ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ

Ο δορυφόρος Göktürk προκαλεί φόβο στο Ισραήλ

Ο δορυφόρος Göktürk τον οποίο σχεδιάζει να θέσει σε τροχιά το 2013 η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί ένταση στο Ισραήλ.

Το γνωστό αμερικανικό περιοδικό Jane’s Defense αναφέρει πως Ισραηλινοί πολιτικοί και στρατιωτικοί ανησυχούνε για τον στρατιωτικό δορυφόρο Göktürk, τον οποίο σχεδιάζει να θέσει σε τροχιά σε δύο χρόνια η Τουρκία και θα έχει την δυνατότητα να παίρνει φωτογραφίες μεγάλης ευκρίνειας.

Μιλώντας στο περιοδικό ο αμυντικός αναλυτής Μουχάμεντ Νατζιμπ δήλωσε πως ¨Το Ισραήλ ανησυχεί μήπως η Τουρκία πουλήσει έμμεσα ή άμεσα σε εχθρούς του Ισραήλ κάποιες εικόνες¨.

Μέχρι τώρα η μόνη χώρα που μπορούσε να πάρει εικόνες μεγάλης ευκρίνειας από το Ισραήλ ήταν οι ΗΠΑ. Η νομοθεσία όμως των ΗΠΑ απαγορεύει την κοινοποίηση αυτών των φωτογραφιών. Αυτό που προκαλεί ανησυχία στο Ισραήλ είναι ότι δεν υπάρχει μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας καμμία συμφωνία που να απαγορεύει την κοινοποίηση σε τρίτους δορυφορικών φωτογραφιών. Γι αυτό υπάρχει ο φόβος πως η Τουρκία έστω και αν δεν χρησιμοποιεί η ίδια τις φωτογραφίες, μπορεί ίσως να τις πουλήσει στο Ιράν και στην Ιορδανία.

Η Τουρκία αναμένεται να παραλάβει τον Göktürk από την ιταλική εταιρία Telespazio έναντι 270 εκατομμυρίων ευρώ. Λέγεται πως το Ισραήλ είχε προβεί σε παρασκηνιακές κινήσεις λόμπι για να εμποδίσει την ανάπτυξη του δορυφόρου σε Γαλλία και Ιταλία.

Εφ. Ακσάμ 3-1-2012

Σχόλιο : Φαίνεται μόνο το Ισραήλ ανησυχεί. Εμείς ; 

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone