Εφ. Ταράφ 5-2-2011
Υπολοχαγός που κατηγορούνταν πως έκανε βασανιστήρια με ξύλο σε χωρικούς, τιμωρήθηκε σε πρόστιμο 740 τ.λ. για ¨απλό τραυματισμό με ξύλο¨.
Μετά από την τιμωρία με πρόστιμο 740 τ.λ. του υπολοχαγού που είχε βάλει μπρούμυτα τέσσερεις χωρικούς στο χωριό Κούπελι της περιοχής Μποζόβα και τους είχε δείρει με ξύλο, οι 4 χωρικοί ζήτησαν βοήθεια από τον δικηγορικό σύλλογο βοήθεια για να πάνε την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).
Η μέρα ήταν 10-6-2003. Ώρα 06.00. Η μέρα στο χωριό Κούπελι της περιοχής Μποζόβα του νομού Σανλιούρφας μόλις ξημέρωνε. Την ώρα που οι χωρικοί είχαν σηκωθεί νωρίς και ετοιμαζόταν να πάνε στις δουλειές τους, ξαφνικά η πλατεία του χωριού γέμισε στρατιώτες. Επικεφαλής τους ήταν ο υπολοχαγός Σαχίν Γκιοτζέν που υπηρετούσε στην στρατοχωροφυλακή της Μποζόβα. Με εντολή του υπολοχαγού οι στρατιώτες άρχισαν τις ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα του τζαμιού. Ζητήθηκε όλοι οι άντρες του χωριού και από τα σπίτια που δεν είχαν άντρα μία γυναίκα, να συγκεντρωθούνε στον περίβολο του σχολείου. Ο υπολοχαγός είπε στους πάνω από 100 άνδρες που ήρθαν πως θα προσπαθήσει να βρει αυτούς που πριν λίγο καιρό πυροβόλησαν στον αέρα στην διάρκεια ενός γάμου. Μετά από αυτήν την ανακοίνωση ήρθε ακόμη μια εντολή που προκάλεσε φόβο. Ο υπολοχαγός είπε ¨ Όλοι να ξαπλώσουν κάτω¨.
Άρχισε να δέρνει με ξύλο
Και ενώ οι χωρικοί ξάπλωσαν μπρούμυτα, οι στρατιώτες διασκορπίστηκαν στο χωριό, βρήκαν αυτούς που δεν είχαν έρθει και τους έφεραν δίπλα στους άλλους. Ο υπολοχαγός άρχισε να παίρνει αυτούς που επέλεξε σε μια κενή αίθουσα του σχολείου. Ο υπολοχαγός φώναζε ¨Ποιοι πυροβόλησαν, δώσε μου όνομα¨, ενώ ανάμεσα σε αυτούς που ανακρίθηκαν ήταν ο 13χρονος Χαλίλ Τανριβερντί, ο 14χρονος Μπουλέντ Τανριβερντί, και οι 16χρονοι Σεγιντί Βακάς και Σεντάτ Τανριβερντί. Αυτοί οι 4 νέοι στην κατάθεση που έδωσαν στο δικαστήριο αργότερα ανέφεραν πως ο υπολοχαγός τους χτύπησε με το ξύλο στα χέρια, στο πρόσωπο και στα πόδια. Οι οικογένειες των θυμάτων ενημέρωσαν τον δικηγορικό σύλλογο της πόλης Σανλιούρφας ζητώντας να μετάσχει ως πολιτική αγωγή. Η ιατροδικαστική υπηρεσία του Ντιγιαρμπακίρ επιβεβαίωσε τον ξυλοδαρμό. Ο δικηγορικός σύλλογος Σανλιούρφας, εξ ονόματος των θυμάτων υπέβαλε μήνυση σε βάρος του υπολοχαγού Σαχίν Γκιοτζέν. Το δικαστήριο όμως της Μποζόβα λόγω των ¨ισχυρισμών για βασανιστήρια¨ έκρινε εαυτόν αναρμόδιο και έστειλε την υπόθεση στο Κακουργιοδικείο της Σανλιούρφας. Το Κακουργιοδικείο Σανλιούρφας καταδίκασε τον υπολοχαγό Σαχίν Γκιοτζέν για ¨απλό τραυματισμό¨ των τεσσάρων ατόμων. Η υπόθεση έφτασε στο ανώτατο δικαστήριο. Εδώ αφού ο φάκελος περίμενε 4 χρόνια, αργότερα πρόσεξαν ότι έλειπαν κάποιες υπογραφές σε ένα αντίγραφο. Και ενώ έμεναν 2 μήνες για την παραγραφή του αδικήματος, ο φάκελος εστάλη πάλι στην Σανλιούρφα για να μπούνε οι υπογραφές. Το 1ο Κακουργιοδικείο Σανλιούρφας εξετάζοντας ξανά τον φάκελο, αποφάσισε πως δεν πρόκειται για βασανιστήριο αλλά για απλό τραυματισμό των Χαλιλ, Μπουλέντ, Σεγιντί Βακάς και Σεντάτ Τανριβερντί. Το δικαστήριο καταδίκασε τον Σαχίν Γκιοτζέν να πληρώσει σε κάθε νέο 740 τ.λ. Οι νέοι που προσέφυγαν στον δικηγορικό σύλλογο Σανλιούρφας, μεταφέρουν το θέμα στο ΕΔΑΔ.