ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

Μυστικό στην βοήθεια από το εξωτερικό

Για αυτούς που έχουν μείνει κάτω από τα χαλάσματα στην πόλη Βαν δεν επιστρατεύτηκε μόνο η Τουρκία, αλλά και ο κόσμος όλος. Ακόμα από τις πρώτες ώρες μετά από τον σεισμό άρχισαν να πέφτουν βροχή οι προτάσεις προς την Άγκυρα για βοήθεια από το εξωτερικό.

Από τις πρώτες χώρες που πήραν τηλέφωνο ήταν το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, η Ελλάδα και η Πολωνία. Ακόμα και ο πρόεδρος της Αρμενίας Σαρκισιάν με την οποία η Τουρκία δεν έχει διπλωματικές σχέσεις, έστειλε έκτακτο μήνυμα στον Γκιούλ και του πρότεινε βοήθεια.

Το Υπουργείο Εξωτερικών σε όλες ανεξαιρέτως τις προτάσεις απάντησε πως ¨ευχαριστούμε-σημειώθηκε¨ αλλά ότι ¨αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη¨.

παρόλα αυτά όμως ήρθε βοήθεια από δύο χώρες, από το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν.

Γιατί λοιπόν απορρίφθηκαν όλες οι προτάσεις για βοήθεια από ΗΠΑ, Ισραήλ, Ελλάδα και άλλες χώρες, ενώ υπήρξε εξαίρεση για το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν ;

Το ρώτησα αυτό σε αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών. Η απάντηση ήταν περίεργη : ¨ Το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν έστειλαν χωρίς να ρωτήσουν τις βοήθειες τους. Μας ενημέρωσαν πως η βοήθεια ήταν έτοιμη και βρίσκεται καθοδόν. Δεν γινόταν να μην παραλάβουμε την βοήθεια που ήδη βρισκόταν στο δρόμο¨.

Εφ. Χουριέτ 24-10-2011

Αρθρογράφος Ζεϊνέπ Γκιουρτζανλί