ΠΕΡΙ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ

Σύμφωνα με την αναφορά των διακρίσεων βάσει φύλου που δημοσίευσε το παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (DEF), η Τουρκία σε θέματα ισότητας των δύο φύλων βρίσκεται στην 120η θέση.

kadin2145_0

Στην αναφορά περιέχονται δεδομένα σχετικά με την πολιτική, οικονομική και κοινωνική θέση των γυναικών σε 136 χώρες, και φαίνεται ότι όσον αφορά την ισότητα αντρών-γυναικών, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται Ισλανδία, Φινλανδία και Νορβηγία.

Στην αναφορά γίνεται λόγος για την ένταξη στην πολιτική, για την οικονομική ισότητα, και για τα δικαιώματα σε τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση, και η Τουρκία στον άξονα ισότητας αντρών-γυναικών βρίσκεται στην 120η θέση.

Σύμφωνα με την είδηση του BBC Τουρκία, οι Φιλιππίνες και η Νικαράγουα βρίσκονται στις 10 πρώτες χώρες. Ως περιοχές στις οποίες δεν υπήρξε καμία εξέλιξη σε σχέση με πέρσι αναφέρονται η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική. Στην τελευταία θέση των 136 χωρών βρίσκεται η Υεμένη.

Οι πρώτες 10 χώρες είναι οι εξής : Ισλανδία, Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Φιλιππίνες, Ιρλανδία, Νέα Ζηλανδία, Δανία, Ελβετία, Νικαράγουα.

………………….

Η αναφορά του 2013 σχετικά με την Τουρκία δίνει τα εξής εντυπωσιακά στοιχεία :

Η ανεργία των γυναικών είναι 11% (στους άντρες 9%)

Η ημιαπασχόληση στις γυναίκες είναι σε ποσοστό 11% (στους άντρες 9)

Το ποσοστό απασχόλησης γυναικών σε πέραν της γεωργίας δουλειές είναι 23%

Το ποσοστό των γυναικών που έχουν αριθμό λογαριασμού σε τράπεζα είναι 33% ( στους άντρες είναι 82%)

Στο 4% είναι οι γυναίκες που κατορθώνουν να φτάσουν σε ηγετικές θέσεις σε μια επιχείρηση.

………….

Haber.sol.org 25/10/2013