5 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗ ΜΕΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε το Κέντρο Νομικής Στήριξης Γυναικών, παρά την αλλά γή των νόμων στην Τουρκία, η παλιά νοοτροπία παραμένει απαράλαχτη σαν μπετόν. Το 73% των γυναικών που αιτούνται προστασίας δολοφονούνται

Το Κέντρο Νομικής Στήριξης Γυναικών έβγαλε μι ανακοίνωση λόγω της ημέρας του Αγώνα κατά της βίας σε βάρις των γυναικών (25 Νοεμβρίου). Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η Τουρκία έχει υπογράψει την Ευρωπαίκή Συνθήκη για την καταπολέμηση της βίας σε βάρος των γυναικών, και ότι τον Μάρτιο ψηφίστηκαν μέτρα για την προστασία της οικογένειας και την αποτροπή της βίας σε βάρος των γυναικών. Αναφέρουν πως αυτά όμως δεν απέτρεψαν την βία αυτή και γράφουν πως ¨Ακόμη στη Τουρκία δολοφονούνται κάθε μέρ 5 γυναίκες. Το 73% αυτών που αιτούνται προστασίας από την αστυνομία ή τον εισαγγελέα και το 27% αυτών που ήδη είναι σε ξενώνες πέφτουν θύματα δολοφονιών.

Οι αποφάσεις δεν εφαρμόζονται αποτελεσματικά

Σχετικά με τα προβλήματα που υπάρχουν στην νομική και δικαστική διαδικασία αναφέρονται τα εξής : ¨Ενώ βγαίνουν αποφάσεις για προστασία, κάποια δικαστήρια ακόμη αναζητούν στιχεία και δεν βγάζουν την απόφαση την ίδια μέρα.Μεσολαβεί μεγάλο διάστημα από την απόφαση για προστασία μέχρι την σχετική επίδοση στον επιθετικό άντρα και έτσι σε αυτό το διάστημα η καταγραφείσα βία δεν αντιμετωπίζεται νομικά. Οι αποφάσεις τις περισσότερες φορές δεν βγαίνουν με βάση τις εκάστοτε ιδιαιτερότητες, αλλά με βάση ένα καλούπι, χάνοντας έτσι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιστατικού.

Επίσης η εκδίκαση υποθέσεων που αφορά παραβιάσεις αποφάσεων προστασίας όπως και αυτές των περπτώσεων βίας, είναι αργές και δεν είναι αποτελεσματικές. Το διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στην αποφαση για προστασία και την σχετική επίδοση, αφήνει εκτεθειμένη την γυναίκα. Κάποιοι αστυνομικοί προσπαθούν να πείσουν τα θύματα πως δεν χρειάζεται αστυνομική προστασία και να τις βάλουν να υπογράψουν πως ¨δεν επιθυμώ απόφαση προστασίας¨.

Στο τέλος της ανακοίνωσης αναφέρεται πως ¨Παρά την αλλαγή των νόμων η παλιά νοτροπία παραμένει σαν μπετόν απαράλλαχτη στη θέση της, και βία σε βάρος των γυναικών καλπάζει¨.

 Εφ. Ταράφ 25/11/2012

Σχ : Ένα παράδειγμα. Την 19χρονη Μπεϊζά Γιλμάζ (φωτογρ.) που ήταν μητέρα δύο παιδιών την σκότωσε ο άντρας της όταν έμαθε πως άνοιξε λογαριασμό στο Facebook. Της έριξε δύο σφαίρες στην καρδιά και μία στο κεφάλι.