Εφ. Ζαμάν 11-3-2011
Οι ΗΠΑ δεν δίνουνε τους κωδικούς πτήσης του F-35
Μετά τα έξτρα 4 δις $ που πρέπει να πληρώσει η Τουρκία σχετικά με το F-35 στου οποίου την παραγωγή μετέχει, τώρα εμφανίστηκε και κρίση με τους κωδικούς πτήσης.
Η τουρκική πλευρά που μετέχει με 16 δις $ σε αυτό το σχέδιο, επανειλημμένα χτύπησε την πόρτα των Αμερικανών ζητώντας του κωδικούς πτήσης για το σχέδιο, για το οποίο άλλωστε έχει δαπανήσει πολλά χρήματα. Όμως το υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ απέρριψε αυτό το αίτημα. Προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία το γεγονός πως οι ΗΠΑ δεν δίνουν τους κωδικούς των μαχητικών αεροπλάνων και δεν μοιράζονται επίσης την τεχνολογία λογισμικού. Η Άγκυρα που σχεδιάζει να πάρει περίπου 100 αεροπλάνα, τονίζει πως σε περίπτωση που δεν πάρει του κωδικούς, δεν θα ελέγχει απόλυτα τα αεροπλάνα. Τέτοια περίπτωση Υπογραμμίζει πως σε τέτοια περίπτωση τα αεροπλάνα θα μπορούσαν να κατευθυνθούνε από έξω, να μείνουν ανυπεράσπιστα απέναντι σε μέτρα ηλεκτρονικού πολέμου, ενώ δεν θα μπορεί να γίνει και οποιαδήποτε επέμβαση στο λογισμικό τους. Συζητείται πως λόγω του ιδίου λόγου υπάρχει περίπτωση να αποσυρθεί από το κονσόρτσιουμ και η Αγγλία. Τώρα η κυβέρνηση και οι Τούρκοι γραφειοκράτες προσπαθούνε να καθορίσουνε την στάση που θα τηρήσουν. Η τύχη του F-35 θα αποσαφηνιστεί σε σύνοδο που θα γίνει στην Αμερική στις 13 Απριλίου. Σε αυτήν την κρίσιμη σύνοδο την Τουρκία θα την εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας Μουράτ Μπαγιάρ.
Η Τουρκία μετέχει ως συμπαραγωγός χώρα στο σχεδιασθέν ως αεροπλάνο του μέλλοντος F-35, μαζί με την Αγγλία, την Ιταλία, την Δανία, την Νορβηγία, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Η πρώτη παράδοση αναμένεται να γίνει το 2015 και για το σχέδιο έχουν χωριστεί 10 δις $. Χωρίς όμως να έχουν αρχίσει οι παραδόσεις, με δικαιολογία τα έξοδα, βγήκε μια νέα δαπάνη 4 δις $ για την Τουρκία. Αναφέρεται πως μαζί με τα υπόλοιπα έξοδα logistics το ποσό αυτό συνολικά θα φτάσει τα 16 δις $. Το υφυπουργείο άμυνας μετά από σχετικό αίτημα του Γενικού Επιτελείου για την πρόσθετη δαπάνη, χτύπησε την πόρτα του υπουργείου οικονομικών. Υπάρχει ακόμη μια ασάφεια για το πώς θα αντιμετωπισθεί αυτή η χρηματοδότηση. Την ώρα που άρχιζε το σχέδιο υπολογιζόταν πως η δαπάνη για ένα F-35 θα ήταν 60 εκ $, και τώρα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις θα κοστίσει 160 εκ. $. Το πεντάγωνο σχεδιάζει να αγοράσει 2400 αεροπλάνα, τα οποία εκτός από δυνατότητα κάθετης προσγείωσης και απογείωσης, μπορεί μειώνοντας την ταχύτητα του στα 135 χλμ να κάνει απογείωση και προσγείωση σε πολύ μικρή απόσταση. Τα αεροπλάνα που θα αγοράσει η Τουρκία δεν θα έχουν την δυνατότητα κάθετης από-προσγείωσης. Η Τουρκία σχεδιάζει να πάρει 100 τεμάχια από το F-35 που λόγω των χαρακτηριστικών του που το καθιστούνε αόρατο και των εξελιγμένων μαχητικών του ιδιοτήτων θεωρείται αεροπλάνο πέμπτης γενιάς. Αναμένεται να πάρουν την θέση τωνF-16 που αποτελούνε την σπονδυλική στήλη της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.