Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Περιστατικά λιντσαρίσματος κατά Αράβων

No Comments Share:

Κουλτούρα λιντσαρίσματος πρώτα τους Κούρδους τώρα τους Σύριους πρόσφυγες…

18 χρόνια μετά από την απόπειρα λιντσαρίσματος Κούρδων το 2001 στο Σουσουρλούκ, με τα ίδια ρατσιστικά αισθήματα στράφηκαν κατά των Αράβων.

Ο αριθμός των Σύριων οι οποίοι εξαναγκάστηκαν λόγω του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και των συνθηκών πολέμου εκεί, να μεταναστεύσουν στην Τουρκία, σήμερα ξεπερνά τους 3.600.000. Σύμφωνα με την αναφορά που ανακοίνωσε η Υπηρεσία Δημοσίου Ελέγχου, ο αριθμός αυτός εντός 10 ετών αναμένεται να ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια. Μεταξύ αυτών που έχουν μεταναστεύσει στην Τουρκία εκτός από τους Σύριους, υπάρχουν και οι Πακιστανοί και οι Αφγανοί.
Σχεδόν σε όλες τις πόλεις όπου ζουν μετανάστες στην Τουρκία, ενίοτε παρουσιάζονται προβλήματα. Ως αιτία των κοινωνικών αυτών των προβλημάτων είναι οι κατηγορίες που υφίστανται οι μετανάστες για “βρωμιά, κλεψιές και σεξουαλική εκμετάλλευση”. Μετά από την πτώση της αγοραστικής δύναμης και την εμβάθυνση της οικονομικής κρίσης, οι Σύροι πρόσφυγες κατέστησαν ο ιδανικός αποδιοπομπαίος τράγος.
Στις 29 Ιουνίου, στην οδό Ακιφ Βεισελ της συνοικίας Μεχμέτ Ακιφ του Ικιτελι, όταν διαδόθηκε πως ένας έμπορος είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά ένα μικρό κορίτσι, μία ομάδα τριών χιλιάδων περίπου ατόμων έκαναν πορεία προς το αστυνομικό τμήμα.
Στις 30 Ιουνίου πέντε άτομα συνελήφθησαν τα οποία κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έκαναν στα social media προκλητικές αναρτήσεις του τύπου “#Δεν θελω Συριους στην πατρίδα μου και “#ΝαεξαφανιστουνοιΣυριοι. Η ομάδα κρατώντας ξύλα και πέτρες, προσπάθησε να κάψει τα μαγαζιά των Σύριων πάνω στο δρόμο. 10 μαγαζιά που ανήκαν σε Σύριους υπέστησαν σοβαρές καταστροφές. Καθώς ήταν αργά το βράδυ οι ίδιοι οι Σύριοι έμποροι δεν υπέστησαν φυσική ζημιά αλλά τα μαγαζιά τους υπέστησαν μεγάλη ζημιά.
Στις 6 Ιουλίου στην πόλη Αντεπ μετά από έναν ισχυρισμό πως ένα κορίτσι παρενοχλήθηκε σεξουαλικά ένα πλήθος ατόμων επιτέθηκε σε Σύριους και στις επιχειρήσεις τους με αποτέλεσμα να τραυματιστούν έξι άτομα. Σχετικά με το περιστατικό αυτό συνελήφθησαν 16 άτομα για υποδαύλιση του μέσω των social media.
Έστω κι αν αυτές είναι οι γενικές γραμμές και η περίληψη των περιστατικών, αυτά έφεραν στο μυαλό την πυρπόληση σπιτιών και καταστημάτων Κούρδων το 2001 στην πόλη Σουσουρλούκ του νομού Μπαλικεσίρ. Το περιστατικό αυτό άρχισε με μία δολοφονία στην αγορά. Ακολούθως έγιναν επιθέσεις σε Κούρδους, ενώ ακούγονταν το σύνθημα “Το Σουσουρλούκ θα γίνει ο τάφος των Κούρδων”. Η δολοφονία του Αβσαρ Σιλά Τσαλντιραν από τον Μπισμιλλι Ρετζέπ Ιπεκ στο Σουσουρλουκ, στοίχισε σε όλους τους Κούρδους.Τα προφίλ αυτών που λεηλάτησαν σπίτια και μαγαζιά Κούρδων, έδειχναν πως είναι εθνικιστές και πώς αντιμετώπιζαν τους Κούρδους εμπόρους ως ανταγωνιστές τους.

Μάλιστα σε ένα ρεπορτάζ σχετικά με την οικογένειά του Αβσαρ Σιλά Τσαλντιραν, απάντησαν “Να τραβήξουμε ένα σύνορο στην Άγκυρα, να μην έρχονται οι Κούρδοι σε αυτή την πλευρά”. Ακόμη και οι καταθέσεις στο δικαστήριο αυτών που λεηλάτησαν, έδειξαν το πόσο ρατσιστικές ήταν αυτές οι επιθέσεις. Να μερικές από τις καταθέσεις αυτές:
– Στο σπίτι τους είχαν δύο δορυφορικές κεραίες. Παρακολουθούσαν το τηλεοπτικό κανάλι Med TV.

– Φώναξα το σύνθημα “Να φύγουν οι μπάσταρδοι του Οτζαλάν”. Να φύγουν από το Σουσουρλούκ.

– Κάναμε ότι μπορούσαμε για να καταστραφεί το σπίτι του Ομέρ Ιπεκ (αδερφού του Ρετζέπ Ιπεκ). Στην πραγματικότητα η αντίδραση μας δεν ήταν τόσο για το γκρέμισμα του σπιτιού, αλλά αν έπεφταν στα χέρια μας οι άνθρωποι που ζούσαν σε αυτό, θα τους καίγαμε εκεί.

– Αν αυτό το έκανε ένας Γιουρουκος, θα υπήρχαν και εναντίον του αντιδράσεις, αλλά κανείς δεν θα έλεγε “Το Σουσουρλούκ θα γίνει ο τάφος των Γιουρουκων”.
-Εγω δεν θέλω να έρχονται οι Κούρδοι στο καφενείο μου.
– Οι Κούρδοι δεν αγαπάνε τους ανθρώπους από τις δυτικές περιοχές και δεν αγαπάνε το κράτος.
………
Πήγαμε στην συνοικία Μεχμέτ Ακιφ όπου έγινε το περιστατικό μαζί με τον καταγόμενο από το Χαλέπι μεταφραστή Α.Ε. που ζει στην Τουρκία επί 8 έτη. Συνομιλήσαμε με τους Σύριους εμπόρους και κατοίκους της περιοχής που υπέστησαν επίθεση. Κανείς τους δεν υπέβαλλε μήνυση. Ο μεταφραστής ανέφερε πως η αιτία για αυτό είναι ο φόβος.

Σύριος κοσμηματοπώλης που έχει μαγαζί στην λεωφόρο μας είπε: “Τη μέρα που συνέβη το περιστατικό, εμείς είχαμε κλείσει το μαγαζί. Μαζί με τον αδερφό μου ήμασταν στο σπίτι. Και πάλι δεν πήγαμε στα επεισόδια. Την επόμενη μέρα γείτονες έμποροι μας επισκέφτηκαν και μας ευχήθηκαν περαστικά. Αυτοί που τα έκαναν δεν ζούνε στη συνοικία.”
…….
Ένας άλλος χασάπης μας είπε:

“Το μαγαζί μου δεν υπέστη ζημιά. Εμείς κλείνουμε νωρίς, όμως άλλα μαγαζιά υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Μίλησαν για βιασμό. Αυτό ήταν ψέμα. Επιδιώκουν συνεχώς να προκαλέσουν αναταραχή. Αυτό είναι διχόνοια. Αυτοί όπου έκαναν τις επιθέσεις ήρθαν από άλλες συνοικίες. Δεν είναι από το Ικιτελι.Με λεωφορείο ήρθαν. Αυτοί επί χρήμασι ήρθαν. Κάποιοι άνθρωποι δεν θέλουν πινακίδες στα αραβικά. Μα το Κοράνι είναι στα αραβικά, πως δεν τα αγαπάνε ; Οι πελάτες που έρχονται σε εμάς είναι Άραβες. Έρχονται επίσης και Τούρκοι και Κούρδοι , αλλά η πλειοψηφία ειναι Αραβες. Ο ρατσισμός ήταν η αιτία για την λεηλασία αυτών των μαγαζιών”.

Μπακάλης που κατάγεται από το Χαλέπι είπε:
” Μισή ώρα πριν το γεγονός καθόμασταν στο μαγαζί. Ξαφνικά άρχισε να μαζεύεται κόσμος. Έλεγαν πως ένας Σύριος είχε βιάσει ένα παιδί. Άρον άρον κλείσαμε το μαγαζί. Πριν περάσει μισή ώρα άρχισαν να λεηλατούν το μαγαζί. Κοντά στο Α.Τ. συγκεντρώθηκαν σχεδόν 3.000 άτομα. Εμείς φύγαμε από τον πόλεμο και ήρθαμε εδώ. Τέτοιου είδους πράξεις ούτε τις σκεφτόμαστε. Κοίταμε το ψωμί μας, το σπίτι μας και την ασφάλεια μας. Πριν από 4 μηνες συνέβη ένα τέτοιο περιστατικό και στο τέλος αποκαλύφθηκε πως το είχε κάνει ένας Πακιστανός. Ότι και να συμβεί λένε ” Οι Σύριοι το έκαναν “.

ANF Images

………………

……………..

https://anfturkce.com/guncel/linc-kueltuerue-Oence-kuertlere-simdi-suriyeli-mueltecilere-127476

11/7/2019

 

Previous Article

Τουρκοεκδήλωση στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής

Next Article

Ρωσία: “Περιμένουμε από την Τουρκία να εφαρμόσει εντός 24 ωρών την συμφωνία για την Ιντλίμπ¨

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *