- 25 September 2017
- By TourkikaNea.gr
- 0 Comments
ENΔΕΧΟΜΕΝΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΤΑΙΡΟΣ Ο ΤΖΕΜ ΟΖΝΤΕΜΙΡ
Ο Τζεμ Οζντεμίρ για τον οποίο ο Ερντογάν είχε πει πως ¨Παιδί, αυτό είναι παιδί¨ ενδέχεται να γίνει ο νέος εταίρος της Μέρκελ
Ο Τζεμ Οζντεμίρ ο αναπληρωτής πρόεδρος των Πρασίνων στην Γερμανία, που συχνά έχει βρεθεί στο στόχαστρο του προέδρου της Δημοκρατίας Ερντογάν, ενδέχεται να γίνει ο νέος εταίρος της Γερμανίδας πρωθυπουργού Άγγελα Μέρκελ.
Το κόμμα της Μέρκελ πήρε 33%. Τώρα όμως μετά από την 4η εκλογική της νίκη, αναζητεί τον εταίρο για τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό.
Στο προηγούμενο διάστημα το κόμμα SPD του Μάρτιν Σουλτς ήταν ο κυβερνητικός εταίρος της Μέρκελ. Το SPD μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δήλωσε πως δεν θα μετάσχει στον συνασπισμό.
Έτσι η Μέρκελ έχει ενώπιον της μερικές εναλλακτικές. Ο Πητερ Αλτμάγιερ δήλωσε πως καθώς το AFD είναι ακροδεξιό, οι πιθανοί εταίροι είναι το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών, οι Πράσινοι και οι σοσιαλδημοκράτες.
Ο Αλτμάγιερ δήλωσε πως θα επισκεφτεί όλα τα κόμματα.
Οι πράσινοι μπορεί να γίνουν εταίροι
Οι αναπληρωτές πρόεδροι των πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκχαρντ και ο Τζεμ Οζντεμίρ, όταν ξεκαθάρισαν τα αποτελέσματα δήλωσαν πως οι πύλες του κόμματος τους δεν είναι κλειστές σε συνεργασίες.
………………
Ο Οζντεμίρ βρίσκεται συχνά σε αντιπαράθεση με τον Ερντογάν
Ο Οζντεμίρ στην διάρκεια του δημοψηφίσματος είχε κάνει έκκληση για ¨ΟΧΙ¨, ενώ είχε προκαλέσει την αντίδραση του Ερντογάν όταν έφερε στο κοινοβούλιο προς αναγνώριση την τροπολογία για την ¨Αρμενική Γενοκτονία¨.
Ο Ερντογάν τότε είχε δηλώσει πως ¨Παιδί είναι παιδί εκείνος και πάει και ετοιμάζει κείμενο. Μα εσύ που τα γνωρίζεις ρε;¨ ενώ δεν αποδεχόταν πως είναι ¨Τούρκος¨ και έλεγε πως ¨Πρέπει να ελέγξουν το αίμα του¨.
……………
Ο δε Οζντεμίρ μετά από την σύλληψη κάποιων Γερμανών πολιτών στην Τουρκία είχα δηλώσει πως ο Ερντογάν ¨κρατά ομήρους¨.
Diken 25/9/2017