fbpx

TourkikaNea.gr

Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΣΑΦΕΣ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΣΕ ΤΖΑΜΙ

0 σχόλια Share:

Γίνεται τζαμί η Αγία Σοφία ;

page_ayasofya-cami-mi-oluyor_865555420 (1)

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε :

Κοιτάμε αυτήν την καημένη Αγία Σοφία, και ευχόμαστε στον Αλλάχ να είναι κοντά οι μέρες που θα χαμογελάσουν τα τριαντάφυλλα¨.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε : ¨ Ευτυχώς η Αγία Σοφία Τραπεζούντας με νομική απόφαση καταχωρήθηκε ως τζαμί και έτσι τα 2 μικρά τζαμιά-Αγίες Σοφίες άρχισαν να λειτουργούν ως χώροι προσευχής. Την συνέχεια δεν θα μπορέσω να την πω, μπορεί να το πάρετε λάθος. Αλλά όταν μιλάω για Αγία Σοφία αυτό έρχεται στην ψυχή μου. Κοιτάμε αυτήν την καημένη Αγία Σοφία, και ευχόμαστε στον Αλλάχ να είναι κοντά οι μέρες που θα χαμογελάσουν τα τριαντάφυλλα¨.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς κατά την παρουσία του στα εγκαίνια μουσείου χαλιών που βρίσκεται δίπλα στο συγκρότημα της Αγίας Σοφίας δήλωσε : Η Διεύθυνση Βακουφίων, ιδιαίτερα τα τελευταία 10-11 χρόνια κάνει μια υπέροχη δουλειά. Ξαναζωντανέψαμε περίπου 4.000 βακούφια και πολιτιστικά μνημεία. Για την επισκευή αυτών των μνημείων και για να στηθούν ξανά όρθια, δαπανήσαμε περίπου 3 τετρακισεκατομμύρια λίρες¨.

Ακολούθως στρεφόμενος προς το μουσείο είπε : ¨Στην ψυχή μου έρχεται και κάτι ακόμη. Εμείς τώρα βρισκόμαστε ακριβώς δίπλα στο τζαμί της Αγίας Σοφίας. Κατά την γνώμη μου ακόμη και αν τα αυτιά σας δεν το ακούνε, πιστεύω πως είναι κάτι που φτάνει στις ψυχές σας. Η Αγία Σοφία μας λέει κάτι. Άραγε η Αγία Σοφία τι μας λέει ; .

………

Δόξα τω Θεώ στην περίοδο μου ζήσαμε δύο εξελίξεις που με χαροποίησαν πολύ. Εμείς είμαστε αυτοί που δύο τζαμιά που έφεραν το όνομα Αγία Σοφία τα ανοίξαμε πάλι για προσευχή. Αυτά άλλωστε παλιότερα ήταν τζαμιά. Αλλά χρησιμοποιούνταν διαφορετικά. Το ένα εξ αυτών είναι το τζαμί Ορχάν-Αγίας Σοφίας στην Νικομήδεια (Ιζνίκ).

Το κτίριο αυτό που έγινε τζαμί μετά από την κατάληψη της Προύσας από τον Ορχάν Γκαζί στα 1300, λειτούργησε ως τζαμί 721 χρόνια. Και μετά είδαμε να μετατρέπεται σε μουσείο που κόβονται εισιτήρια. Και για την Αγία Σοφία Τραπεζούντας. Επί αιώνες εκεί ήταν σαν τζαμί. Μετά αποφάσισε ένας και έγινε τζαμί. Το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας είναι λαϊκό, κοινωνικό, δημοκρατικό αλλά και κράτος δικαίου. Στο κράτος δικαίου λοιπόν πρέπει να κοιτάμε το γραπτό δίκαιο. Ο νόμος 6750 αφορά την ενοικίαση ακινήτων. Και λέει πως οι χώροι προσευχής δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται για άλλο σκοπό πέραν της προσευχής. Και εφόσον είμαστε κράτος δικαίου σκέφτηκα τι πρέπει να κάνουμε για αυτό το θέμα. Αυτό που θα κάνουμε είναι το εξής : Αυτό εδώ είναι ένα τζαμί, είχε ανοίξει για προσευχή και ως τέτοιο χρησιμοποιήθηκε για αιώνες.

…………..

Μα ένα τζαμί σύμφωνα με αυτόν τον νόμο μπορεί να χρησιμοποιείται για κάτι άλλο πέραν της λατρείας ; Όχι είπαμε δεν μπορεί. Κάποιοι αυταρχικοί παρά το ότι δεν υπήρξε καμία απόφαση για την μετατροπή του τζαμιού σε μουσείο όπως έγινε στην Νικομήδεια, είπαν ¨Να γίνει εδώ μουσείο¨ και το μετέτρεψαν σε μουσείο κόβοντας γύρω του σε μικρά χαρτιά εισιτήρια της μιας λίρας.

Η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων μας, μας είπε πως ¨Εδώ είναι τζαμί, θα χρησιμοποιείται για λατρεία ως τζαμί¨, και έτσι δύο χρόνια πριν μαζί με το Κουρμπάν Μπαϊράμι ανοίξαμε πάλι το τζαμί της Αγίας Σοφίας. Βγήκαν κάποιοι μέσα από εμάς και είπαν ¨Να μην γίνει, γιατί μήπως έχουμε έλλειψη τζαμιών ; ¨, ήταν 3-4 άτομα. Πιστέψτε με όμως πως από ομάδες διαφορετικών θρησκευτικών πιστεύω, δεν βγήκε ούτε ένα άτομο να πει αυτή την κουβέντα. Δεν θέλω να πω εδώ το όνομα του αλλά άτομο που είναι στην κορυφή και είναι ομόλογος μας σε αυτά τα θέματα μας είπε πως ¨Αισθανόμαστε σεβασμό για την απόφαση σας¨.

……………

Τ24.com.tr 15/11/2013

Previous Article

ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΕΔΡΑ ΤΟΥ ΠΚΚ

Next Article

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ…

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.