Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

No Comments Share:

Τα Ιδρύματα θα συντηρήσουν τα ιστορικά μνημεία στο εξωτερικό

Η Γενική Διευθυνση Ιδρυμάτων κινητοποιήθηκε για την συντήρηση των βακουφικών μνημείων του εξωτερικού.

 Πρώτα θα επισκευαστεί το χαμάμ του Ισά Μπέη που κατασκευλάστηκε το 1462 στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Από το 1980 και μετά τα βακούφια Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ήθελαν να το επισκευάσουν αλλά καθώς δεν υπήρχαν επαρκή χρήματα είχε εγκαταλειφθεί στην τύχη του, αλλά μετά την παρουσίαση του σχεδίου θα αρχίσει η επισκευή του από την Τουρκία. Μαζί με το χαμάμ Ισά Μπέη θα επισκευαστεί το τζαμί Ντουκιάνονού και ένας τεκκές στην Λευκωσία της Βόρειας Κύπρου. Ο Γενικός Διευθυντής Ιδρυμάτων Αντνάν Ερτέμ λέει πως σχετικά με το χαμάμ θα υπάρξει προκύρηξη στην Τουρκία στην οποία θα μπορούνε να μετάσχουν και ξένες εταιρείες που θα διαθέτουν επάρκεια. Ο Ερτέμ λέει πως μετά τα πρώτα βήματα, επιθυμεί να φτάσουνε και στα βακουφικά μνημεία που βρίσκονται στα Βαλκάνια και σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ο Γενικός Διευθυντής Ιδρυμάτων Αντνάν Ερτέμ, περιγράφει πως με τον νόμο του 2008 τα ιδρύματα απέκτησαν την δυνατότητα να επισκευάζουν μνημεία στο εξωτερικό. Μιλώντας για τις εργασίες που γίνονται στην Βόρεια Κύπρο λέει πως εκεί έχουν αρχίσει προσπάθειες σε δύο ιστορικά μνημεία. Ο Ερτέμ δήλωσε πως «Το τζαμί Ντουκιάνονού κατέρρευσε εντελώς. Πρώτα αυτό θα κάνουμε. Μετά θα επισκευάσουμε τον τεκκέ στην Λευκωσία και θα τον κάνουμε μουσείο για χαλιά και κιλίμια. Νωρίτερα τα χαλιά και τα κιλίμια που ήταν εδώ τα μεταφέραμε στην Άγκυρα. Τα καθαρίσαμε και τα επισκευάσαμε. Όταν τελειώσει ο τεκκές τα χαλιά και τα κιλίμια θα εκτεθούνε εκεί.»

Ο Ερτέμ λέει πως σε Ελλάδα, ¨Μακεδονία¨ και Κόσσοβο υπάρχουν πολλά βακουφικά μνημεία και λέει πως «Αυτά είναι καθήκον μας να τα συντηρήσουμε». Ο Αντνάν Ερτέμ ζήτησε να υπάρχουν καλές σχέσεις με τις χώρες αυτές όπου βρίσκονται τα μνημεία και είπε πως μετά την θετική απάντηση από την Βοσνία, θετική προσμένει να είναι και η κατάληξη των συνομιλιών με Κόσσοβο και ¨Μακεδονία¨. Ο Ερτέμ επισήμανε πως είναι σημαντικές οι εργασίες για την καταγραφή των μνημείων στο εξωτερικό και ότι σε αυτό το θέμα υπάρχει πρόβλημα με Βουλγαρία και Ελλάδα.

Εφ. Ζαμάν 21-11-2011


 

Previous Article

ENΟΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΤΟΣ ΠΟΛΗΣ

Next Article

ΩΡΑΙΟΣ ΧΑΡΤΗΣ…

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *