ANAKOINΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

Ανακοίνωση από την Συμβουλευτική Επιτροπή για τον νόμο των 240 ιμάμηδων

dankur2

Η Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης δημοσίευσε μια γραπτή ανακοίνωση σχετικά με το θέμα του ¨νόμου των 240 ιμάμηδων¨.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής :

 ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

Κομοτηνή 12 Νοεμβρίου 2013 

Η Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης συγκληθείσα στις 8 Νοεμβρίου 2013 αξιολόγησε ως εξής το θέμα των ¨διορισμένων ιμάμηδων¨.

Σύμφωνα με την νομική λογική, παγκοσμίως όλοι οι ιεροί χώροι των μεγάλων θρησκειών είναι ιεροί και έχουν πλεονεκτήματα ανέγγιχτα. Τα μέλη μιας θρησκείας ποτέ δεν επεμβαίνουν στους ιερούς χώρους μιας άλλης θρησκείας, δεν εμπλέκονται στα λατρευτικά καθήκοντα. Για αυτό τον λόγο η Ελλάδα από τότε που αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητη χώρα το 1830 έως τώρα, σύμφωνα και με διεθνείς συνθήκες είχε αφήσει την διοίκηση των τζαμιών ως χώρων λατρείας και των εκπαιδευτικών φορέων των μουσουλμάνων, στην διοίκηση της μουσουλμανικής μειονότητας.

Σύμφωνα με τις διατάξεις που υπάρχουν στο πρωτόκολλο του Λονδίνου (1830), στην συνθήκη της Κωνσταντινούπολης του 1881, στην Συνθήκη των Αθηνών του 1913 και στο Νο 3 πρωτόκολλο, στην συνθήκη των Σεβρών του 1920 και στην Συμφωνία Ειρήνης της Λοζάννης του 1923, τα τζαμιά στην Ελλάδα, αφέθηκαν υπό την πλήρη διοίκηση των μουσουλμάνων.

Αν και στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 28 του ελληνικού συντάγματος αναφέρεται πως όλες οι επικυρωμένες με νόμο διεθνείς συνθήκες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και είναι ανώτερες από όλους τους νόμους, η παρούσα κυβέρνηση έβγαλε νόμο με τον οποίο διορίζει ιμάμηδες στα τζαμιά μας, κάτι που αποτελεί μια άδικη επιβολή και μια δημόσια παραβίαση διεθνών συνθηκών που δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε.

Τα κράτη υπάρχουν για τους λαούς. Και οι νόμοι επιφέρουν ρυθμίσεις ώστε οι άνθρωποι σε εκείνη την χώρα να ζούνε πιο ευτυχισμένοι και γαλήνιοι.

Εμείς ως τουρκική-μουσουλμανική μειονότητα που ζει στην Δυτική Θράκη, προσδοκούμε από την πατρίδα μας την Ελλάδα, οι ρυθμίσεις που κάνει και θα κάνει, να είναι πιο προχωρημένες, πιο σύγχρονες, πιο δημοκρατικές και το σημαντικότερο να παραμένουν στο πλαίσια των δοθέντων δικαιωμάτων και των συμφωνιών.

Κινούμενοι από αυτό το σημείο σχετικά με το θέμα που ενδιαφέρει άμεσα την μειονότητα μας καθώς αφορά το ευαίσθητο θέμα της πίστης μας, να αναφέρουμε πως ο καθορισμός και διορισμός αυτών που θα υπηρετήσουν στα ιερά τζαμιά μας, όπως και η ψήφιση νόμου και η εφαρμογή του δεν αποτελεί αίτημα της μειονότητας και η πατρίδα μας η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα για μια τέτοια ρύθμιση.

Κρίνουμε πως αυτά τα στοιχεία είναι κρίσιμο να τα ξέρει η κοινή γνώμη :

1. Η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης ζητά από την πατρίδα της την Ελλάδα την εκλογή αυτών που θα διοικούν τους φορείς και τις οργανώσεις της και την εφαρμογή της δημοκρατίας. Ο διορισμός θρησκευτικών λειτουργών στα τζαμιά δεν αποτελεί αίτημα της μειονότητας.

2. Είναι ξεκάθαρο πως η νοοτροπία και η προσέγγιση τύπου ¨ο ισχυρός αποφασίζει και τελείωσε¨ δεν εξυπηρετεί την γαλήνη της τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης και της πατρίδας μας.

3. Παγκοσμίως η πλέον σημαντική ανθρώπινη αξία είναι να είναι κάποιος ενάρετος. Και ο πιο σημαντικός κανόνας του ενάρετου είναι να συμβαδίζουν τα λόγια με τις πράξεις. Η επιβολή μεσαιωνικών πρακτικών με λουστραρισμένα και καλλιτεχνικά λόγια αποτελεί λογική αυταρχικών καθεστώτων και αντιτίθεται στην δημοκρατία.

4. Στις περιπτώσεις που η πρόθεση είναι καθαρή και σταθερή, οι νόμοι που βγαίνουν είναι αντιληπτοί και η γραφή τους είναι απλή. Στον διαβόητο όμως νόμο με την επωνυμία ¨νόμος των 240 ιμάμηδων¨, όπως περιγράφεται ο νόμος προκαλεί σύγχυση και λες και επιδιώκει να εκμεταλλευτεί μια κατάσταση. Παρά το ότι με επιμονή τονίζεται πως ο νόμος που βγήκε δεν σχετίζεται με ιμάμηδες και τζαμιά, η εφαρμογή του φαίνεται πως αφορά ιμάμηδες και τζαμιά.

5. Με λύπη μας βλέπουμε πως ακόμη και τα άτομα μέλη της μειονότητας που υπέγραψαν την σχετική σύμβαση, στην πλειοψηφία τους αγνοούν το τι ανέλαβαν και το υπό ποιες συνθήκες θα εργαστούνε.

6. Η στροφή από αυτό το λάθος είναι πιο πολύτιμη και σωστή από την συνέχιση του. Η δέουσα αξιολόγηση των γεγονότων από την σκοπιά που πρέπει, η μη εγκατάλειψη της συνεννόησης, το να μην στεναχωρούμε τους θρησκευτικούς μας αδερφούς, το να μην θέτουμε την κοινότητα ενάντια μας, και το να μην συνάπτουμε σχέσεις για τις οποίες θα είμαστε αναπολόγητοι, αποτελούν θέματα τα οποία πρέπει να προσέξουμε.

7 Οι διαχειριστικές επιτροπές και τα άτομα που έχουν λόγο, πρέπει να αποφύγουν οποιαδήποτε συμπεριφορά που θα ανοίξει τον δρόμο για την εφαρμογή του νόμου, και είναι σημαντικό να μην λαμβάνεται απόφαση δίχως διαβούλευση.

8- Τέλος επιθυμούμε ο τουρκο-μουσουλμανικός λαός της Δυτικής Θράκης να ξέρει καλά πως εμείς ως Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης δεν αποδεχόμαστε καθόλου αυτόν τον νόμο και την εφαρμογή του. Επιθυμούμε να αναφέρουμε πως μέσα στα πλαίσια των νόμων και στην κατεύθυνση των ευαισθησιών των θρησκευτικών μας λειτουργών και του κόσμου μας, θα κάνουμε μέχρι το τέλος χρήση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων.

Με σεβασμό

B.T.T.A.D.K.

 Eφ.Γκιουντέμ 12/11/2013

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone