Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Το ντέρτι της Τουρκάλας καθηγήτριας: ¨Δεν μπορούμε ούτε μια οθωμανική κρήνη να επισκευάσουμε στην Ελλάδα¨…

0 σχόλια Share:

Στην Ελλάδα δεν μπορούμε να επισκευάσουμε ούτε μία κρήνη

Η Δρ.Νεβακ Κονουκ Χαλατσογλου δηλωσε;: “Στην Ελλάδα διαθέτουμε μνημεία 400 με 500 ετών. Δεν μπορεί να γίνει λόγος ούτε καν για μία επισκευή, ούτε μία κρήνη δεν μπορούμε να επισκευάσουμε”.

Η Δρ.Νεβακ Κονουκ Χαλατσογλου – καθηγήτρια του πανεπιστημίου Μαρμαρά, σχολίασε το ότι η κυβέρνηση της Αθήνας δεν επιτρέπει σε φορείς της Τουρκίας να επισκευάσουν μνημεία.
Η Χαλατσογλου είπε πως δεν είναι επιθυμητή η προβολή πολλών οθωμανικών μνημείων και υπενθύμισε πως Ελλάδα και Βουλγαρία ήταν μεταξύ των χωρών της “πρώιμης κατακτήσης”.
Η Χαλατσογλου περιγράφοντας πως η Ελλάδα βγήκε από τον έλεγχο των Τούρκων το 1912 είπε: “Για αυτό υπάρχει σοβαρός αριθμός οθωμανικών μνημείων. Έγιναν επενδύσεις της τελευταίας περιόδου σε κυβερνητικά κτήρια, στρατιωτικά νοσοκομεία ταχυδρομεία, δικαστήρια, χαμάμ, κρήνες και σχολεία σε χωριά. Ακόμη και στη Ατταλεια δεν υπάρχουν τόσα μνημεία όσα στην Ρόδο, όπου υπάρχει κάθε είδους αρχιτεκτονική. ”

Τα οθωμανικά μνημεία καταχωρούνται ως μουσουλμανικά μνημεία

Η Χαλατσογλου εστιάζει στο ότι πολιτιστικά μνημεία από την οθωμανική εποχή καταχωρούνται ως οθωμανικά μνημεία και ότι αυτό συνιστά ένα πρόβλημα για την Τουρκία.
Η Χαλατσογλου λέει πως ” Το πρώτο πρόβλημα έγκειται εδώ. Καθώς τα μνημεία δεν καταχωρούνται ως οθωμανικά αλλά ως μουσουλμανικά εμείς ως δεν μπορούμε να επέμβουμε”.
Η Χαλατσογλου λέει πως στην βιβλιογραφία δεν υπάρχει ο όρος “μουσουλμανική αρχιτεκτονική” αλλά ο όρος “οθωμανική αρχιτεκτονική”, θυμίζει πως οι Οθωμανοί έμειναν εκεί 600 χρόνια και συνεχίζει λέγοντας : ” Μοναδικά παραδείγματα πρώιμης οθωμανικής αρχιτεκτονικής έγιναν στην Ελλάδα, στη δυτική Θράκη και στη Βουλγαρία. Καθώς όλα αυτά για να τα αποκλείσουν από εμάς, ονομάστηκαν μουσουλμανική αρχιτεκτονική, μουσουλμανική κρήνη και μουσουλμανική βιβλιοθήκη, σε αυτό το θέμα δεν μπορούμε να επέμβουμε”.

¨Αυτά που κατασκευάστηκαν μετά το 1830 δεν καταγράφονται ως οθωμανικά μνημεία”

Η Χαλατσογλου θυμίζει πως η Ελλάδα απέσπασε την ανεξαρτησία της το 1831 και εστιάζει στο ότι τα μνημεία τα οποία έγιναν μετά από αυτή την ημερομηνία δεν γίνονται δεκτά ως “ιστορικά”.
…..
Η Χαλατσογλου είπε : “….. Στην Ελλάδα υπάρχουν 20.000 οθωμανικά μνημεία. Στη Θεσσαλονίκη πέρασα δρόμο-δρόμο, κοίταξα ακόμη και τις αυλές των σπιτιών. Στο πάνω μέρος της περιοχής όπου βρίσκεται το σπίτι του Ατατούρκ, βρήκα 36 κρήνες οι οποίες είναι από την οθωμανική εποχή αλλά κανένας δεν πήγε να τις δει. Το τζαμί Ζιχνι Πάσα χρησιμοποιείται ως σπίτι, εγκαταστάθηκαν εκεί οι ανταλλάξιμοι ενώ ακόμη στέκεται και ο μιναρές του τζαμιού. Και ας αφήσουμε τα 29 χιλιάδες, υπάρχει ένα νούμερο 8 χιλιάδες, υπάρχουν κτίρια που έχουν άμεσες ανάγκες. Τι συνέβη; Το τζαμί Τσελεμπί Μεχμέτ στο Διδυμότειχο κάηκε. Στην Λάρισα υπαρχει ο τεκκες του Χασάν Μπαμπά για τον οποίον υπάρχει φωτογραφία επισκευής του από το 1962. Είμαστε στο 2019 και ακόμα συνεχίζεται η επισκευή”.
…..
Η Χαλατσογλου είπε πως καθώς στην διαδικασία των επισκευών δεν ζητήθηκαν ειδικοί από την Τουρκία υπήρξαν “εκτρώματα” και ότι για αυτό η επισκευή στο τζαμί Σουλεϊμάνιγε στη Ρόδο ολοκληρώθηκε σε 10 χρόνια.
……..
Η Χαλατσογλου λέει πως τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία άνοιξαν δεκάδες εκκλησίες και προσθέτει πως “Εξ όσων παρακολούθησα, κατά τα τελευταία 16 χρόνια στην Τουρκία ανοίξαμε 84 εκκλησίες για τις οποίες εμείς δώσαμε χρήματα και έγιναν πολιτιστικά κέντρα και είναι ανοιχτές σε συγκεκριμένες μέρες για λατρεία”.
Η Χαλατσογλου είπε πως έναντι αυτού, στη Θεσσαλονίκη παρά το ότι υπάρχει κοινότητα πιστών μουσουλμάνων, κάνουν τις προσευχές τους σε μαγαζιά και προσθέτει πως στην πρωτεύουσα Αθήνα δεν υπάρχει τζαμί.
……..
“Σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα δεν μπορεί να γίνει λόγος ούτε καν για μία επισκευή δεν μπορούμε ούτε καν μία κρήνη να επισκευάσουμε και δεν θα μπορέσουμε ποτέ να επισκευάσουμε”.

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/yunanistanda-bir-cesme-bile-tamir-ettiremiyoruz/1626311

26/10/2019

Σχ: Η Χαλάτσογλου ήταν μεταξύ αυτών που μετείχαν στο πρόσφατο συνέδριο που οργάνωσε στην Σμύρνη, ο παρακρατικός σύλλογος ROISDER του Μουσταφά Καϊμακτσί, με έξοδα φυσικά της Διεύθυνσης Απόδημων Τούρκων, με θέμα τον  τουρκισμό των Δωδεκανήσων¨…

Αναφορικά με τα επιχειρήματα της….

Κυρία Κονούκ, όταν η Τουρκία κατέχει ΠΑΡΑΝΟΜΑ το 40% της Κύπρου, όταν πρόσφατα ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Απόδημων Τούρκων Αμπντουλλάχ Ερέν δηλώνει πως ¨Εμείς είμαστε οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της Δυτικής Θράκης¨ και όταν το αφεντικό σου (Ερντογάν) ασκεί  ασύμμετρο πόλεμο κατά της Ελλάδας (μέσω της παράνομης μετανάστευσης), τότε φυσικά και δεν έχετε ΚΑΝΕΝΑ δικαίωμα στα μνημεία που αναφέρατε…

Πολλά εκ των οποίων θα έπρεπε να τα είχαμε ισοπεδώσει εκ θεμελίων… Π.χ. πως νοείται να επιτρέπουμε ως Ελλάδα να στέκονται ακόμη όρθια τζαμιά που ονομάζονται ¨Τζαμιά -κατάκτησης¨;  

Previous Article

Eκήρυξε στην Κωνστανιτνούπολη με μεγάλην παρρησίαν και οι Τούρκοι…

Next Article

Με ξύλο και με απειλές η ¨εθελούσια¨ επιστροφή των Σύριων στην ¨ασφαλή περιοχή¨…

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.