Οι Τουλάϊ Χατιμογουλαρί και Τουργκούτ Οκέρ, εκπρόσωποι της Επιτροπής Λαών και Θρησκειών του κόμματος HDP, έκαναν δηλώσεις ως αντίδραση στην 67η επέτειο του πογκρόμ της 6ης & 7ης Σεπτεμβρίου.

Οι Χατιμογουλαρί και Οκέρ ανέφεραν πως δεν λησμόνησαν το πογκρόμ που έγινε σε βάρος των χριστιανών και Εβραίων και κυρίως σε βάρος των Ελλήνων και Αρμενίων που ζούσαν σε Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη και άλλες πόλεις και δήλωσαν πώς “Με θλίψη και σεβασμό μνημονεύουμε τους συμπολίτες μας που δολοφονήθηκαν κατά το πογκρόμ της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου. Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τον αγώνα μας ώστε να μην ξανασυμβούν τέτοια δεινά ”
Οι Χατιμογουλαρί και Οκέρ υπενθύμισαν πως στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου 1955 σπίτια και επιχειρήσεις χριστιανών και Εβραίων λεηλατήθηκαν ενώ μετά από το πογκρόμ δεκάδες χιλιάδες άτομα από φόβο για τις ζωές τους, υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα και πρόσθεσαν πως
“Μετά από το πογκρόμ της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου που είναι μία από τις μαύρες σελίδες της πολιτικής μας ιστορίας, ο πραγματικός δρόμος για να πούμε “Ποτέ ξανά”, περνά από την αντιμετώπιση αυτής της πικρής ιστορίας. Κι όμως μέχρι σήμερα δεν έγινε κανένα επίσημο βήμα για την αναγνώριση του πογκρόμ αυτού όπως και για την αποζημίωση ή την δήλωση συγνώμης.

Ο πρώην Αρχηγός του Τμήματος Ειδικού Πολέμου και Γενικός Γραμματέας του NSC Σαμπρί Γερμιμπέσογλου είπε, «Η 6-7 Σεπτεμβρίου είναι μια δουλειά Ειδικού Πολέμου. Ήταν μια καταπληκτική οργάνωση. Και πέτυχε τον σκοπό της”. Αυτό ήταν παραδοχή ότι το πογκρόμ εφαρμόστηκε ως κρατική πολιτική. Δυστυχώς, η πραγματικότητα της Τουρκίας, όπου οι δράστες εγκλημάτων ανταμείβονται παρά τιμωρούνται, δεν έχει αλλάξει καθόλου, όπως αποδεικνύεται από τις προαγωγές του Γερμιμπέσογλου ».

Οι Αρμένιοι, οι Έλληνες, οι Ασσύριοι και οι Εβραίοι που από την τελευταία περίοδο του 19ου αιώνα υπέφεραν πολλά, με το πογκρόμ της 6ης-7ης Σεπτεμβρίου γνώρισαν άλλη μια καταστροφή . Ξέρουμε ότι οι κυβερνήσεις έχουν χρησιμοποιήσει αυτή τη μέθοδο επίθεσης για να επισκιάσουν τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις. Ακριβώς όπως η ρητορική και τα εγκλήματα μίσους εγείρονται για διαφορετικούς λαούς και πεποιθήσεις σήμερα. Είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί αυτή η ντροπή που έχει ζωντανέψει εναντίον των αρχαίων λαών αυτής της γεωγραφίας, να αποκαλυφθούν οι δράστες, να εντοπιστούν οι απώλειες ζωής και περιουσίας, να αποζημιωθούν οι υλικές και ηθικές απώλειες των θυμάτων ή των οικογενειών τους και να εξασφαλιστεί η συνύπαρξη και ισότιμη ιθαγένεια σε αυτή τη χώρα”

https://www.demokrathaber.org/hdpden-6-7-eylul-pogromu-mesaji-bir-daha-asla

6/9/2022

Σχ. : Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP είναι το μόνο με το οποίο μπορεί να συνομιλήσει πολιτικά η Ελλάδα και το μόνο που μπορεί να φέρει πραγματικό εκδημοκρατισμό  στην Τουρκία. Τα άλλα κόμματα είναι πάρτο  ένα χτύπα το άλλο

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version