Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

¨Έσπασαν πια οι αλυσίδες της Αγίας Σοφίας¨ !

0 σχόλια Share:

Τα τουρκικά ΜΜΕ καλωσορίζουν την μετατροπή της Αγίας Σοφίας

Άλλα γράφουν στα αραβικά (απελευθέρωση του μουσουλμανικού κόσμου), άλλα στα αγγλικά (ανοιχτή για όλους η Αγια-Σοφιά) τα τουρκικά ΜΜΕ

Καθώς η διεθνής κοινότητα εξέφρασε την ανησυχία της για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης χαιρέτισαν τη μετατροπή του βυζαντινού καθεδρικού ναού σε τζαμί.

Η φιλοκυβερνητική Sabah έγραψε στο πρωτοσέλιδο του Σαββάτου: «Τέλος η νοσταλγία για την Αγία Σοφία» και «Ανάσταση».

Η Sabah παρέθεσε τον Ερντογάν ως εξής: «Η ανάσταση της Αγίας Σοφίας προαναγγέλλει την απελευθέρωση του τζαμιού Αλ Ακσά, τα βήματα των Μουσουλμάνων που εγκαταλείπουν την εποχή του Interregnum», ένα απόσπασμα που δεν υπήρχε στο προωθητικό υλικό στα Αγγλικά αλλά αναφέρεται σε αυτό των αραβικών εκδόσεων, όπως επεσήμανε η δημοσιογράφος Jenan Moussa.

 

Αντίθετα, το αγγλικό κείμενο τόνισε ότι οι πόρτες της εμβληματικής δομής της Κωνσταντινούπολης θα παραμείνουν ανοιχτές σε ανθρώπους όλων των θρησκειών.

Το τζαμί Αλ Ακσά, ο τρίτος ιερότερος χώρος στο Ισλάμ, είναι ένα συχνό σημείο ανάφλεξης στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Η δήλωση του Ερντογάν ουσιαστικά σήμαινε ότι «το Ισραήλ πρέπει να απομακρυνθεί από τον έλεγχο της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ όπου βρίσκεται το τζαμί Αλ Ακσά», έγραψε το Σάββατο ο αναλυτής της Μέσης Ανατολής της Jerusalem Post, Seth J. Frantzman.

“Η σύνδεση της μεγάλης αλλαγής στην Αγία Σοφία με την Ιερουσαλήμ δείχνει ότι οι φιλοδοξίες της Άγκυρας είναι πολύ μεγαλύτερες από το να επαναβεβαιώσουμε τις ισλαμικές προσευχές στο ιστορικό τζαμί και εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη. Είναι μέρος μιας ευρύτερης ισλαμικής ατζέντας για την περιοχή”, δήλωσε ο Frantzman.

«Οι αλυσίδες έχουν σπάσει, δόξα τον Αλλάχ,» είναι ο τίτλος της ισλαμιστικής εφημερίδας Yeni Akit το Σάββατο.

Η DoğruHaber, μια εφημερίδα που τάσσεται υπέρ της τουρκικής Χεζμπολάχ, ακολούθησε το παράδειγμά του «Οι αλυσίδες έχουν σπάσει, το τζαμί Αγια-Σοφία είναι τώρα ελεύθερο», ενώ ή κυβερνητική Milat έγραψε «Alhamdulillah» (=Δόξα τω Θεώ).

Ο αρθρογράφος Rahim Er στη στήλη του για την εφημερίδα Türkiye, απηχώντας το ίδιο συναίσθημα, κάλεσε τη μετατροπή ως “τη σωτηρία της Αγίας Σοφίας των Μουσουλμάνων Τούρκων από την τυραννία των σταυροφόρων”.

Η εφημερίδα  Άκσαμ, που ανήκει σε έναν στενό φίλο του Ερντογάν, είπε ότι όλοι πρέπει να σεβαστούν την απόφαση, ότι η Αγία Σοφία επέστρεψε στον πραγματικό της εαυτό, και έδωσε τον τίτλο, «Μεγάλη Παρασκευή».

….

Ο συνάδελφος του Alçi Murat Bardakçı ήταν συνοπτικός: «Το κλείσαμε, το ανοίξαμε», γράφει ο τίτλος του στην HaberTürk.

Η εθνικιστική εφημερίδα της αντιπολίτευσης Sözcü της κεντροαριστεράς, δεν έβαλε την ιστορία στον τίτλο της, αντίθετα επέλεξε μια μικρότερη εκτύπωση, “Ακυρώθηκε το διάταγμα του Μουσείου – Η Αγία Σοφία είναι ανοιχτή για λατρεία μέσω δικαστικής εντολής”, κάτω από μια άλλη ιστορία για έναν δήμαρχο της αντιπολίτευσης.

Η μεγαλύτερη εφημερίδα της αντιπολίτευσης, Cumhuriyet, έγραψε μια μικρότερη ιστορία με τον ξηρό τίτλο, “Η Αγία Σοφία ένα τζαμί τώρα”, που είπε “η κατάσταση του μουσείου μετατράπηκε σε πολιτική ζωοτροφή” και καταδίκασε το ότι οι εορτασμοί επικεντρώθηκαν με αντίθεση προς τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τον κοσμικό ηγέτη και ιδρυτή της σύγχρονης Δημοκρατίας της Τουρκίας.

….

Εν τω μεταξύ, οι αριστερές εφημερίδες της αντιπολίτευσης BirGün και Evrensel έγραψαν μικρές ιστορίες, εστιάζοντας στην αντιπολίτευση εναντίον του Atatürk και της τουρκικής κυβέρνησης που χρησιμοποίησαν το τζαμί ως έξοδο από τον πολιτικό τέλμα, αντίστοιχα.

ahvalnews  11/07/2020

Previous Article

Βίντεο- ¨Κόλαση η Αθήνα- Δεν μας παρέχουν διαμονή και μας έκοψαν την cash card¨…

Next Article

¨Νέος στόχος μας να προστατέψουμε τα βακούφια του σουλτάνου Μωάμεθ Πορθητή στην Ελλάδα¨

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *