Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΜΟΥΦΤΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

No Comments Share:

Εφ. Μπιρλίκ 22-2-2011

O μουφτής Μέτε στην Νικομήδεια

O πολιτιστικός Σύλλογος Τούρκων Ρούμελης-Νικομήδειας, διοργάνωσε στις 18-20 Φεβρουαρίου, το 20 ετήσιο διεθνές Συμπόσιο Ρούμελης-Βαλκανίων. Σε αυτό το συμπόσιο μετείχαν ως καλεσμένοι από την Δυτική Θράκη, ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης και εκλεγμένος μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε και ο πρόεδρος του συλλόγου Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης Σαμί Τοραμάν.

Το συμπόσιο άρχισε την Παρασκευή 18-2-2011 και ώρα 9.30 με τελετή στην αίθουσα του Κέντρου Λαϊκής Εκπαίδευσης του Κοτζάελι. Εναρκτήρια ομιλία έκανε ο πρόεδρος του συλλόγου Τούρκων Ρούμελης-Νικομήδειας Σινάν Μπαλκάν και ακολούθως συνέχισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τούρκων Ρούμελης-Βαλκανίων.Σουχείλ Τσομπάνογλου. Ακολούθως έγιναν οι ομιλίες πρωτοκόλλου. Την πρώτη ομιλία έκανε ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης και μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε.

Ο κύριος Μέτε αναφέρθηκε στο συνεχιζόμενο πρόβλημα με τις μουφτείες, στο ότι δεν μπορούμε να εκφράσουμε την ταυτότητα μας, στο βακουφικό θέμα, και στο θέμα της εκπαίδευσης. Ειδικότερα αναφέρθηκε ότι το να λες πως ¨είμαι Τούρκος¨ αποτελεί αδίκημα στην Δυτική Θράκη και στο ότι οι για χρόνια δραστηριοποιούμενοι πολιτιστικοί μας σύλλογοι έκλεισαν απλά επειδή είχαν το επίθετο ¨Τουρκικός¨, και ότι παρά το ότι η Ελλάδα καταδικάστηκε στο ΕΔΑΔ ακόμη δεν αναγνώρισε αυτούς τους συλλόγους μας. Στο τέλος της ομιλίας του πρόσθεσε τα εξής : ¨Αναρωτιέμαι άραγε ποιοι είναι πιο τυχεροί, εσείς που κατά καιρούς μεταναστεύσατε στην μητέρα πατρίδα Τουρκία ή εμείς που παρά τις πιέσεις μείναμε στην γη της Ρούμελης ; Ελπίζω σε αυτό το συνέδριο να πάρω την απάντηση μου. Σας φέρνω χαιρετίσματα από αυτήν τη γη της Ρούμελης, την Δυτική Θράκη.¨

Ακολούθως μίλησαν ο βουλευτής Κοσόβου Μουφερά Σενίκ και ο υπουργός επικρατείας της ¨Μακεδονίας¨ Χαντί Νεζίρ. Ακολούθως οργανώθηκε πάνελ με τίτλο ¨Γενική Ματιά στα Βαλκάνια¨. Ο μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε λόγω του γεμάτου προγράμματος του, μετά από αυτό το πάνελ ανέφερε πως δεν θα μπορέσει να συνεχίσει και αποχώρησε.

 ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΟΥΦΤΗ ΑΧΜΕΤ ΜΕΤΕ ΣΤΗΝ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ

Ο μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε μαζί με τον βοηθό μουφτή Αχμέτ Χράλογλου και τον Σεντάτ Κιουτσούκ που εργάζεται στην μουφτεία, είχαν φτάσει Πέμπτη βράδυ στις 17 Φεβρουαρίου για να μετάσχουν στο συμπόσιο. Μετέβησαν στην συνοικία Χατζή Χιζίρ όπου ζούνε πολλοί που κατάγονται από τις Θέρμες. Εδώ έδιωξαν την νοσταλγία συναντώντας τους καταγόμενους από τις Θέρμες και μετά συνοδευόμενοι από τον Σαμπρί Μουτλού του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης πήγαν να ξεκουραστούνε στην Λέσχη Δασκάλων του Κοτζάελι. Το πρωί της 18ης μετείχαν στο συνέδριο και ακολούθως έκαναν το ναμάζι τους σε ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά της πόλης, το Φεβζιέ. Στο πρόγραμμα τους μετά το μεσημέρι τους συνόδευαν ο Σαμπρί Μουτλού του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης και ο επιχειρηματίας Χασάν Αγιάζ. Στα πλαίσια του προγράμματος τους επισκέφτηκαν στα γραφεία τους, τον μουφτή του Κοτζάελι Μεχμέτ Σονμέζογλου και τον νομάρχη Ερτζάν Τοπατζά..

Και στις δύο συναντήσεις ο Μέτε ενημέρωσε για τα υπάρχοντα προβλήματα. Εξέφρασε την ευχαρίστηση του για αυτές τις συναντήσεις. Επίσης ανέφερε πως και τον μουφτή και τον νομάρχη μας , θα τον περιμένει το συντομότερο δυνατό  στην Δυτική Θράκη.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΔΥΤΙΚΟΘΡΑΚΙΩΤΕΣ

Ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης και μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε στις 18.30 της 18ης Φεβρουαρίου έδωσε μια διάλεξη με θέμα ¨Τούρκος στη Δυτική Θράκη¨ που φιλοξένησαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης Νικομήδειας Σαμπρί Μουτλού και τα άλλα μέλη του Δ.Σ.

……………………….

Previous Article

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΕΜΙΡΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΠ

Next Article

ΡΕΚΟΡ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *