fbpx

TourkikaNea.gr

Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ¨ΠΛΑΣΤΗ¨ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

0 σχόλια Share:

Αγία Σοφία και ¨πλαστή¨ υπογραφή

1

Έχουμε μάθει πως την απόφαση για να γίνει η Αγία Σοφία μουσείο την είχε πάρει ο Ατατούρκ. Τώρα λοιπόν υποστηρίζεται πως η υπογραφή ¨Ατατούρκ¨ κάτω από αυτό το έγγραφο-ντιρεκτίβα είναι πλαστή.

Αυτός που το ισχυρίζεται είναι ο Χαλάτσογλου-νυν βουλευτής του ΜΗΡ και παλαιότερα πρόεδρος του Ιδρύματος Τουρκικής Ιστορίας. Ο Χαλάτσογλου είναι ένας ¨ιστορικός¨ ο οποίος με όλη του την δύναμη υποστηρίζει πως σε αυτή την χώρα δεν υπήρξε ποτέ μια ¨σφαγή αρμενίων¨. Είναι αυτός ο οποίος εμποδίζει την ανακοίνωση των σχετικών με τον Ατατούρκ εγγράφων που βρέθηκαν από την Λατιφέ Χανούμ. Όταν επί χρόνια ασκεί την προεδρία του Τουρκικού Τουρκικής Ιστορίας αυτό το άτομο, δεν προκαλεί έκπληξη το ότι αυτός ο φορέας μέσω του YÖKζήτησε τα ονόματα των φοιτητών που κάνουν έρευνες γύρω από το αρμενικό ζήτημα. Ούτε επίσης αποτελεί έκπληξη ότι πάλι μέσω του YÖK, εστάλη εγκύκλιος στα πανεπιστήμια για να διεξαχθούν έρευνες κατά των ισχυρισμών για την ¨δήθεν¨ όπως αναφέρεται γενοκτονία. Αυτά πάντα γινόταν στην Τουρκία.

Ας έρθουμε όμως στον ισχυρισμό περί ¨ψεύτικης υπογραφής…

………….

Εξ όσων ξέρω η ημερομηνία του περιστατικού ήταν το 1935. Την εποχή εκείνη ο Ατατούρκ δεν είχε κάποια σοβαρή ασθένεια, και κυριαρχούσε σε όλα όσα συνέβαιναν στην χώρα. Το να ισχυρίζεται κάποιοι πως κάποιος θα μπορούσε να μιμηθεί την υπογραφή του και να κάνει έτσι την Αγία Σοφία μουσείο…. είναι κάτι που θα προκαλούσε γέλιο όχι μόνο στις κάργες αλλά σε όλη την κοινότητα των πουλιών.

Αλλά ο Χαλάτσογλου δεν φοβάται μήπως πέσει σε τέτοιες καταστάσεις, είναι ένα γενναίο άτομο. Εάν πιστέψει πως είναι για το καλό της πατρίδας υπερασπίζεται κάθε υπόθεση. Ω ¨ιστορικός¨ η δέσμευση δεν βλέπει την ¨πραγματικότητα¨ αλλά το ¨καλό της πατρίδας¨. Για αυτό και είναι ένας ¨επιστήμονας άνθρωπος¨ που βρίσκοντας αυτό που έψαχνε η Τουρκία, βραβεύθηκε από αυτήν.

Νωρίτερα μίλησα για ¨διεθνή αντίκτυπο¨ που θα είχε η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Αυτοί λοιπόν που το επιδιώκουν αυτό , εκλαμβάνουν αυτά ως μια υποχώρηση. Άλλωστε απέναντι μας έχουμε λέει ένα εχθρικό (και φανατικά χριστιανό) κόσμο. Και εμείς κάνουμε λέει τέτοιες κινήσεις για να μην τους θυμώνουμε. Άλλωστε αυτό είναι λέει ο εκδυτικισμός. Υποχώρηση ! Απώλεια προσωπικότητας κ.α.

Σε περασμένο μου γραπτό είχα αναφέρει πως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας από εκκλησία σε τζαμί το 1453 ήταν ένα δείγμα πολιτισμού. Με τον καιρό όμως ο όρος και το περιεχόμενο του όρου πολιτισμός άλλαξε. Έτσι η μετατροπή του τζαμιού σε μουσείο το 1935 ήταν μια κίνηση πολιτισμού. Υπό αυτή την έννοια δεν ήταν ενάντια στην αρχική απόφαση που είχε πάρει ο Πορθητής αλλά αποτέλεσε την συνέχεια της.

Ο Ατατούρκ ήταν ένας άνθρωπος που τα καταλάβαινε αυτά. Αυτό αποδεικνύεται από την στάση που έδειξε σχετικά με την σερνόμενη κάτω ελληνική σημαία στην Σμύρνη και με αυτά που είπε σχετικά με τον εχθρικό στρατό που πέθαναν στο Τσανάκκαλε.

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας από τζαμί σε εκκλησία δεν ήταν μια ¨υποχώρηση¨ αλλά μια ¨διακήρυξη πολιτισμού¨.

…………….

Μουράτ Μπελγκέ

Εφ. Ταράφ 14/12/2013

Previous Article

ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Next Article

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.