Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΦΙΓΟΥΡΕΣ

No Comments Share:

Επίπονη αναμονή

aci-dolu-bekleyis-36977-669x321

Για μια ακόμη φορά μια καταστροφή σε μεταλλείο από αυτές για τις οποίες ο Ερντογάν είχε πει πως ¨Σε αυτή τη δουλειά γίνονται¨, έκαψε την Τουρκία. Οι ελπίδες για τους 18 εναπομείναντες κάτω από τα νερά, εξαντλήθηκαν.

Οι εργασίες για την διάσωση των 18 εργατών που παγιδεύτηκαν μετά από εισροή υδάτων στο ανθρακωρυχείο της εταιρίας Has Şekerler κοντά στο χωριό Παμουκλού στο Ερμενέκ του νομού Καραμάν, συνεχίστηκαν αδιάκοπα. Συγγενείς των εγκλωβισμένων Οσμάν Τσοκσοϊλέρ, Χουσνιού Τσολάκ, Χουσέιν Τσολάκ, Αλή Χαζνεντάρ, Κερίμ Χαζνεντάρ, Μεχμέτ Τοκάτ, Ισά Γκιόζμπασί, Μπαχρί Ουζέρ, Καμίλ Γιαμάν, Τεζτζάν Γκιοκτσέ, Ουγούρ Ιλχάν, Χουσείν Γκιουλτεκίν, Ισμαήλ Γκιουρσές, Μεχμέτ Μπαχά, Μεχμέτ Οζτζάν, Χασάν Τουντζέρ, Ρετζέπ Τσίλογλου και Ομέρ Τζανσού, από την μια περιμένουν και ελπίζουν και από την άλλη εκφράζουν την αντίδραση τους.

Η Εμίς Μπαχάρ-σύζυγος του παγιδευμένου εργάτη Μεχμέτ Μπαχάρ, κατηγόρησε τους αρμόδιους. Περιγράφει πως ο ιδιοκτήτης του ορυχείου τρεις μήνες τώρα δεν τους πληρώνει και λέει ¨Αν βγει υγιής από μέσα τι θα κάνουμε ; Τρεις μήνες τώρα μας έφαγαν, μας τελείωσαν¨.

Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΠΗΓΕ ΕΚΕΙ ΜΕ ΞΕΡΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ
Η καταστροφή ήρθε ακριβώς το μεσημέρι. Οι εργάτες εκείνη την ώρα έτρωγαν το φαγητό που είχαν φέρει από το σπίτι τους. Με μέτρο που εντάχθηκε σε τροπολογία, το μεσημεριανό τους καταργήθηκε επειδή έλεγαν πως αυξάνει τα έξοδα της εργοδοσίας.
Η Αϊσέ Μπαχάρ-μητέρα του Μεχμέτ Μπαχάρ εξανέστη λέγοντας :¨ Στα παιδιά αυτά ψωμί δεν έδωσαν. Παλιότερα έτρωγαν το φαγητό τους έξω. Έτρωγαν με τις βρωμιές στα χέρια τους. Πήγαιναν στη δουλειά με ξερές ντομάτες. Δεν τους δίνουν ούτε χρήματα για το αυτοκίνητο ούτε για το φαγητό¨.

ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Ο καταγόμενος από το Ζόγκουλντακ 57 ετών Ρετζέπ Τσίλογλου που είναι ένας από τους παγιδευμένους, μετά από την καταστροφή με τους 301 νεκρούς στην Σόμα, σε ρεπορτάζ στην Χουριέτ είχε περιγράψει τις δυσκολίες των ανθρακωρύχων. Τότε είχε δηλώσει πως ¨Κατεβαίνεις πολλά μέτρα κάτω, αγωνίζεσαι με την φύση. Πάνω σου υπάρχουν χιλιάδες τόνοι βάρους. Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη πλευρά. Αλλά εγώ ποτέ δεν σκέφτηκα άλλη δουλειά¨.

ΜΟΛΙΣ ΕΙΧΕ ΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ
Ο πατέρας 8 παιδιών Χουσείν Τζανσού κλαίει για τον 21 ετών γιό του Ομέρ που είναι στο μεταλλείο λέγοντας πως ¨Μόλις ήρθε από τον στρατό. Πάει ένα από τα παιδιά μου¨.

ΕΝΩ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΚΑΤΩ ΕΓΙΝΕ ΠΑΤΕΡΑΣ

Την ώρα που γίνονται προσπάθειες και για τον 28 ετών Χουσείν Γκιουλτεκίν που βρίσκεται κάτω μαζί άλλους 17 συναδέλφους του, η σύζυγος του η Αϊσέ Γκιουλτεκίν, έφερε στον κόσμο με καισαρική ένα αγοράκι. Η  Αϊσέ Γκιουλτεκίν έμαθε για το ατύχημα, αλλά δεν ξέρει πως ο άντρας της είναι ακόμη εγκλωβισμένος και για να μην το μάθει δεν ανοίγουν καν τηλεόραση στον θάλαμο όπου νοσηλεύεται.

ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ

Ο Σουκρού Χαζνεντάρ αναφέρει πως μέσα βρίσκονται δύο γιοί του και λέει πως ¨Οι ελπίδες στον Αλλάχ δεν τελειώνουν, αλλά το κράτος ήρθε εδώ με άδεια χέρια, μόνο μια μεγάλη επίδειξη έκανε¨.  Ο πατέρας Χαζνεντάρ λέει πως ο Αλή και ο Κερίμ οι δύο γιοί του βρίσκονται κάτω από τη γη και προσθέτει πως ¨Δεν εφαρμόζουν τους νόμους που ψηφίζουν¨.

Σε πολλές πόλεις έγιναν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για αυτή την καταστροφή. Η αστυνομία επενέβη σε ομάδα μελών Halkevleri που θέλαν να διαμαρτυρηθούνε στην πλατεία Κιζιλαγί. Από την ομάδα συνελήφθησαν 7 άτομα.

Την ώρα που η Τουρκία κλονίζεται με πικρές ειδήσεις από κάθε κλάδο εργασίας, οι ειδικοί αναφέρουν πως στην πραγματικότητα κανένα από αυτά δεν είναι ατύχημα.  Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χτες το Συμβούλιο Υγείας Εργαζομένων και Ασφάλειας Εργασίας, φέτος μαζί με τους 18 παγιδευμένους, φέτος σκοτώθηκαν 354 άτομα. Στους 9 πρώτους μήνες του έτους σκοτώθηκαν σε ατυχήματα 1414 άτομα. Σε κάθε περίπτωση εργατικής δολοφονίας, οι εναπομείναντες εργαζόμενοι περιγράφουν τις ελλείψεις που υπήρξαν. Αλλά η φράση ¨εγγενή¨ που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος Ερντογάν μετά από τον θάνατο των 301 ατόμων στην Σόμα, σκεπάζει όλες αυτές τις καταστροφές . Όσο και αν μετά από κάθε εργατική δολοφονία, τα ανεξάρτητα ΜΜΕ δείχνουν τους υπεύθυνους, σε καμιά περίπτωση δεν παραπέμφθηκαν κρατικοί αρμόδιοι. Μάλιστα στην περίπτωση της τραγωδίας με το ασανσέρ, αποφασίστηκε να μην ασκηθεί καν δίωξη στους ιδιοκτήτες της εταιρίας.
……………

Εφ. Ταράφ  30/10/2014

Previous Article

ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΣΕ ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Next Article

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *