Ποιο εθνικό πυραυλικό σύστημα δοκιμάστηκε στην Νότια Αφρική ;
Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου μετά από την σύνοδο ενημέρωσης που έγινε την Τρίτη στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, ανέφερε πως στα ανοιχτά της Νότιας Αφρικής δοκιμάστηκε πυραυλικό σύστημα που αναπτύχθηκε με εθνικές δυνατότητες.
Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου δήλωσε : ¨Την εποχή που ήμουν υπουργός Εξωτερικών κάναμε άνοιγμα στην Αφρική, ανοίξαμε πολλές πρεσβείες. Ταυτόχρονα με το άνοιγμα στην Αφρική,, μεγάλη υπήρξε η συμβολή στην προβολή μας από τον γύρο της Αφρικής που για πρώτη φορά έκανε το εθνικής κατασκευής πλοίο Heybeliada, το οποίο επισκέφτηκε πάνω από 30 λιμάνια . Το γεγονός μάλιστα πως στα ανοιχτά της Νότιας Αφρικής δοκιμάστηκαν πύραυλοι που έχουν αναπτυχθεί με εθνικές δυνατότητες, αποτελεί ένδειξη του πόσο ισχυρή είναι η Τουρκία όχι μόνο στις εγγύς θάλασσες αλλά και στις μακρινές¨.
ΒΟΛΕΣ ΜΕ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΣΕ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Στα πλαίσια της επίσκεψης της ομάδας πλοίων του τουρκικού ναυτικού Barbaros, πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα 12 με 14 Μαίου 2014 βολές πυροβολικού, εγγύς αεράμυνας και κατευθυνόμενων πυρών. Στην δημόσια ενημέρωση αναφέρθηκε πως έγιναν βολές με πυραύλους Sea Sparrow, RAM, SM-1 (Standart Missile) και αντιαεροπορικά μέσου βεληνεκούς ESSM (Evolved Sea Sparrow Missile).
Καθώς δεν δόθηκαν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις δοκιμές των βολών, τίθεται το θέμα του ποιο πυραυλικό σύστημα δοκιμάστηκε.
ΔΟΚΙΜΑΣΤΗΚΕ Ο ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΑΤΜΑΤΖΑ ;
Τα βλέματα στράφηκαν στο RF κατευθυνόμενο πυραυλικό σύστημα Ατματζά που αναπτύχθηκε με εθνικές δυνατότητες από την ARMERKOM και την Roketsan, για την κάλυψη των αναγκών του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.
Το πυραυλικό σύστημα Ατματζά που χρησιμοποιείται κατά στόχων επιφανείας και επίγειων, τέθηκε σε εφαρμογή μετά από συμφωνία που συνήφθη το 2009 ανάμεσα στον βασικό ανάδοχο την Roketsan, την Aselsan και την ArMerKom.
Aρχικά ο πύραυλος Ατματζά σχεδιάστηκε για να έχει χαρακτηριστικά παρόμοια με τον Eξοσέτ, ενώ αργότερα ζητήθηκε να έχει χαρακτηριστικά ανάλογα ή ακόμη και πιο εξελιγμένα από αυτά του συστήματος HARPOON Blok II. Αναφέρεται πως ο πύραυλος που διαθέτει Data-Link έχει βεληνεκές 120 μίλια (190+ χιλιόμετρα).
Kokpit.aero 7/11/2014