Εφ. Ταράφ 3-3-2011
Όταν οι διακοπές της Αϊσέ κρατάνε πολύ
37 χρόνια μετά το 1974 όταν με το σύνθημα ¨Ας πάει διακοπές η Αϊσέ¨ είχε ξεκινήσει η Τουρκία την επέμβαση της στην Κύπρο, έγινε στόχος διαμαρτυριών. 50 χιλιάδες άτομα φώναξαν ¨ Ένα λεπτό, πάρε τον στρατό σου και φύγε¨.
Οργανώθηκε από ομάδα συνδικάτων στην KKTC, ¨Συλλαλητήριο Κοινοτικής Ύπαρξης¨ ως αντίδραση στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Μετά από το συλλαλητήριο της 28ης Ιανουαρίου, κάποια πανό του οποίου είχαν προκαλέσει την αντίδραση της Άγκυρας, στο χτεσινό-συνέχεια του προηγούμενου, οι Κύπριοι τόνισαν πως βρίσκονται στους δρόμους για την αξιοπρέπεια τους και ενάντια στα λόγια του Ερντογάν για ¨τάϊσμα¨.
Μετά από την κρίση που είχε προκληθεί στο προηγούμενο συλλαλητήριο από το πανό ¨Σωθήκαμε ; Αϊ σικτίρ ! ¨, η αστυνομία αυτή τη φορά είχε πάρει τα μέτρα της. Η αστυνομία δεν επέτρεψε σε ομάδες διαδηλωτών που κρατούσαν σημαίες του ελληνοκυπριακού τομέα, καθώς και σε αυτούς που κρατούσαν το πανό που έγραφε ¨Κατοχικό τουρκικό κράτος ξεκουμπίσου¨, να εισέλθουν στο χώρο του συλλαλητηρίου.
Η συμμετοχή στο συλλαλητήριο ήταν μεγάλη, αναφέρεται πως έφτασε τα 60.000 άτομα.
Ένταση σημαίας
Στο μεταξύ μικρή ένταση υπήρξε όταν ομάδες που κρατούσαν σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας προσπάθησαν να εισέλθουν στο συλλαλητήριο, και αντέδρασαν άλλες ομάδες. Ομάδα που προσπαθούσε να κατεβάσει τις σημαίες φώναξαν το σύνθημα ¨Εμείς είμαστε Τουρκοκύπριοι, εσείς ποιοι είστε ; ¨. Καθώς η πλατεία Ινονού όπου γινόταν το συλλαλητήριο ήταν γεμάτη από τις 11.00, διάφορες οργανώσεις δυσκολεύτηκαν να εισέλθουν.
Από την άλλη διαδηλωτές που κρατούσαν πανό που έγραφαν ¨Σωθήκαμε ; Αι σικτίρ ! ¨, ¨Τέλος στην κατοχή¨ και ¨Αισέ οι διακοπές τέλειωσαν, γύρνα στο σπίτι σου¨ προσπάθησαν να μπούνε στον χώρο του συλλαλητηρίου, αλλά η αστυνομία επενέβη και δεν επέτρεψε την είσοδο αυτών των πανό στον χώρο του συλλαλητηρίου.
Δεν είμαστε ενάντιοι στην Τουρκία
Στις ομιλίες που έγιναν τονίστηκε πως το κόμμα της Εθνικής Ενότητας (UBP) ¨ ήρθε στην κυβέρνηση ξεγελώντας τον κόσμο, αλλά δεν μπόρεσε να γίνει εξουσία¨.
Στις ομιλίες που έγιναν αναφέρθηκε πως ¨Λόγω της ανεξέλεγκτης αύξησης του πληθυσμού, τα σχολεία και τα νοσοκομεία έφτασαν σε σημείο να μην μπορούνε να ελεγχθούνε, ενώ οι φυλακές ξεχείλισαν ¨ και πως ¨το αίτημα για έλεγχο του πληθυσμού δεν είναι κάτι ενάντιο στην Τουρκία¨.
Οι ομιλητές τόνισαν πως δεν κάνουν διαχωρισμούς σε Τουρκία-Κύπριους λέγοντας ¨Να μην προσπαθήσουν να μας διασπάσουν¨.
Η πολεμική για το τάισμα
Στις σχετικές με την πολεμική για το τάισμα ανακοινώσεις, οι ομιλητές κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό της KKTC Ιρσέν Κιουτσούκ λέγοντας πως ¨Το όνομα Κιουτσούκ κάποτε ήταν η ελπίδα μας, και τώρα είναι το σημάδι της εξαφάνισης μας.¨
Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκαν εκπροσωπώντας την βουλή, ο πρόεδρος του CTP Φερντί Σαμπίτ Σόγιερ, ο πρόεδρος του TDP Μεχμέτ Τσακιντζί και ο πρόεδρος του DP Σερντάρ Ντενκτάς.
Οργισμένα πανό
Η περιγραφή για ¨τάισμα¨ που είχε κάνει ο πρωθυπουργός Ερντογάν μετά το συλλαλητήριο της 28ης Ιανουαρίου, είχε την αντανάκλαση της και στα πανό του χτεσινού συλλαλητηρίου. Κάποια από αυτά περιείχαν φράσεις όπως ¨Θέλουμε να είμαστε αφέντες στο σπίτι μας¨, ¨Το ΑΚΠ δεν είναι η Τουρκία¨, ¨ Δέξου πως η Κύπρος είναι μια διαφορετική χώρα, να μείνουμε φίλοι¨, ¨ Δεν είμαστε εδώ για τάισμα, αλλά για να μην κοπούνε οι δεσμοί¨, ¨Δεν υπακούμε, το μέλλον μας ζητάμε¨, ¨Δεν είμαστε εδώ για λεφτά αλλά για το μέλλον μας¨. ¨Η πατρίδα αυτή είναι δική μας, εμείς θα την κυβερνάμε¨ και ¨Το καθεστώς είναι η μητέρα όλων των κακών¨.
Ζήτα συγγνώμη Ερντογάν
Ο Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν από το κόμμα της Ενωμένης Κύπρου μίλησε στην εφημερίδα Ταράφ για το συλλαλητήριο : ¨ Οι Τουρκοκύπριοι με αυτό το συλλαλητήριο έδωσαν στην Άγκυρα και σε όλο τον κόσμο το μήνυμα πως « Η πατρίδα αυτή είναι δική μας και εμείς θα την κυβερνούμε. Τις αποφάσεις για το μέλλον μας εμείς θα τις πάρουμε. Δεν θέλουμε ούτε τα οικονομικά πακέτα της Άγκυρας, ούτε τις οικονομικές υπαγορεύσεις της.¨ και ανέφερε πως ο πρωθυπουργός Ερντογάν θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τα περί ¨ταΐσματος¨».
Ο γραμματέας του κόμματος της Νέας Κύπρου Μουράτ Κονακλί δήλωσε πως ¨Ήταν λυπηρό πως η αστυνομία χρησιμοποιώντας βία κατέβασε κάποια πανό. Όταν όμως μαζεύονται 50.000 άτομα σε ένα μέρος, κάποιοι πρέπει να πάρουν αυτό το μήνυμα¨
Ο ακαδημαικός Νιγιαζί Κιζιλγιουρέκ σχολίασε ως εξής το συλλαλητήριο : ¨Υπήρχαν άτομα από διάφορα μέρη της κοινωνίας. Τα περισσότερα συνθήματα αντί για την οικονομία, ήταν στραμμένα προς την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια μας. Οι Τουρκοκύπριοι φαίνεται να είναι πολύ αποφασισμένοι να μην εφαρμόσουν το οικονομικό πακέτο που ετοίμασε η Άγκυρα¨.