πακιστάν μεταφέρει ταχέως τις τεχνολογίες πυραύλων στην Τουρκία και Πακιστανοί επιστήμονες βοηθούν την Τουρκία να αναπτύξει την ικανότητα της στην παραγωγή πυραύλων. Πολλοί Πακιστανοί επιστήμονες εργάζονται επί του παρόντος με την Τουρκία για να ενισχύσουν τις βαλλιστικές και πυρηνικές της δυνατότητες. Το Πακιστάν λειτουργώντας ως ενδιάμεσος στη μεταφορά πυραυλικών τεχνολογιών μεταξύ των χωρών παραβίασε τους κανόνες ελέγχου τεχνολογίας πυραύλων (MTCR)  και τους κανόνες μη διάδοσης.

Ο Ερντογάν εν μέσω ομιλιών και σχολίων του εκφράζει κατηγορηματικά τις επιθυμίες του για πυρηνικά. Πολύ πρόσφατα διατυπώνοντας τις πυρηνικές του φιλοδοξίες του, τον Σεπτέμβριο του 2019, είχε δηλώσει πως “Ορισμένες χώρες έχουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές και όχι μία ή δύο. Ωστόσο εγώ δεν επιτρέπεται να έχω πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να το δεχτώ. Και ακριβώς δίπλα μας βρίσκεται το Ισραήλ, σωστά ; Κάτι που είναι τρομακτικό”.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι εδώ και δεκαετίες το Πακιστάν υπήρξε βασικός πυρήνας της “πυρηνικής μαύρης αγοράς” και η Τουρκία συμβάλλει στις επιχειρήσεις του Πακιστάν.

Προκαλώντας ένα τράνταγμα στην μη διάδοση των πυρηνικών, η πυρηνική μαύρη αγορά του Πακιστάν με επικεφαλής τον Αμπντούλ Καντίρ Κχάν, βοήθησε πολλές χώρες και ειδικά στην παραγωγή φυγοκεντρητών. Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, τουρκικές εταιρίες βοήθησαν τον Πακιστανό γκάνγκστερ, να επιδοθεί στην επιχείρηση πυρηνικών τεχνολογιών για να εισάγει κρυφά υλικά από την Ευρώπη και να εξάγει τα τελικά προϊόντα σε παίκτες όπως η Λιβύη, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα. Αρκετές αναφορές σε μέσα ενημέρωσης έχουν καταγράψει ότι ενδεχομένως η Τουρκία διαθέτει σημαντικό αριθμό φυγοκεντρητών που κατασκευάστηκαν στο Πακιστάν.

Η επόμενη συνάντηση του HLMDG, έχει προγραμματιστεί για το 2021 και κάποιοι αναφέρουν ότι και οι δύο αυτές χώρες έχουν καθορίσει τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν πριν από αυτήν τη συνάντηση : Ταχεία μεταφορά πυραυλικής τεχνολογίας, ανάπτυξη των ικανοτήτων της Τουρκίας για παραγωγή φυγοκεντρητών, αγορά μικρών οπλισμένων τουρκικών drone από το Πακιστάν όπως και αγορά τουρκικών mini drone μεγάλης εμβέλειας από τον πακιστανικό στρατό.

Σε μία άλλη σημαντική εξέλιξη ο στρατηγός Σαχίρ Σαμσχάντ του πακιστανικού στρατού συναντήθηκε με τον στρατηγό Βαλί Τουρκτσί στην Άγκυρα για τον δεύτερο γύρο των τουρκικών πακιστανικών στρατιωτικών συνομιλιών στις 21 Δεκεμβρίου,  μία μέρα πριν από το HLMDG.
……
Kεντρικό θέμα αυτής της συνάντησης ήταν η μεταφορά πυραυλικής τεχνολογίας και τεχνολογιών UAV. Πιστεύεται επίσης πως το Πακιστάν διαβεβαίωσε την Τουρκία ότι θα τη βοηθήσει να βρει νέους αγοραστές τουρκικού αμυντικού εξοπλισμού, μετά από τις πρόσφατες κυρώσεις CAATSA που επέβαλαν οι ΗΠΑ. Η Τουρκία φοβάται μη χάσει λόγω των κυρώσεων αυτήν την αγορά και ζήτησε τη βοήθεια του Πακιστάν.

Οι μελετητές υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν βλέπει τις πυρηνικές και πυραυλικές ικανότητες του Πακιστάν ως σημαντικό όπλο για την επίτευξη των φιλοδοξιών του χαλιφάτου.  Η κατάφωρη μεταφορά αμυντικών τεχνολογιών και εξοπλισμού μεταξύ των δύο αυτών χωρών απειλεί όλο και περισσότερο την ειρήνη κι η παγκόσμια τάξη. Αυτές οι συναλλαγές εξόργισαν τις δυτικές δυνάμεις Κλκαι μαζί και την Σαουδική Αραβία που τώρα βιαστικά απεμπλέκονται από το Πακιστάν και σχεδιάζουν να αναλάβουν δράση εναντίον του, καθιστώντας το Πακιστάν μία χώρα “παρία” στον ισλαμικό κόσμο.

https://zeenews.india.com/world/turkey-pakistan-in-top-level-discussion-over-nuclear-weapon-program-2333996.html

Σημ. : Πρόκειται για ινδική ιστοσελίδα. Κανονικά τέτοιου είδους ειδήσεις θα έπρεπε να αποτελούν σήμα συναγερμού για την Ελλάδα. Διότι είναι προφανές πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά μόνο να ακολουθήσουμε και εμείς ΤΑΧΥΤΑΤΑ παρόμοια οδό. Και αυτή είναι η ανάπτυξη παρόμοιων σχέσεων με την Ινδία. Η Ινδία είναι ισχυρή χώρα, φιλική προς την Ελλάδα και ανοιχτή σε συνεργασίες. Η κλεψύδρα όμως αδειάζει  και δεν ξέρω αν κάποιοι έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα που έχει ο χρόνος που περνά…    

Previous Article

Σύνθημα στα μούτρα του πρύτανη: ¨Δεν θέλουμε πρύτανη-επίτροπο¨ !

Next Article

Ζοφερό το μέλλον για την αποκαλούμενη ¨Τουρκική Δημοκρατία¨

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *