Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΕΚΠΤΩΣΗ ΝΑΙ, ΚΩΔΙΚΟΙ ΟΧΙ

No Comments Share:

¨ΕΚΠΤΩΣΗ ΝΑΙ, ΚΩΔΙΚΟΙ ΟΧΙ¨

Θα συνεχιστεί η απόλυτη εξάρτηση από τις ΗΠΑ στα F-35

 Πίσω από την απόφαση για παραγγελία F-35 που λήφθηκε στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSİK) υπό την προεδρία του Ερντογάν εμφανίστηκε η ¨έκπτωση¨.

 Αμυντικοί κύκλοι δήλωσαν πως ¨Νωρίτερα θα πληρώναμε για κάθε αεροπλάνο 160 εκ.$. Στην παραγγελία που δώσαμε τώρα κάθε αεροπλάνο στοιχίζει 123 εκ. $¨. Η Τουρκία ως αντάλλαγμα για την έκπτωση φαίνεται πως αλλάζει γνώμη για τους κωδικού που ζητούσε και μέσω των οποίων θα διασφάλιζε απόλυτη ανεξαρτησία στα αεροπλάνα.

 Ενώ στις προηγούμενες συνεδριάσεις φαινόταν πως η Τουρκία θα πλήρωνε για τα 100 αεροπλάνα που σχεδιάζει να αγοράσει 16 δις $, με την τελευταία αυτή έκπτωση το ποσό αυτό προβλέπεται να πέσει στα 13 δις $. Στο θέμα της αίτησης να παραχωρηθούν οι κωδικοί πτήσης του αεροσκάφους ακόμη δεν υπάρχει κάποια πρόοδος. Αναφέρεται πως οι ΗΠΑ ως κύριος κατασκευαστής αυτών των αεροπλάνων δεν πρόκειται να παραχωρήσει στην Τουρκία τους αποτελούμενους από ένα εκατομμύριο γραμμές κωδικούς.

Κατά την σύνοδο της SSİK την περασμένη εβδομάδα υπήρξε ομοφωνία για την παραγγελία δύο τεμαχίων F-35A. Στην γραπτή ανακοίνωση που έγινε μετά αναφέρεται πως η απόφαση για τις περαιτέρω παραγγελίες αφέθηκε για τις επόμενες συνεδριάσεις της SSİK. Η Άγκυρα που σχεδιάζει να αγοράσει περίπου 100 αεροπλάνα, παλιότερα είχε αναβάλει τις παραγγελίες τονίζοντας πως σε περίπτωση που δεν θα κατέχει τους κωδικούς πτήσης δεν θα μπορεί να είναι πραγματικός κυρίαρχος του αεροπλάνου.

Στην λήψη εκείνης της απόφασης είχαν συμβάλει στοιχεία όπως ότι τα αεροσκάφη θα μπορούσαν να κατευθυνθούν από έξω, θα μπορούσαν να μείνουν ανυπεράσπιστα σε περίπτωση ηλεκτρονικού πολέμου, ενώ δεν θα μπορεί η ίδια να επέμβει στο λογισμικό του.

Η απόδοση των κωδικών πτήσης παίζει σημαντικό ρόλο ιδιαίτερα στην ¨εχθρική αναγνώριση¨. Για παράδειγμα τα αεροπλάνα καθώς δεν βλέπουν ως εχθρικά τα αεροπλάνα της Ελλάδας και της Αρμενίας, σε περίπτωση κρίσης με αυτές τις χώρες, η κατάσταση αυτή δένει τα χέρια των Τούρκων πιλότων.

Κατά τις τελευταίες συνομιλίες δεν υπήρξε κάποια πρόοδος στο θέμα της απόδοσης των κωδικών πτήσης από τις ΗΠΑ.

………………..

Ιστοσελίδα Askerhaber 16-1-2012

Previous Article

ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ ΟΝΟΜΑΤΙ ΧΟΡΟΝ !

Next Article

ΔΕΙΠΝΟ ΤΟΥ ΝΤΟΥΝΤΑΡ ΜΕ ΔΥΤΙΚΟΘΡΑΚΙΩΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *