Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΙΜΒΡΟΣ – ΜΙΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ΣΤΑΥΡΩΣΗ

0 σχόλια Share:

Για ποιο λόγο Τούρκοι πολίτες Ελληνικής καταγωγής δεν μπορούν να πάρουν σπίτι στην Ίμβρο ;

Όταν ο δικηγόρος Ερχάν Πεκτσέ ρώτησε για ποιο λόγο Τούρκοι πολίτες Ελληνικής καταγωγής δεν μπορούν να πάρουν σπίτι στην Ίμβρο, η απάντηση από το κράτος ήταν πως ¨Υπάρχουν οι αποφάσεις του MGK (Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας) και σαφώς οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης¨.

Ο δικηγόρος Ερχάν Πεκτσέ όταν αναζητώντας τους λόγους για τους οποίους οι Ορθόδοξοι Τούρκοι πολίτες αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατά τις αγορές ακινήτων στην Ίμβρο, ¨κόλλησε¨ στο κρατικό απόρρητο, προσέφυγε δικαστικά. Στο σχετικό κείμενο υπεράσπισης που απέστειλε στο δικαστήριο η Διεύθυνση Κτηματολογίου της Ίμβρου, παραδέχεται τα εμπόδια που υπάρχουν για την απόκτηση ακινήτων από χριστιανούς πολίτες και προβάλλει ως δικαιολογία τις σχετικές με την ¨εθνική ασφάλεια¨ αποφάσεις που έχουν πάρει κατά διάφορα διαστήματα οι κρατικές υπηρεσίες.

Ο δικηγόρος Ερχάν Πεντζέ στα πλαίσια του νόμου για την ενημέρωση, απέστειλε στο Κτηματολόγιο αίτημα με το οποίο ρωτά ¨Για ποιο λόγο όταν ένας μουσουλμάνος πολίτης αγοράζει από χριστιανό η μεταβίβαση γίνεται αμέσως, ενώ όταν ορθόδοξος αγοράζει από χριστιανό οι λειτουργίες αμέσως επιβραδύνονται¨. Όταν το αίτημα του απορρίφθηκε από το Κτηματολόγιο με την λογική πως ¨ σε περίπτωση κοινοποίησης θα υπάρξει καθαρή ζημία στην ασφάλεια του κράτους, στις εξωτερικές της σχέσεις, στην εθνική της άμυνα και στην εθνική της ασφάλεια, και η φύση τους ως κρατικά απόρρητα τα θέτει εκτός των ανακοινώσιμων πληροφοριών και εγγράφων¨, ο δικηγόρος προσέφυγε στο Διοικητικό Δικαστήριο Προύσας. Το δικαστήριο εξετάζοντας το θέμα έκρινε πως το αίτημα του Πεκτσέ δεν αποτελεί παραβίαση της εθνικής ασφάλειας και αποφάσισε πως πρέπει να δοθούνε οι πληροφορίες.

¨Θέμα ασφάλειας της χώρας μας¨

Μετά από αυτό το Κτηματολόγιο υπέβαλε έφεση και έστειλε τον φάκελο στο Ανώτατο Δικαστήριο. Στην υπερασπιστική γραμμή που έστειλε αναφέρει τα εξής : ¨Τα νησιά της πατρίδας μας της Ίμβρου και της Τενέδου που βρίσκονται στην θάλασσα του Αιγαίου κατέχουν μια σημαντική στρατηγικά και στρατιωτικά θέση. Στα νησιά αυτά που είναι πολύ σημαντικά για την ασφάλεια των στενών του Τσανάκκαλε και της Κωνσταντινούπολης, αξιολογείται ως πολύ σημαντικό θέμα για την ασφάλεια της χώρας και για την παρακολούθηση των ιεραποστολικών δραστηριοτήτων, να ελέγχεται ο πληθυσμός και οι αγοραπωλησίες ακινήτων. Οι αποφάσεις θα πρέπει να παίρνονται λαμβανομένων υπόψη των αδικιών που υφίστανται σε βάρος της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, των αποφάσεων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, καθώς και των πρωτοκόλλων που έχουν σχηματίσει διάφορα υπουργεία, και στρατιωτικές και πολιτικές υπηρεσίες ασφάλειας. Επίσης με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου όλη η περιοχή των νήσων Ίμβρου και Τενέδου έχουν κηρυχτεί απαγορευμένες στρατιωτικές περιοχές στις οποίες φυσικά πρόσωπα αλλοδαπής καταγωγής δεν μπορούν ούτε να αποκτήσουν ούτε να νοικιάσουν ακίνητα. Για όλους αυτούς τους λόγους είναι ανάγκη η απόφαση να απορριφτεί εφετειακά¨.

Ο δικηγόρος Πεκτσέ σχολιάζοντας την συλλογιστική αυτή του διευθυντή στην εφημερίδα Ταράφ, ανέφερε την μεγάλη έκπληξη που ένοιωσε.

¨Παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας¨

Ο Πεκέ δήλωσε τα εξής : ¨Αποτελεί διάκριση το να θεωρούνται από την Τουρκική Δημοκρατία οι ορθόδοξοι πολίτες της ως ξένοι. Για πολλά χρόνια όλα τα χωράφια με διάφορους λόγους δημεύτηκαν. Το κράτος με δικαιολογίες για ίδρυση αγροκτημάτων ή φυλακής δήμευσε το 95% των περιοχών που μπορούσαν να καλλιεργηθούν. Λίγο αργότερα όμως αυτές τις δημευμένες εκτάσεις άρχισε να τις μοιράζει σε μουσουλμάνους Τούρκους που στα πλαίσια του νόμου περί εγκατάστασης είχαν μεταφερθεί εκεί από την Ανατολία. Με αυτή την δίκη αποκαλύφθηκαν οι σκέψεις του κράτους για τους Ρωμιούς πολίτες του. Όταν Ρωμιοί πολίτες αγοράζουν ακίνητο, ο φάκελος στέλνεται στην Διεύθυνση Κτηματολογίου. Για την εξέταση και την απόφαση μερικές φορές χρειάζονται μήνες ή και χρόνια. Με αυτό τον τρόπο ο αγοραστής μετανιώνει για την αγορά. Όταν ένας μουσουλμάνος αγοράζει από χριστιανό ακίνητο, οι διαδικασίες στην δημαρχία προχωράνε αμέσως. Η πρακτική αυτή αποτελεί παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας. Εγώ αυτό το θέμα το μετέφερα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκικής Βουλής, αλλά δεν υπήρξε καμμία εξέλιξη»

Αφαίρεση ιδιοκτησιών χάριν του εκτουρκισμού

Για τον εκτουρκισμό Ίμβρου και Τενέδου διάφορες μέθοδοι εφαρμόστηκαν κατά μήκος της Δημοκρατίας. Ρωμιοί διοικούντες που το 1923 εξελέγησαν κηρύχτηκαν “persona non grata” (ανεπιθύμητοι) και οι περιουσίες τους κατασχέθηκαν. Ακολούθως 1500 Ρωμιοί εγκατέλειψαν το νησί. Το 1925 με παραβίαση της συνθήκης της Λοζάννης καταργήθηκε η αυτονομία τους και η ελληνική εκπαίδευση απαγορεύτηκε.

Στα 1942 άρχισε η μεταφορά στο νησί πληθυσμού από την Ανατολία και η κατάσχεση περιουσιών των μοναστηριών, και όταν τρεις θρησκευτικοί ηγέτες διαμαρτυρήθηκαν, συνελήφθησαν και εξορίστηκαν στην Ανατολία. Στα 1962 με τον νόμο 1062 και τις εξαγόμενες από αυτόν μυστικές εγκυκλίους, εθνικοποιήθηκαν τα μειονοτικά ακίνητα στο νησί της Ίμβρου ( Ρωμιοί που στα 1960 είχαν 25 εκ τ.μ. στα τέλη της δεκαετίας του 1990 είχαν 600 τ.μ.).

Κατά τις ίδιες ημερομηνίες απαγορεύτηκε στους Ρωμιούς ψαράδες να χρησιμοποιούν τα σκάφη τους. Στα 1964 ο μητροπολίτης Ίμβρου σύρθηκε στην Ανατολία, ιδρύθηκε ανοιχτή φυλακή στο νησί και μεταφέρθηκαν καταδικασμένοι, ενώ ταυτόχρονα ιδρύθηκε και Διοίκηση Στρατοχωροφυλακής. Στα 1966 το μεγαλύτερο και πιο αποδοτικό μέρος των εκτάσεων του νησιού, κατασχέθηκε για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες κρατικού συνεταιρισμού.

Στα τέλη του 1967 από τους 262 ιερούς ναούς του νησιού οι 248 κατέστησαν μη λειτουργικοί. Η εκκλησία του χωριού Κάστρο πυρπολήθηκε. Στο ίδιο χωριό το 1973 ο χωρικός Στέλιος Καβαλιέρος έπεσε θύμα δολοφονίας από άγνωστους δράστες.

Στα 1974 ο δήμαρχος Ίμβρου και 20 μέλη της κοινότητας συνελήφθησαν και στάλησαν στις φυλακές του Τσανάκκαλε, η εκκλησία της μητρόπολης πυρπολήθηκε και το νεκροταφείο λεηλατήθηκε. Η τρομοκρατία που ασκήθηκε κατά την διάρκεια των γεγονότων στην Κύπρο έκανε τους περισσότερους από τους Ιμβριώτες να εγκαταλείψουν το νησί. Με τον περιορισμό στην εκτός νησιού πώληση προβάτων, η τιμή του κρέατος έπεσε και η βασική πηγή εισοδήματος απωλέσθη.

Ιστοσελίδα Τ24.com.tr

 Σχόλιο : Και βγαίνουν οι πράκτορες της Άγκυρας μετά στην Θράκη και ζητάνε αμοιβαιότητα ! ΜΑΚΑΡΙ  ! Να διώξουμε επιτέλους μερικές εκατοντάδες πράκτορες…

Previous Article

ΕΝΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Next Article

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΝΤΟΡΑ Ο ΞΥΔΑΣ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!