ΚΡΥΦΑ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΑ…

H αρμενική τραγωδία εμφανίστηκε με τον σεισμό

VAN

Σε κτίρια που γκρεμίστηκαν κατά τον σεισμό στο Βαν, αποκαλύφθηκαν κρυφές εκκλησίες που ανήκαν σε εξισλαμισμένους Αρμένιους.

Σύμφωνα με την αρμενική ιστοσελίδα News.am που έχει έδρα το Ερεβάν της Αρμενίας, σε ερείπια που εμφανίστηκαν στα γκρεμισμένα κτίρια στην πόλη Βαν μετά από τον σεισμό που έγινε στις 23/10/2011, εμφανίστηκαν σύμβολα, εικόνες και θρησκευτικά αντικείμενα σύμφωνα με την παράδοση της Αρμενικής Εκκλησίας.

Οι αρμόδιοι σιωπηλοί, έρευνα δεν έγινε

Σύμφωνα με όσα περιγράφει κάτοικος του Βαν που δεν θέλει να δηλώσει την ταυτότητα του, αυτά ανήκουν σε οικογένεια ¨κρυφών Αρμενίων¨ των οποίων οι πρόγονοι κατά την γενοκτονία του 1915 εξαναγκάστηκαν να εξισλαμιστούν, και προσθέτει πως οι αρμόδιοι δεν διεξήγαγαν κάποια έρευνα σχετικά με τα αποκαλυφθέντα αντικείμενα και την κρυφή εκκλησία, αλλά προτίμησαν να παραμείνουν σιωπηλοί. Δεν υπήρξε καμία έρευνα σχετικά με το αν τα ανευρεθέντα αντικείμενα έχουν ή όχι κάποια ιστορική αξία. Στην είδηση αναφέρεται πως Αρμένιοι που κατά την εποχή της γενοκτονίας εξαναγκάστηκαν να γίνουν μουσουλμάνοι για να μείνουν στην ζωή, έχτισαν κάτω από τα σπίτια τους παρεκκλήσια στα οποία συνέχισαν να προσεύχονται.

Ακαδημαϊκοί που μίλησαν στην Ταράφ ανέφεραν πως οι εξισλαμισθέντες Αρμένιοι είναι μια ιστορική πραγματικότητα, και δήλωσαν πως είναι ανάγκη οι μουσουλμάνοι Αρμένιοι να προβληθούν.

………………

Εφ. Ταράφ 29/8/2013