Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΡΧΑΙΩΝ

No Comments Share:

Το ¨ορφανό παιδί από τα Μύρα¨ περιμένει να γυρίσει στο σπίτι του

Άρχισαν κινήσεις για την επιστροφή στην Τουρκία του παιδικού ανάγλυφου που το 1886 απήχθη στην Αθήνα από τα ερείπια στα Μύρα της Αττάλειας.

Η επιστροφή του Κουρασμένου Ηρακλή 31 χρόνια αργότερα από τις ΗΠΑ, αποτέλεσε ένα φως ελπίδας για την απόδοση και άλλων ιστορικών μνημείων που βρίσκονται στο εξωτερικό. Ο καθηγητής Αρχαιολογίας της σχολής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Μεσογείου και επικεφαλής των ανασκαφών στα Μύρα Νεβζάτ Τσεβίκ επιδιώκει την επιστροφή του ¨παιδικού ανάγλυφου¨ που κόπηκε από τάφο που βρισκόταν σε σπηλιά στα Μύρα,απήχθη και εκτίθεται στο μουσείο της Αθήνας.

Ο Τσεβίκ έχοντας την πλήρη στήριξη του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Ερτογρούλ Γκιουνάι, τις επόμενες μέρες θα υποβάλλει επίσημο αίτημα στην Ελλάδα.

¨Πολιτιστική παρακαταθήκη¨

Ο Τσεβίκ τόνισε πως τα έργα που έχουν μεταφερθεί από το παρελθόν στις μέρες μας δεν είναι ¨πολιτιστική κληρονομιά¨ αλλά ¨πολιτιστική παρακαταθήκη¨ και δηλώνει πως ¨Αυτά τα έργα που μας έμειναν παρακαταθήκη πρέπει να τα στηρίξουμε. Από το 1850 και μετά πρόξενοι από την Ευρώπη, πλούσιοι που είχαν πάθος με τα αρχαία και μηχανικοί που είχαν έρθει για την κατασκευή του σιδηρόδρομου, έκαναν ανασκαφές στα εδάφη των Οθωμανών και τα μνημεία που έβρισκαν τα έπαιρναν στις χώρες τους. Ένα από τα σημαντικά μνημεία που κλάπηκαν είναι και το παιδικό ανάγλυφο από τα Μύρα. Αυτό το ¨ορφανό¨ αποκομμένο από την οικογένεια του και από τα εδάφη του, βιώνει στο μουσείο της Αθήνας μια περίοδο υποχρεωτικής κράτησης. Το παιδί αυτό που αποτελεί σημαντικό τμήμα για την αρχαία πόλη των Μύρων, περιμένει να γυρίσει στην οικογένεια του. Για μας η ολοκλήρωση του τάφου στην σπηλιά στα Μύρα με το αφαιρεθέν τμήμα, αποτελεί ένα οικουμενικό καθήκον¨.

Εφ. Μιλλιέτ 2-1-2012

Σχολή : Προφανώς ο αρχαιολόγος  έχει ιδιοτελείς λόγους που τον κάνουν να  προτιμά τον όρο ¨πολιτιστική παρακαταθήκη¨ από τον όρο ¨πολιτιστική κληρονομιά¨….

 

Previous Article

ENΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΕΟΤΔΘ

Next Article

ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΠΟΘΗΚΗ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *