Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ

No Comments Share:

Ιστοσελίδα Askerhaber  1-12-2011

10-20 ατομικές βόμβες δόθηκαν προς χρήση στην Τουρκία

Στο περιοδικό “Atomic Scientists” δημοσιεύεται έρευνα των Ρόμπερτ Νόρις και Χανς Κρίστενσεν σχετικά με τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ που πάντα λέγονταν ότι υπήρχαν στην Τουρκία αλλά δεν υπήρχαν λεπτομέρειες.

Στην εργασία τους δημοσιεύονται αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τους χώρους αποθήκευσης και λίστα με αριθμούς των ¨τακτικών ατομικών βομβών¨ των ΗΠΑ που έχουν μείνει στην Ευρώπη –συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας- από την εποχή του ψυχρού πολέμου. Εντύπωση προκαλεί ότι αυτοί που ετοίμασαν αυτή την αναφορά είναι επιστήμονες που εργάστηκαν και στο Σχέδιο Μανχάταν που παρήγαγε την πρώτη ατομική βόμβα των ΗΠΑ. Με βάση την εργασία αυτή ο μεγαλύτερος αριθμός των ατομικών βομβών στην Ευρώπη ήταν το 1971 όταν είχε φτάσει τις 7.300. Έκτοτε υπάρχει μια μεγάλη πτώση και τώρα είναι περίπου 150-200. Οι βόμβες αυτές φιλοξενούνται σε Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Τουρκία.

Σχετικά με το Ιντζιρλίκ η αναφορά γράφει πως υπάρχουν 60-70 βόμβες και δίνει τα εξής εντυπωσιακά στοιχεία :

• Στην Τουρκία υπάρχουν 60-70 βόμβες τύπου Β61 και βρίσκονται στην αμερικανική βάση στο Ιντζιρλίκ. Το νούμερο αυτό ήταν 90 στο έτος 2001.

• Η κατάσταση στο Ιντζιρλίκ παρουσιάζει διαφορές από τις άλλες βάσεις στην Ευρώπη και αυτό οι ειδικοί που ετοίμασαν την αναφορά το χαρακτηρίζουν ¨ειδικό καθεστώς¨. Ο λόγος για αυτό είναι πως για την μεταφορά 50 βομβών χρειάζονται στρατιωτικά αεροπλάνα των ΗΠΑ. Η Τουρκία απέρριψε όμως την πρόταση για εγκατάσταση αυτών των αεροπλάνων στο Ιντζιρλίκ. Για αυτό λέγεται πως το Ιντζιρλίκ αντί για ¨ολοκληρωμένη θέση ΝΑΤΟ¨ λέγεται ¨μισή θέση¨. Για την χρήση αυτών των βομβών πρέπει να πάνε πρώτα τα μαχητικά των ΗΠΑ που μπορούνε να μεταφέρουν τις κεφαλές τους και αφού φορτώσουν τις βόμβες να απογειωθούνε.

Οι υπόλοιπες 10-20 ατομικές βόμβες έχουν σχεδιαστεί για να μπορούνε να μεταφερθούνε από τουρκικά F-16A/B. 40 πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ που υπήρχαν στο Ακιντζί της Άγκυρας και στο Μπαλίκεσίρ, όταν έκλεισαν εκείνες οι βάσεις μεταφέρθηκαν στο Ιντζιρλίκ. Από εκείνο το διάστημα οι ¨τουρκικές βόμβες¨ μειώθηκαν ανάμεσα σε 10 και 20.

Στην αναφορά περιγράφεται πως τα F-16 που υπάρχουν στην Τουρκία θα αλλάξουν από το 2015 με τα 100 JSF (Joint Strike Fighter) που θα αγοραστούνε από τις ΗΠΑ.

Για πρώτη φορά αποκαλύπτεται πως το 2006 και το 2008 ειδικοί του αμερικανικού στρατού έκαναν έλεγχο σε 25 αποθήκες ατομικών βομβών (WS3 WSVs) στο Ιντζιρλίκ. Αναφέρεται επίσης πως από 6 τέτοιες αποθήκες υπάρχουν στην Άγκυρα και στο Μπαλίκεσίρ, αλλά ότι εντός τους δεν υπάρχουν ατομικές βόμβες. Οι αποθήκες αυτές χαρακτηρίζονται ως ¨χώροι δυνητικής απόκρυψης¨.

Το 2001 ο συνταξιούχος Διοικητής της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας Εργκίν Τζιλασούν είχε δηλώσει πως ¨Η αποστολή της Τουρκίας εντός του ΝΑΤΟ για χτυπήματα με πυρηνικά τελείωσε¨. Με βάση όμως αυτά που περιέγραψαν στους ειδικούς πηγές του υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ, τα F-16 που είναι στην Τουρκία αυτή τη στιγμή συνεχίζουν αυτήν την αποστολή.

ΤΟ 2017 ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΝΕΕΣ ΒΟΜΒΕΣ

Για πρώτη φορά ανακοινώνεται πως οι ευρισκόμενες στην Τουρκία βόμβες τύπου B61-12 θα αλλάξουν το 2017 με βόμβες του νέου τύπου B61-3/4. Μέχρι να ολοκληρωθεί η αλλαγή των F-16 με τα αμερικανικά αεροπλάνα νέας γενιάς JSF που θα αρχίσει το 2015, τα υπάρχοντα F-16 θα εκσυγχρονιστούνε ώστε να μπορούνε να φέρουν αυτές τις νέου τύπου βόμβες.

Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν την κατάσταση στην Τουρκία ¨συγκεχυμένη¨. Σύμφωνα με την αναφορά η κατάσταση την δεκαετία του 80 ήταν ¨απόλυτου συναγερμού¨. Την δεκαετία του 90 πέρασε σε κατάσταση ¨απόσυρσης¨ . Ενώ τώρα επήλθε κατάσταση ¨Αν υπάρξει ανάγκη πάρε τα από το Ιντζιρλίκ¨.

……………….

Η κατάσταση αυτή της άρνησης της Τουρκίας προς τα αμερικανικά αεροπλάνα που μπορούνε να μεταφέρουν τις 50 περίπου βόμβες που βρίσκονται στο Ιντζιρλίκ, αποκαλύπτει ένα ειδικό καθεστώς που είναι διαφορετικό από άλλες βάσεις στον κόσμο.

Με βάση την αναφορά στην Τουρκία μόνο αεροπλάνα της 142 Σμηναρχίας της 4ης Αεροπορικής βάσης της 1ης Διοίκησης Πολεμικής Αεροπορίας έχουν χαρακτηριστικά δυνατότητας μεταφοράς πυρηνικών όπλων.

…………………….

 

Previous Article

ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Next Article

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *