Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΤΟΥΡΚΟΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΧΙΛΙΑ

0 σχόλια Share:

To πανηγύρι του Χίλια συνεχίζει να γράφει ιστορία !

178c309727ebc158483dbf79ec491077_XL

Οι πατροπαράδοτοι εδώ και σχεδόν 700 χρόνια αγώνες πάλης με λάδι του Χίλια, πραγματοποιήθηκαν στον Έβρο στο οροπέδιο του Χίλια στις 8,9 και 10 Αυγούστου. Αρχιπαλαιστής του Χίλια-2014 βγήκε ο Φαρούκ Ακουγιούν που νίκησε τον καταγόμενο από την Αδριανούπολη Αχμέτ Γιαβούζ. Στην εκδήλωση τον θαυμασμό κέρδισαν καλλιτέχνες και ομάδα παραδοσιακού χορού του υπουργείου τουρισμού και πολιτισμού της Τ.C. Εντύπωση επίσης προκάλεσε η φράση του βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καραγιουσούφ που ανέφερε πως ακόμη δεν υπάρχει ρεύμα και δρόμος για την περιοχή εκεί.

Οι εκδηλώσεις του Χίλια άρχισαν στις 8 Αυγούστου με ανάγνωση μεβλίτ και στην συνέχεια με την προσευχή της Παρασκευής. Στο μεβλίτ μετείχαν ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ.

Στην δεύτερη μέρα της εκδήλωσης ο αγάς του πανηγυριού για το 2014 Χουσέιν Μέντσε, ξεπροβοδήθηκε από το σπίτι του στο χωριό ξεκινώντας για τα πανηγύρι. Την ίδια μέρα έγιναν οι προκριματικοί αγώνες του αγώνα δρόμου Μεχμέτ Χιλμή. Το βράδυ η ομάδα παραδοσιακών χορών του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τ.C. παρουσίασε πρόγραμμα, ενώ τραγουδιστές ερμήνευσαν τραγούδια από Ανατολία και Ρούμελη. Επίσης την ίδια βραδιά ο καταγόμενος από το Κιρκλαρελί καλλιτέχνης Χασάν Ντουρμούς μαζί με τον παρουσιαστή και παραγωγό του Rumeli TV καλλιτέχνη Φεβζί Κουρτουλούς, με τις μελωδίες τους χάρισαν μια όμορφη βραδιά στους ανθρώπους μας.

Στους αγώνες πάλης με λάδι και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Χίλια της 10/8 παρέστησαν ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καραγιουσούφ, ο πρόεδρος του συλλόγου Χίλια Αλή Πεντζάλ και μέλη του Δ.Σ. , ο πρόεδρος του Ιδρύματος Διαφύλλαξης του τεκκέ της Ρούσας Αχμέτ Καραχουσείν, ο πρόεδρος του συλλόγου Νότιου Έβρου Μπεκίρ Μουσταφάογλου, ο δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Αρριανών, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας του Κέχρου Αλή Χασεκί, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Δερείου Μεχμέτ Μποσταντζί, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μουσταφά Κατραντζή και Ισμαήλ Χουσέ Μουσταφά, ο πρόεδρος του Κοινωνικού Κινήματος του δήμου Αρριανών Σααντετίν Σακίρ Χουσείν μαζί με μέλη της ομάδας του, ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Μακεδονίας & Θράκης Χρήστος Μέτιος, οι υποπρόξενοι Μουράτ Ερτάς και Ουφούκ Γκιοζαϊντίν από προξενείο της Τ.C. στην Κομοτηνή, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Θράκης καθηγητής Γενέρ Γιορούκ, ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Θράκης καθηγητής Σουλεϊμάν Πισκίν, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Βαλκανικών Ερευνών του πανεπιστημίου Θράκης καθηγητής Αχμέτ Γκιουνσέν, ο κοσμήτορας του ίδιου πανεπιστημίου Ιλχάν Τοκσόζ, ο υποδιευθυντής στο Ινστιτούτο Βαλκανικών Ερευνών Ριντβάν Τζανίμ, ο αντιπρόεδρος του επιμελητηρίου Ανδριανούπολης Φεντάι Τζανίμ, ο διευθυντής της σχολής Πολιτικών Επιστημών του πανεπιστημίου Θράκης Τζεγκίζ Μπερμέ, άλλοι καλεσμένοι και πολλοί ομογενείς.

 ¨Μακάρι όπως κάναμε μαζική διαδήλωση για την Παλαιστίνη, να είχαμε κάνει μια διαδήλωση και για τα προβλήματα της μειονότητας στην μειονοτική εκπαίδευση και στα νηπιαγωγεία¨

Στις ομιλίες που έγιναν ο πρόεδρος του Μορφωτικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Χίλια Αλή Πεντζάλ, ευχαρίστησε όλους για την στήριξη τους στην πολιτιστική κληρονομιά.

Ο Πεντζάλ ανέφερε πως γνώρισε ένα φίλο ονόματι ¨Κέσκε¨(μακάρι¨) ο οποίος όπως είπε έλεγε συνέχεια το εξής : ¨Μακάρι όπως κάναμε μαζική διαδήλωση για την Παλαιστίνη, να είχαμε κάνει μια διαδήλωση και για τα προβλήματα της μειονότητας στην μειονοτική εκπαίδευση και στα νηπιαγωγεία¨. Μακάρι αντί να βρισκόμαστε σε πολυτελή γεύματα να μπορούσαμε να καθόμασταν γύρω από ένα τραπέζι και να συζητούσαμε για τα ζωτικά θέματα της Δυτικής Θράκης, το μουφτειακό και το θέμα των βακουφίων. Αντί να στηνόμαστε μπροστά στις φωτογραφικές μηχανές, θα αποτελούσαμε μια λύση για τους ανθρώπους της μειονότητας που λόγω της κρίσης φτύνουν αίμα.

Θα μπορούσαμε να σταματήσουμε τα όνειρα μας για τζαμί στην Αθήνα και να καθίσουμε σε παζάρια για την κατασκευή περρισότερων σχολείων στην Δυτική Θράκη μας. Μακάρι αντί να οργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις στην Δυτική Θράκη μας, να παρείχαμε την δέουσα στήριξη σε αυτή την ιστορική μας εκδήλωση¨

¨Σε μια περιοχή όπου υπάρχουν πολλές ποδοσφαιρικές ομάδες, ας ανοίξει και μια σχολή πάλης¨

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καραγιουσούφ εξέφρασε την ικανοποίηση του για το ότι μια εκδήλωση αιώνων συνεχίζεται και σήμερα.

Ο Καραγιουσούφ δήλωσε : ¨Επιθυμώ να εκφράσω την ανησυχία μου από τον θόρυβο που προκαλούν οι γεννήτριες γύρω μας , καθώς ακόμη δεν υπάρχει ρεύμα στον χώρο της εκδήλωσης.

Δυστυχώς μέχρι τώρα, ούτε η τοπική ούτε η κεντρική διοίκηση ενδιαφέρθηκαν για τον δρόμο και για το ρεύμα. Ελπίζουμε πως στο μέλλον θα ενδιαφερθούνε περισσότερο.

………………

………………

Περ. Ροντοπ Ρουζγκαρί 11/8/2014

Previous Article

ΤΡΟΧΑΙΟ ΜΕ 8 ΝΕΚΡΟΥΣ ΑΠΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ

Next Article

ΦΡΙΚΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΖΩΩΝ — ΒΙΝΤΕΟ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *