Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

¨Χαμένες Εκκλησίες¨ της περιοχής Ντιγιαρμπακίρ…

No Comments Share:

Οι «Χαμένες Εκκλησίες» της περιοχής γίνονται ντοκιμαντέρ

Αρμενικές και Ασσυριακές εκκλησίες και μοναστήρια στις επαρχίες της περιοχής του Ντιγιάρμπακιρ θα γυριστούν ντοκιμαντέρ. Ο σκηνοθέτης του,Σιγιρά Ντιτζλέ, δήλωσε: «Έχουμε ακολουθήσει τα ίχνη όχι μόνο εκκλησιών, αλλά και χαμένων πεποιθήσεων».

Αν και μερικές αρμενικές και ασσυριακές εκκλησίες, μοναστήρια και νεκροταφεία στις επαρχίες της περιοχής στέκονται ακόμη όρθια, πολλά από αυτά είναι ερειπωμένα. Μερικά έχουν μόνο τοίχους, ενώ άλλοι έχουν μόνο τις πέτρες θεμελίωσης.

Ο κύριος λόγος για τον οποίο τόποι λατρείας όπως εκκλησίες και μοναστήρια είναι ερειπωμένοι είναι, φυσικά, ότι αυτοί οι χώροι είναι χωρίς πιστούς. Οι άνθρωποι που κάποτε λάτρευαν εδώ είναι πλέον διασκορπισμένοι σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Οι τόποι λατρείας που παρέμειναν αζήτητοι καταστράφηκαν από την παραμέληση, την αναισθησία και την απληστία. Πολλές από τις εκκλησίες ξεχάστηκαν με την πάροδο του χρόνου όπως οι άνθρωποι που λάτρευαν εκεί. Όπως οι εκκλησίες, έτσι και  η πίστη έχει μεταναστεύσει.

Ο (Κούρδος) δημοσιογράφος και σκηνοθέτης,Σιγιάρ Ντιτζλέ ετοιμάζεται να καταγράψει αυτές τις εκκλησίες ως «Χαμένες Εκκλησίες». Οι «Χαμένες Εκκλησίες» είναι μια ιδέα που προέκυψε από τη φράση «Εκεί υπήρχε και μια εκκλησία» που λέγεται από την πλειοψηφία των ανθρώπων στην ευρύτερη περιοχή.

«ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ»

Ο Σιγιάρ Ντιτζλέ, ο οποίος έχει εργαστεί στο παρελθόν για Αρμένιους και Ασσύριους που ζουν στην περιοχή, δήλωσε ότι το ντοκιμαντέρ «Χαμένες Εκκλησίες» θα αρχίσει να γυρίζεται σύντομα:

«Ένα άλλο μέρος αυτού του έργου αρχειοθέτησης θα είναι η διερεύνηση της ιστορίας της πίστης και η λαϊκή συλλογή ιστοριών ανθρώπων που βρίσκονται ειδικά σε αγροτικές περιοχές αλλά δεν λατρεύουν σήμερα εκεί αλλά μοιράζονται την ίδια γεωγραφική περιοχή με εκκλησίες και μοναστήρια που πλέον έχουν καταστραφεί. Από την άλλη, το οπτικοακουστικό υλικό που θα συλλεχθεί στο πλαίσιο του έργου θα εμφανίζεται σε έναν ιστότοπο που θα δημιουργηθεί ειδικά γι’αυτό τον σκοπό».

ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΈΡ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΌ ΤΡΙΑ ΜΕΡΗ

Η ομάδα στοχεύει στην καταγραφή εξετάζοντας το υπόβαθρο των πεποιθήσεων των ανθρώπων, ιδίως αυτών που ζουν σε αγροτικές περιοχές. Το πρώτο μέρος της μελέτης, το οποίο θα αποτελείται από 3 τμήματα, θα καλύψει τις επαρχίες Τουντζελί, Ελαζίγ, Μαλάτια και Ερζουρούμ. Το 2ο μέρος τις: Ντιγιαρμπακίρ, Μους, Μαρντίν, Ούρφα, Μπάτμαν και Σιίρτενώ το 3ο θα συμπληρωθεί με τις: Μπιτλίς, Χακκαρί, Βαν, Αγρί, Καρς.

Το ντοκιμαντέρ, το οποίο θα ξεκινήσει τα γυρίσματα τον Ιούνιο, θα προβληθεί σχεδόν δυο χρόνια αργότερα. Όλα τα στάδια μετά την παραγωγή του 1ου επεισοδίου, το οποίο περιλαμβάνει τις πόλεις Τουντζελί, Μαλάτια και Ελαζίγ, αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο του 2022.

ΟΙ ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΘΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΘΟΥΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ

Σχολιάζοντας την ιδέα δημιουργίας ντοκιμαντέρ για  τις «Χαμένες Εκκλησίες», ο Ντιτζλέ δήλωσε: «Δεν είναι πραγματικά μία πρόσφατη ιδέα. Αυτή είναι μια ιδέα που προέκυψε από τα λόγια της συντριπτικής πλειοψηφίας σε αυτή την περιοχή:”Υπήρχε και εκεί μια εκκλησία”. Ωστόσο, δεδομένου ότι έχουμε λίγη ιδέα για αυτά τα κτίσματα, πιστεύαμε ότι πρέπει να γίνει κάτι συγκεκριμένο».

Ο Ντιτζλέ δήλωσε ότι μαζί με τις εκκλησίες θα ιχνηλατήσει και τις χαμένες πεποιθήσεις: «Γνωρίζουμε ότι υπήρχαν πολλοί τόποι λατρείας που ανήκαν στον αρμενικό και ασσυριακό λαό στο παρελθόν σε αυτά τα εδάφη, ωστόσο, δεν γνωρίζουμε καν πώς μοιάζουν οι περισσότεροι από αυτούς. Δεν είμαστε σίγουροι όχι μόνο φυσικά από αρχιτεκτονικής άποψης αλλά και για το θρησκευτικό υπόβαθρο αυτών που ζουν στην περιοχή όπου βρίσκονται οι εκκλησίες. Γι ‘αυτό ιχνηλατούμε αυτές τις χαμένες πεποιθήσεις».

Αναφέροντας ότι είναι επίσης περίεργος για τις διαθέσεις των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή των χαμένων εκκλησιών, ο Ντιτζλέ είπε: «στο πρότζεκτ, παρόλο που εκ πρώτης όψεως μπορεί να μην φαίνεται ότι διασώθηκαν μέχρι τις μέρες μας τα αρχιτεκτονήματα, ωστόσο, υπάρχει το θέμα του θρησκευτικού υποβάθρου το οποίο είναι εξίσου σημαντικά για εμάς και μάλιστα αποτελεί πρωταρχική μας προτεραιότητα».

Ο Ντιτζλέ είπε χαρακτηριστικά: «Το θέμα του ντοκιμαντέρ μας είναι εκείνοι οι άνθρωποι που ζουν στην περιοχή όπου μια εκκλησία δεν έχει διασωθεί, όπως σε εκατοντάδες άλλα χωριά. Θέλουμε να το καταλάβουμε από τα μάτια των ανθρώπων που ζουν γύρω από αυτόν τον τόπο λατρείας. Στις συνεντεύξεις μας με ανθρώπους διαφορετικών ηλικιακών ομάδων, αναρωτιόμαστε με τι είδους διάθεση αυτοί οι άνθρωποι προσέγγισαν αυτά τα κτίσματα».

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΈΡ ΔΙΕΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

Δηλώνοντας ότι θα κινηματογραφήσουν  σε μια μεγάλη γεωγραφική περιφέρεια, ο Ντιτζλέ είπε ότι θα χρειαστεί μία περίοδος διάρκειας 2 ετών.

«Όχι μόνο θα φτιάξουμε ένα χάρτη, αλλά και θα καταγράψουμε ανθρώπινες μαρτυρίες», δήλωσε ο Ντιτζλέ, και είπε σχετικά με την πρόβλεψή  για το τι θα δούμε στο τέλος του ολοκληρωμένου ντοκιμαντέρ: «Η ερώτηση για την πρόβλεψη μας, είναι ερώτηση την οποία μπορούν να απαντήσουν σχεδόν όλοι σε αυτή την περιοχή. Κατά κάποιο τρόπο, δεν υπάρχει άνθρωπος εδώ που να μην γνωρίζει τι συνέβη εκεί ανά τους αιώνες. Και επειδή είναι δυνατή η ανάγνωση μίας ιστορίας όχι και τόσο μακρινής, είναι μία ερώτηση που μπορεί να απαντηθεί εύκολα από όλους. Εξαιτίας αυτού, κατά κάποιο τρόπο, όλοι ξέρουν τι πρόκειται να βγει από το ντοκιμαντέρ. Απλά θέλαμε να τα καταγράψουμε».

Ο Σιγιάρ Ντιτζλέ δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για το ντοκιμαντέρ, το οποίο θα διαρκέσει περίπου δυο χρόνια σε μια ευρεία γεωγραφική έκταση και εξέφρασε ότι αναμένεται υποστήριξη από όλες τις πλευρές.

Η εκστρατεία μπορεί να υποστηριχθεί οικονομικά εδώ

https://fongogo.com/Project/kayip-kiliseler-belgesel

https://www.gazeteduvar.com.tr/bolgenin-kayip-kiliseleri-belgesel-oluyor-haber-1520908

Previous Article

Σίριαλ ¨Υπηρεσία¨- Ο Έλληνας αστυνομικός κατηγορεί τους καλούς μουσουλμάνους που δεν άλλαξαν τα ονόματα τους…

Next Article

Εθνικός ύμνος μπροστά στα κρανία των σφαγιασθέντων από τους ¨ανεκτικούς¨ Οθωμανούς…

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *