Εφ. Μιλλέτ 29.4.2010, αρθρογράφος Τζεγκίζ Ομέρ
Δυτική Θράκη: Η περιοχή όπου επαναλαμβάνεται η ιστορία
Στις 23 Απριλίου την Παρασκευή δυο γνωστοί αρθρογράφοι και λογοτέχνες της Τουρκίας, ο Ντογάν Χιζλάν και Μπεσίρ Αϊβάζογλου επισκέφτηκαν την Κομοτηνή. Ενώ επέστρεφαν στην Τουρκία μετά την έκθεση βιβλίου που επισκέφθηκαν στην Θεσσαλονίκη πέρασαν από την Καβάλα και την Κομοτηνή για να δουν τους ομογενείς τους στην Δυτική Θράκη και καλά έκαναν.
Υποδεχτήκαμε τους δυο διακεκριμένες αρθογράφους της Τουρκίας στην αυλή της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής. Με τον συνέταιρό μου Μπιλάλ Μπουντούρ και τον Ιλχάν Ταχσίν είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τους δυο αυτούς διανοούμενους. Τους περιγράψαμε τα προβλήματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης. Ειδικότερα, τους εξηγήσαμε τις δυσκολίες που υπάρχουν στην άσκηση της δημοσιογραφίας υπό την Τουρκική ταυτότητα στην Δυτική Θράκη.
Για να τους εξηγήσουμε τις δυσκολίες του να είσαι Τούρκος δημοσιογράφος στην Δυτική Θράκη, τους αναφέραμε τις δίκες που έχουμε και τις αποζημιώσεις ύψους 3,5 εκατομ. Ευρώ που μας ζητούν. Τους είπαμε πως επιχειρείται να καταπτοηθεί, να αποστομωθεί και να εκφοβισθεί ο μειονοτικός Τύπος που καλείται να πληρώσει αστρονομικές αποζημιώσεις.
… Όχι μόνο στην διεθνή κοινή γνώμη, αλλά και στην Τουρκική, δεν είναι αρκετά γνωστά τα προβλήματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης. Συνεπώς, το να γνωρίζει πολύ καλά και να υιοθετήσει τον αγώνα μας η κοινή γνώμη της Μητέρας Πατρίδας μας Τουρκίας, η οποία είναι η μοναδική χώρα που υποστηρίζει ειλικρινά την Τουρκική Μειονότητα, σαφώς και θα μας εξασφαλίσει μεγάλη ψυχολογική δύναμη. Έτσι λοιπόν, αναλογεί μεγάλο καθήκον στον Τουρκικό Τύπο και στους δημοσιογράφους και αρθογράφους που έχουν λόγο στον Τύπο.
Πράγματι, είναι θλιβερό το ότι η Τουρκική κοινή γνώμη δεν γνωρίζει αρκετά τον αγώνα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία –ως κράτος– τον στηρίζει. Είναι ένα ενδιαφέρον θέμα το οποίο μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης.
Ευχαριστώ τον Γεν. Πρόξενο κ. Μουσταφά Σαρνίτς που μας έδωσε την ευκαιρία να βρεθούμε με αυτούς τους δυο διανοούμενους του Τουρκικού κόσμου. Είναι από τους ελάχιστους διπλωμάτες του ΥΠΕΞ που έχει κατανοήσει την σημασία αυτής της υπόθεσης και κάνει αυτό που του αναλογεί. Ευχόμαστε και οι επόμενοι να είναι σαν αυτόν.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι αρθογράφοι, οι λογοτέχνες και οι δημοσιογράφοι της Τουρκίας θα αναφερθούν όσο χρειάζεται στα προβλήματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και θα στηρίξουν τον αγώνα της.
Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα. Εάν ο αγώνας μας μεταφερθεί στην επικαιρότητα από τον Τουρκικό Τύπο, θα γίνει γνωστός σε όλον τον Τουρκικό Κόσμο και παγκοσμίως γενικώς. Με αυτόν τον τρόπο θα συγκροτηθεί αυτομάτως ένα λόμπυ και θα συσταθεί ένας μηχανισμός πίεσης για την επίλυση των προβλημάτων.
Περιμένουμε να έλθουν κι άλλοι δημοσιογράφοι, αρθογράφοι, λογοτέχνες και καλλιτέχνες από την Τουρκία. Θέλουμε να φιλοξενήσουμε στην Δυτική Θράκη τους αδερφούς μας για να δουν τα προβλήματα μια φορά με το δικό μας μάτι και να τα κατανοήσουν.
Ας έρθουν να δουν ότι στην Ελλάδα, μέλος της Ε.Ε., δεν ισχύουν τα κριτήρια της Ε.Ε. Να δουν το μεγαλείο της Δύσης την οποία θαυμάζουν. Να καταλάβουν ότι η Ε.Ε., την οποία θαυμάζουν πολύ, είναι απλά μια φούσκα.
Σχόλιο : Η υπογράμμιση στο κείμενο είναι δική μας. Τι να εννοεί άραγε ο δημοσιογράφος ;