ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ (ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ) ΜΕΛΕΚ ΚΙΡΜΑΝΤΖΙ

ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ (ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ) ΜΕΛΕΚ ΚΙΡΜΑΝΤΖΙ

Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων της ΕΟΤΔΘ Μελέκ Κιρμαντζί : Η Ελλάδα έκλεισε κάθε δρόμο επικοινωνίας με την μειονότητα

abttfupr2΄H ΕΟΤΔΘ πριν από την συνεδρία για την Ελλάδα της Περιοδικής Έρευνας του ΟΗΕ που θα γίνει τον Μάιο του 2016, εξέθεσε τα θέματα της τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης.

Η ΕΟΤΔΘ στις 31 Μαρτίου 2016 μετείχε σε μια προσυνεδριακή της UPR εκδήλωση, που οργανώθηκε από την ΜΚΟ Info. Σε αυτή την προσυνεδριακή εκδήλωση (η κυρίως εκδήλωση της UPR  που θα εξετάσει την κατάσταση στην Ελλάδα θα γίνει στο διάστημα 2-13 Μαΐου 2016 στην έδρα του ΟΗΕ στην Γενεύη) μετείχαν ο αντιπρόεδρος της ΕΟΤΔΘ Μεσούτ Κιουτσουκχασάν και η Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων της ΕΟΤΔΘ Μελέκ Κιρματζί. Η Κιρματζί στην εκδήλωση αυτή που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο της Γενεύης, πραγματοποίησε μια παρουσίαση σχετικά με τα θέματα της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης.

Σε αυτή την συνεδρία εξετάστηκε ταυτόχρονα η κατάσταση στο Σουρινάμ και στην Ελλάδα, ενώ σχετικά με την Ελλάδα παρουσιάσεις έκαναν τρεις φορείς. Αρχικά μίλησε η Ηλία Μαρία από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ δεύτερος μίλησε ο Γιώργος Νικολαΐδης από την οργάνωση ΛΟΥΜΟΣ σχετικά με το πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών.

……………….

Η Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων της ΕΟΤΔΘ Μελέκ Κιρμαντζί έκανε μια  παρουσίαση σχετικά με τις προτάσεις που το 2011 στον πρώτο κύκλο είχε αποδεχτεί η Ελλάδα σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών, την εφαρμογή της σαρίας και την ελευθερία ίδρυσης συλλόγων, όπως και σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 2014-2016 και για τα θέματα που αντιμετωπίζει η τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης στην εκπαίδευση. Η Κιρματζί περιέγραψε τις εξελίξεις στο θέμα του μουφτή, του νόμου 4115/2013 και του θέματος του ¨νόμου των 240 ιμάμηδων¨ στα πλαίσια της εφαρμογής της σαρίας, ενώ περιέγραψε και τις εξελίξεις στο πεδίο της ελευθερίας ίδρυσης συλλόγων, μετά από τις τρεις καταδικαστικές για την Ελλάδα αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Η Κιρμαντζί ανέφερε πως είναι ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει στην μειονότητα το δικαίωμα να εκλέγει τους θρησκευτικούς της ηγέτες και λειτουργούς και ζήτησε να εφαρμόσει η Ελλάδα το συντομότερο τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

Η Κιρμαντζί ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση ελέγχει κάθε πεδίο της εκπαίδευσης κάτι που όπως είπε δεν συνάδει με την εκπαιδευτική αυτονομία. Η Κιρμαντζί περιέγραψε τα θέματα των δίγλωσσων νηπιαγωγείων, του μικρού αριθμού των δημοτικών σχολείων, της ποιότητας που παρέχεται στα δημοτικά σχολεία, του μικρού αριθμού των γυμνασίων, ενώ περιέγραψε και τα θέματα που προκάλεσε ο νόμος 4310/2014 που ψηφίστηκε το 2014. H Κιρμαντζί εξέθεσε το πρόβλημα με το ότι στην σχολή για τους μειονοτικούς δασκάλους θα παίρνουν μόνο αποφοίτους από παιδαγωγικές σχολές της Ελλάδας όπως και το ότι στο ελληνικό πρόγραμμα των μειονοτικών σχολείων δεν θα μπορούνε να εργαστούν μέλη της μειονότητας. Η Κιρμαντζί ανέφερε πως είναι ανάγκη να αποδοθεί στην μειονοτική εκπαίδευση ο αυτόνομος χαρακτήρας της και παρέθεσε τα εκπαιδευτικά αιτήματα.

………………

Η Κιρμαντζί είπε πως η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει ως τουρκική την τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης και ότι έχει κλείσει κάθε δρόμο επικοινωνίας. Ως παράδειγμα για αυτό ανέφερε ότι σε πάνελ που διοργανώθηκε στις 2/3/2016 στο ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, έκαναν έφοδο δύο ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής και ότι παράλληλα με αυτό, δύο άλλα βασικά κόμματα, απέστειλαν σχετικές επιστολές διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς. Η Κιρμαντζί άσκησε επίσης κριτική στο ότι δεν υπάρχει ένας μηχανισμός επικοινωνίας ανάμεσα στις κυβερνητικές αρχές και στην μειονότητα

http://milletgazetesi.gr/view.php?id=4521

1/4/2016

Tags: