ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΕΒΙΤΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

 

Κείμενο του ιστολόγιου  18/7/2018

Ο Καμίλ Σιτζακεμίν περιγράφει σε κείμενο του την διένεξη που υπάρχει στην περιοχή της Ρούσας σχετικά με το ποιός πρέπει να διοργανώνει το πανηγύρι του Χίλια. Στην περιοχή υπάρχει από την μια μεριά ο Σύλλογος Χίλια (Σέτσεκ) που είναι καθαρά προξενικός στο φρόνημα σύλλογος που έχει την υποστήριξη όχι μόνο του πρόξενου αλλά φυσικά και του μηχναισμού του (δημοσιογράφοι , ιμάμηδες, τουρκομουφτήδες κ.α.). Στην άλλη μεριά υπάρχει ο Τεκκές του Σαγίντ Αλή Σουλτάν που είναι ο κατεξοχήν χώρος των Αλεβιτών που υπάρχουν στην Ελλάδα και οι αλεβίτες άνθρωποι της περιοχής που προφανώς στηρίζουν αυτόν τον σύλλογο.  Πέρσι λοιπόν για πρώτη φορά διοργανώθηκαν δύο πανηγύρια στον ίδιο χώρο από τους δύο αυτούς φορείς. Στο ένα ήταν φυσικά παρόν το τουρκικό προξενείο και οι άνθρωποι του και στο άλλο πανηγύρι ήταν απλά ο κόσμος της περιοχής εκεί. Επρόκειτο για κάτι πολύ σημαντικό διότι για πρώτη φορά οι Αλεβίτες ¨σήκωσαν κεφάλι¨ στην επικυριαρχια του σουνιτικού προξενείου. Αυτή η κατάσταση λοιπόν συνεχίζεται και φέτος. Και φέτος θα γίνουν δύο  πανηγύρια. Στο μεταξύ υπήρξαν επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές αλλά δεν άλλαξε τίποτε διότι απλά η Τουρκία είναι ίδια και στην Τουρκία και στην Θράκη. Δεν θέλει πολιτιστικούς συλλόγους για να προάγουν πολιτισμό και θρησκευτική ελευθερία, θέλει πάντα πιόνια τα οποία θα υπακούνε σαν στρατιωτάκια σε ότι τους ζητήσει. Ε αυτό λοιπόν μέχρι τώρα η ηγεσία του Τεκκέ δεν το δέχεται, δεν το ανέχεται και εμείς τους ευχόμαστε να αντέξουν στις πιέσεις. Να θυμίσουμε πως η εφ. Μιλλέτ της Ξάνθης, μετά από αυτή την στάση των Αλεβιτών , έγραψε ακόμη και για μέλη της FETO εκεί !!!

Ο Σιτζακεμίν ξέρει καλά το θέμα και παρά τα κωλύμματα που έχει (αντί  ¨τουρκικό προξενείο¨ γράφει για ¨ανώτερη διάνοια¨) είναι μια αξιόπιστη πηγή. Για δείτε τι έγραψε χτες    17/7/2018 στην ιστοσελίδα του

 

Ο Γιαβούζ στο Χιλια

Στις εκδηλώσεις Πάλης με Λάδι που γίνονται στο οροπέδιο του Χίλια, για να τιμήσουν τον Σαγίντ Αλή Σουλτάν, φέτος πρόκειται να εμφανιστεί ένα περίεργο γεγονός.   

Όπως είναι γνωστό η ασυμφωνία που άρχισε πέρσι ανάμεσα στον τεκκέ του Σαγίντ Αλή Σουλτάν και στον σύλλογο Χίλια, συνεχίζεται και φέτος και φαίνεται πως αυτή η ασυμφωνία θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο χρονικά.  

Ο λόγος είναι άγνωστος, αλλά είναι ανησυχητικό το ότι ο σύλλογος Χίλια επιμένει να διοργανώσει το πανηγύρι. Το να θέλουν να κάνουν πανηγύρι παρά τις αντιρρήσεις του κόσμου της περιοχής, φυσικά και δεν είναι απόφαση του ίδιου του συλλόγου. Είναι πασιφανές πως αυτή η απόφαση δόθηκε από την ¨ανώτερη διάνοια¨ της μειονότητας μας. Ποιο είναι λοιπόν το επιδιωκόμενο; Υπάρχουν μήπως πράγματα που οι άνθρωποι δεν ξέρουν και αγνοούν;  

Για ποιο λόγο αυτή η ¨ανώτερη διάνοια¨ της μειονότητας, αν και δεν έπεισε τον κόσμο της περιοχής και την μειονότητα Δυτικής Θράκης, επιμένει να οργανωθεί η εκδήλωση από τον σύλλογο; Ως μειονότητα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια περίεργη κατάσταση.   

Ενώ πέρσι η ένταση ήταν ανάμεσα στον Τεκκέ και στον σύλλογο, φέτος η ένταση συνεχίζεται αλλά ανάμεσα στον κόσμο και την μειονότητα από την μια και την  ανώτερη διάνοια¨ από την άλλη. Αυτή η αντιπαλότητα δεν ξέρουμε μέχρι πότε θα διαρκέσει, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το ντέρτι αυτής της ¨ανώτερης διάνοιας¨ είναι να διαιρέσει την μειονότητα. Άνθρωποι που τους πιστεύαμε ως λογικούς συγκεντρώθηκαν και λένε πως οι Αλεβίτες υπό την αιγίδα του Τεκκέ δεν κάνουν και δεν πρέπει να κάνουν το πανηγύρι.

Ο Ιλχάν Αχμέτ με σταθερή φωνή στηρίζει τον σύλλογο Χίλια. Λες και πραγματώνει την δήλωση  ¨Όποιος δεν υποστηρίζει, διαλύεται¨ που έκανε πέρσι στην περσινή εκδήλωση του Αλάντεπέ. Τίθενται ερωτήματα του τύπου ¨Οι Αλεβίτες θα διαλυθούνε;¨.  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συλλόγου, κατά παράβαση των παραδόσεων μας θα οργανώσει τις εκδηλώσεις του πάλι τον Ιούλιο………..

Μοιραστείτε
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email