ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΖΑΜΙ

Ναμάζι στην πλατεία της Αγίας Σοφίας

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την 559η επέτειο από την άλωση της Κωνσταντινούπολης ο Σύλλογος Νεολαίας Ανατολίας οργάνωσε μεσημεριανό ναμάζι στην πλατεία της Αγίας Σοφίας. Ο πρόεδρος του κόμματος SP Μουσταφά Καμαλάκ δήλωσε : ¨Μακάρι η Αγία Σοφία να σωθεί από τις αλυσίδες.

Σήμερα στην συγκέντρωση που έγινε στις 14.30 στην πλατεία της Αγίας Σοφίας μετείχαν ο πρόεδρος του κόμματος SP Μουσταφά Καμαλάκ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεολαίας Ανατολίας Σαλίχ Τουρχάν, μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης της δίκης του Σαλίχ Μιρζαμπέιογλου, γυναίκες με μαντίλα και με πέπλο, συνολικά 3 χιλιάδες άτομα.

Ο Σαλίχ Τουρχάν απευθυνόμενος στους συγκεντρωθέντες από βήμα που στήθηκε μπροστά στην είσοδο της Αγίας Σοφίας είπε : ¨ Με συνείδηση και ενθουσιασμό γιορτάζουμε την άλωση της Κωνσταντινούπολης, ένα γεγονός με μεγάλη σημασία για την παγκόσμια ιστορία¨. Ο Σαλίχ Τουρχάν ανέφερε πως μετά την Άλωση ο σουλτάνος Μωάμεθ ο Πορθητής αφού μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί, ο ίδιος ήταν που έκανε πρώτος την πρώτη προσευχή Παρασκευής μαζί με τον αδερφό του Ακσεμεντίν. Ο Σαλίχ Τουρχάν άσκησε κριτική στην απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου το 1934 με την οποία η Αγία Σοφία έκλεισε για προσευχές.

Ο πρόεδρος του κόμματος SP Μουσταφά Καμαλάκ ζήτησε να ανοίξει η Αγία Σοφία για προσευχές και απευθύνθηκε στον κόσμο λέγοντας :

Μακάρι η Αγία Σοφία να σωθεί από τις αλυσίδες. Αυτό το καθήκον πέφτει σε εσάς, εγγόνια του Πορθητή. Αυτοί οι οποίοι κυβερνούν τώρα επιδιώκουν να χαρίσουν την χώρα του Πορθητή στους σταυροφόρους. Καλώς κάθε ευαίσθητο άνθρωπο να πει ένα στοπ σε αυτή την ανοησία¨.

……………………..

 Εφ. Χουριέτ 26/5/2012