Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΡΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΒΑΖΕΛΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΕΩΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ

0 σχόλια Share:

5 εκ τ.λ. δαπάνη για την ¨δοκιμασία δρόμου¨ του Πατριάρχη

Το υπουργείο μετά το περιστατικό όπου ο πατριάρχης αναγκάστηκε για να πάει στα μοναστήρια Βαζελών και Κουστούλ στην Τραπεζούντα να περπατήσει μέσα από ένα μονοπάτι δασώδες και με αγκάθια, έβγαλε πληρωμή για την κατασκευή δρόμου και επισκευή.

Πέρσι κατά την 15η Αυγούστου μετά την λειτουργία στο μοναστήρι της Σουμελά ο πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε θελήσει να επισκεφτεί τα μοναστήρια Βαζελών και Κουστούλ. Πρώτα κινήθηκε για το μοναστήρι Βαζελών που βρίσκεται στο χωριό Κιρεμιτλί όπου αφού διήνυσε 8 χιλιόμετρα με όχημα μετά περπάτησε και 2 χιλιόμετρα για να μπορέσει να φτάσεις το μοναστήρι. Στο μοναστήρι που βρίσκεται σε κατάσταση ερειπίων, ο Βαρθολομαίος και οι ιερείς που τον συνόδευαν άναψαν κεριά και προσευχήθηκαν.

Ο Βαρθολομαίος ανέφερε πως αυτό το μοναστήρι είναι πιο παλιό από την Σουμελά. Όταν ρωτήθηκε ¨Τι θα γίνει με την κατάσταση εδώ¨ απάντησε πως ¨ Θα γκρεμιστεί και θα εξαφανιστεί, εκτός αν το κράτος ενδιαφερθεί. Θα ήταν πολύ ωραίο αν γινόταν δρόμος και επισκευαζόταν¨. Την ίδια μέρα κίνησε για το μοναστήρι Κουστούλ (σημ μεταφρ : Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα). Η ομάδα πορεύτηκε για 20 χιλιόμετρα με όχημα και μετά πήρε το ακανθώδες και δασώδες μονοπάτι για το μοναστήρι. Το δύσκολο ταξίδι κάτω από ψιλόβροχο και ομίχλη μετατράπηκε σε δοκιμασία. Παρά το περπάτημα μισής ώρας δεν έγινε δυνατόν να φτάσει στο μοναστήρι, ενώ έχασαν και το δρόμο. Την ώρα που ετοιμαζόταν να γυρίσουν απομακρύνθηκε η ομίχλη και φάνηκε το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα. Ο Βαρθολομαίος και οι συν αυτώ το είδαν από μακριά και προσευχήθηκαν. Αργότερα με τις ίδιες δυσκολίες πήραν το δρόμο της επιστροφής. Ο Βαρθολομαίος ανέφερε πως δεν είχε δει ξανά στην ζωή του τέτοια θέα και είπε πως ¨Πάλι έμεινα ευχαριστημένος. Άξιζε η πορεία. Όταν του χρόνου έρθω στην Τραπεζούντα θα το επισκεφτώ ξανά. Τότε πιθανώς θα κάνουν τον δρόμο¨.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΣΕ ΔΥΟ ΕΤΗ

Μετά από αυτά τα ταξίδια δοκιμασίας και τις σχετικές ανακοινώσεις πέρσι τον Αύγουστο, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού κινητοποιήθηκε. Το υπουργείο ζήτησε από την Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού Τραπεζούντας να βρεθούν οι δρόμοι για τα δύο μοναστήρια. Μετά την εξεύρεση των δρόμων βγήκε το κόστος για τον 3 χιλιομέτρων δρόμο για το Βαζελών και για το 2 χιλιομέτρων δρόμο για το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα. Το υπουργείο εξέτασε τον φάκελο και ενέκρινε την δαπάνη. Ο σχετικός διαγωνισμός θα γίνει την άνοιξη και μετά θα αρχίσει η κατασκευή των δρόμων για τα δύο μοναστήρια. Αναφέρεται όμως πως δεν θα είναι έτοιμοι στις 15 Αυγούστου όταν είναι η λειτουργία στην Σουμελά. Επίσης αναφέρεται πως μετά το τέλος –εντός δύο ετών- των εργασιών στους δρόμους θα επισκευαστούνε και τα μοναστήρια.

Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα καταστράφηκε από πυρκαγιά

Το μοναστήρι αυτό που βρίσκεται στο χωριό Κουστούλ που υπάγεται στην Μάτσκα ιδρύθηκε το 752 μ. Χ. και εγκαταλείφθηκε μετά από λεηλάτηση του το 1203. Το 1904 μετά από μια μεγάλη πυρκαγιά έμεινε ερείπιο και δεν κατασκευάστηκε ξανά.

Η ΒΑΖΕΛΩΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΗΚΕ

Το μοναστήρι αυτό βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από την Μάτσκα, στο χωριό Κιρεμιτλί μέσα σε δασώδη περιοχή. Δεν είναι γνωστός ο ιδρυτής της μονής και η ιστορία της κατασκευής του. Οι ερευνητές αναφέρουν πως ιδρύθηκε γύρω στα 300 μ.Χ. Το μοναστήρι επισκευάστηκε επί αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Εγκαταλείφθηκε το 1923.

Εφ. Σαμπάχ 6-2-2012

Previous Article

AΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ

Next Article

ΣΥΡΜΑΤΙΝΟΣ ΦΡΑΧΤΗΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!