ΠΟΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΟΘΡΑΚΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΙΖΜΙΤ

Δυτικοθρακιώτες διαδήλωσαν από κοινού στο Ίζμιτ !

1

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελλάδας να κλείσει όλους τους συλλόγους που ανήκαν σε Τούρκους με το σκεπτικό πως ¨Στην Δυτική Θράκη δεν υπάρχουν Τούρκοι¨, ξεχείλισε την υπομονή των Τούρκων της Δυτικής Θράκης και στις 29/1/1988 παρά τα όποια εμπόδια πήγαν στην Κομοτηνή και εκείνη η ημερομηνία έμεινε στην ιστορία ως ¨Ημέρα Εθνικής Ταυτότητας και Αντίστασης¨.

2Το παράρτημα Κοτζάελι του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης στην 26η επέτειο της 29/1/1988- ¨Ημέρας Εθνικής Ταυτότητας και Αντίστασης¨, οργάνωσε εκδήλωση με τίτλο ¨Ημέρα Εθνικής Ταυτότητας και Αντίστασης¨. Η εκδήλωση που συνεχίστηκε όλη τη μέρα μετατράπηκε σε μια επίδειξη ενότητας δύναμης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Οι Δυτικοθρακιώτες ένωσαν τα χέρια τους και βάδισαν στις λεωφόρους του Ίζμιτ, εναπόθεσαν στεφάνι στο άγαλμα του Ατατούρκ και όλοι μαζί πήραν το πρωινό τους στο MUSIAD.

3Στο πρόγραμμα αυτής της εκδήλωσης μετείχαν ο εκλεγμένος μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, οι πρώην βουλευτές Τσετίν Μάντατζι και Αχμέτ Φαίκογλου, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής Κοράι Χασάν, ο πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης Αχμέτ Κουρτ, ο Γενικός Πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης(BTTDD) Τανέρ Μουσταφάογλου και πολλοί Δυτικοθρακιώτες συμπολίτες μας.

Η Ε.Ε. ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΥΟ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΩΝ

4

Ο Ενγκίν Ναζίρ-πρόεδρος του παραρτήματος Iζμίτ του BTTDD σε σύντομη ομιλία που έκανε μετά από την κατάθεση στεφανιού στο άγαλμα του Ατατούρκ, ανέφερε πως τα μειονοτικά δικαιώματα ου αποδόθηκαν 91 χρόνια πριν με την συνθήκη της Λωζάνης, μέρα με την μέρα αφαιρέθηκαν και είπε πως ¨Η μειονότητα μας υπόκειται σε μια συστηματική πολιτιστική αφομοίωση από την πλευρά των ελληνικών αρχών¨. Ο Ναζίρ πρόσθεσε πως δεν υπολογίζονται καθόλου τα βασικά δικαιώματα και οι ελευθερίες των Τούρκων της Δυτικής Θράκης και είπε πως ¨Η Ε.Ε. όπως παντού έτσι και δω εφαρμόζει πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών. Συνεχίζει να αγνοεί αυτή την κραυγή δικαίου της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης¨.

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ

5

Αργότερα οι Δυτικοθρακιώτες συναντήθηκαν σε πρωινό στον MUSIAD. Στις σύντομες ομιλίες που έκαναν εκεί ο Ενγκίν Ναζίρ, ο μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, ο μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, ο πρώην βουλευτής Τσετίν Μάντατζι και ο Γενικός Πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης(BTTDD) Τανέρ Μουσταφάογλου, ανέφεραν πως η ¨Ημέρα Εθνικής Ταυτότητας και Αντίστασης¨ δεν πρέπει να ξεχαστεί και εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την μεγάλη συμμετοχή στην εκδήλωση.

6 Αργότερα οι Δυτικοθρακιώτες βάδισαν προς το μνημείο ¨Εθνικής Ταυτότητας και Αντίστασης, ενώ έπειτα έγιναν τα εγκαίνια της κρήνης Μουσταφά Χιλμή και φυτεύτηκαν δέντρα στο Δάσος Μνήμης της Δυτικής Θράκης και στην περιοχή Μεσιρέ.

Μουεζζίνογλου : ¨Για εμάς τα Βαλκάνια είναι το χέρι μας, είναι το πόδι μας¨ 

Ο υπουργός Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου δήλωσε ¨Για εμάς τα Βαλκάνια είναι το χέρι μας, είναι το πόδι μας. Κάθε βάσανο αδερφού μας οπουδήποτε στα Βαλκάνια είναι και δικό μας βάσανο. Κάθε θλίψη τους είναι και θλίψη μας¨.

Ο υπουργός Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου μετείχε στο πάνελ του BTTDD που είχε θέμα ¨Δεν ξεχάσαμε και δεν θα αφήσουμε να ξεχαστεί η 29η Ιανουαρίου-Ημέρα Εθνικής Ταυτότητας και Αντίστασης¨.

Στο πάνελ που έγινε στο Διεθνές Κέντρο Νεολαίας του Κοτζάελι, μετείχαν δίπλα στο υπουργό Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου, ο νομάρχης του Κοτζάελι Ερτζάν Τοπατζά, ο δήμαρχος του Ιζμίτ Νεβζάτ Ντογάν, ο Ενγκίν Ναζίρ-πρόεδρος του παραρτήματος Κοτζάελι του BTTDD, όπως και επιτροπές και πολίτες από Ελλάδα.

¨Κάθε ομογενής μας στα Βαλκάνια έχει χρέος ευχαριστίας προς την ισχυρή Τουρκική Δημοκρατία¨ 

Ο υπουργός Μουεζζίνογλου στην ομιλία του ανέφερε : ¨Η 29η Ιανουαρίου 1988 είναι μια πολύ σημαντική ημερομηνία για τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης. Ευχαριστώ εγκάρδια αυτούς που βρέθηκαν τότε εκεί. Ως Δυτικοθρακιώτες δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε αυτή την δημοκρατία που ο Μεγάλος Ηγέτης Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ έστησε πιστεύοντας στο έθνος του σε στιγμή ου όλη η χώρα ήταν υπό κατάληψη και μας την άφησε ως κληρονομιά. Μέρα νύχτα πρέπει να εργαζόμαστε για να εκπληρώσουμε την ευθύνη μας απέναντι σε αυτό το μεγάλο έθνος. Οπουδήποτε στα Βαλκάνια. Οι ομογενείς μας διαθέτουν μεγάλο πλούτο. Κάθε ομογενής μας στα Βαλκάνια έχει χρέος ευχαριστίας προς την ισχυρή Τουρκική Δημοκρατία. Kανένας ομογενής μας που έρχεται από τα Βαλκάνια σε αυτή τη χώρα δεν κάνει λάθος. Ενίοτε όταν πάμε ανθρώπους από εδώ στα Βαλκάνια λένε πως ¨Εδώ έχει περισσότερο τουρκισμό από όσο υπέθετα¨.

Ο Έλληνας ας κάνει ότι θέλει. Υπάρχει το μεγάλο τουρκικό έθνος και θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα σας¨.

 Τα Βαλκάνια είναι το χέρι μας, είναι το πόδι μας. Όπου και να βρίσκεται ένας ομογενής μας εκεί, οι θλίψεις του είναι και δικές μας. Κάθε βάσανο του είναι και δικό μας. Ο Έλληνας ας κάνει ότι θέλει. Υπάρχει το μεγάλο τουρκικό έθνος και θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα σας. Με μια σταθερή πορεία μαζί με τις αξίες μας το τουρκικό έθνος θα προσφέρει πάλι πολιτισμό στον κόσμο. Και αυτό θα το πετύχουμε με ομόνοια και ομοψυχία. Μοιραζόμενοι τις θλίψεις των ανθρώπων μας τις μειώνουμε, ώστε αύριο να μοιραζόμαστε τις αυξανόμενες χαρές. Ένα είναι αυτό που μας χρειάζεται , ενότητα και ομοψυχία. Ας είμαστε μέλη οποιασδήποτε φιλοσοφίας, να είμαστε όμως ένα και όλοι μαζί¨.

 Εφ. Μπιρλίκ 26/1/2014