ΠΕΡΙ ΚΕΜΑΛΙΚΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ

Επέμεινε στην δήλωση του για ¨Κεμαλική δικτατορία¨

 Ο Αλτάν Ταν βουλευτής Ντιγιαρμπακίρ του κόμματος BDP μιλώντας στη βουλή, επέμεινε σε αυτά που έχει δηλώσει περί ¨Κεμαλικής δικτατορίας και για τον ¨Ισκιλιπλί Ατίφ Χότζα¨ και είπε πως ¨ Επιμένω σε όλα όσα είπα και στις αντιρρήσεις μου¨.

 ΑΓΚΥΡΑ- Σε συνέντευξη τύπου ο Ταν σχολίασε την λογομαχία που υπήρξε στη βουλή. Ο Ταν ο οποίος δήλωσε πως κάποιοι θέλουν να επαναλάβουν την συμπεριφορά αυτών οι οποίοι στις 1-4-1923 με ένα πραξικόπημα διέλυσαν την βουλή που είχε δώσει τον Πόλεμο Σωτηρίας, και έκανε την εκτίμηση του σχετικά με εκείνη την περίοδο : ¨ Η ανησυχία που ενέπνεε η πρώτη βουλή προερχόταν από το ότι είχε δηλώσει πως ¨η Μοσούλη, το Κιρκούκ, η Ερμπίλ και η Σουλεϊμανίγιε είναι μέσα στα εθνικά σύνορα, δεν τα δίνουμε σε άλλους¨. Αυτή η βουλή καταργήθηκε καθώς είχε αντιρρήσεις σχετικά με τον τρόπο και την πορεία των συνομιλιών στη Λοζάνη. Έτσι 63 βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο στιχουργός του εθνικού ύμνου Μεχμέτ Ακίφ Ερσόι –βουλευτής Μπούρντουρ- αποβλήθηκαν. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Αλί Σουκρού Μπέι ο οποίος δολοφονήθηκε από τον Τοπάλ Οσμάν -Διοικητή Φρουράς Τσάνκαγιας- και από τους άντρες του. Ο Αλή Σουκρού ήταν επικεφαλής της ισλαμικής αντιπολίτευσης εντός της βουλής.

 ¨Συγγνώμη από τον Ατίφ Χότζα¨

Ο Ταν ανέφερε πως στην συγκεκριμένη σύναξη της βουλής βουλευτής του CHP έβγαλε μίσος για τον Ατίφ Χότζα –ένα από τα θύματα εκείνης της περιόδου- λέγοντας πως ήταν ¨προδότης της πατρίδας¨ και ¨συνεργάτης των Άγγλων¨. Ο Ταν είπε πως έχει αντιρρήσεις καθώς αντί να ζητηθεί συγγνώμη από τον Ατίφ Χότζα που τον κρέμασαν για παραβίαση του νόμου περί καπέλων, τον προσβάλουν κι από πάνω.

………………

Όταν ο Ταν ρωτήθηκε ¨Μιλώντας για κεμαλική δικτατορία δεν προσβάλετε τον Ατατούρκ ;¨, απάντησε λέγοντας ¨ Δεν θα με βάλετε σε αυτό το παιχνίδι. Εγώ δεν έχω κάτι το προσωπικό με τον Μουσταφά Κεμάλ, τον Ισμέτ Πασά, τον Τζελάλ Μπαγιάρ, τον Αντνάν Μεντερές ή με τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. . Εγώ σήμερα κάνω πολιτική. Μια περίοδο διακυβέρνησης την κρίνω ως δικτατορική. Και τώρα ελάτε εσείς να μου πείτε περί δημοκρατίας και συνταγματικότητας. Μπορείτε να μου πείτε πως ¨Τι να κάνουμε, τότε όλοι έτσι ήταν, υπήρχε ο Χίτλερ, υπήρχε ο Μουσολίνι. Τι να κάνουμε κι εμείς έτσι ήμασταν.¨ Πείτε το, αλλά μην λέτε πως ¨αυτός προσβάλει το τάδε άτομο¨

……………..

 Εφ. Ραντικάλ 1-3-2012

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone