Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΝΕΡΟ ΜΕ ΑΡΣΕΝΙΚΟ

0 σχόλια Share:

To Γκιόρντες ακόμη πίνει νερό με αρσενικό

gordes-hala-arsenikli-su--iciyor-1

Παρά το ότι το ποσοστό του αρσενικού στο νερό που πίνουν στην κωμόπολη Γκιόρντες και στα γύρω χωριά (νομού Μαγνησίας), έχει ξεπεράσει τα όρια επικινδυνότητας, ακόμη δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο.

Στο Γκιόρντες το ποσοστό αρσενικού στο πόσιμο νερό έφτασε τα 274 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, με όριο επικινδυνότητας τα 10. Οι κάτοικοι του περιέγραψαν στην Μπιργκιούν τα προβλήματα που βιώνουν από το αρσενικό στο νερό τους και από την κόκκινη σκόνη που μέσω του αέρα βλάπτει τα σπαρτά τους.

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΜΕ ΤΟ ΑΡΣΕΝΙΚΟ

Ο Χασάν Τουρκέλ-μέλος του Δ.Σ. της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Γκιόρντες ανέφερε πως έχοντας διαβάσει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σχετικά με το ορυχείο νικελίου, λέει πως η εταιρία ΜΕΤΑ που βγάζει το νικέλιο πήρε την περιβαλλοντική βεβαίωση λέγοντας πως ¨Θα προσπαθήσουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις βλάβες από το μεταλλείο¨. Ο Τουρκέλ ανέφερε πως τα καπνά και τα οπωροφόρα δέντρα που βρίσκονται κοντά στο μεταλλείο έχουν αρχίσει να σκεπάζονται με σκόνη, πως σε λίγα χρόνια κανένα προϊόν δεν θα είναι αποδοτικό, κάτι που θα προκαλέσει όπως λέει μεγάλες μεταναστεύσεις.

To μέλος της διοίκησης του GÖR-ÇEV, περιγράφει πως καθώς το εξαγόμενο στην περιοχή χώμα τοποθετείται σωρηδόν, η μεγάλη ποσότητα αρσενικού που υπάρχει σε αυτό, εισέρχεται στο πόσιμο νερό, πρόβλημα που δεν μπορεί να επιλυθεί με εγκαταστάσεις επεξεργασίας. Προσθέτει πως το νερό με το οποίο ποτίζονται τα χωράφια και από το οποίο πίνουν τα ζώα έχει αρσενικό, και ότι η δημιουργία εγκαταστάσεων επεξεργασίας μόνο για το πόσιμο νερό είναι κάτι που δεν θα είναι επαρκές μέτρο.

Ο Τουρκέλ ανέφερε πως οι περιβαλλοντικές οργανώσεις για να μπορέσουν να τα εξηγήσουν αυτά στον κόσμο και να τον πείσουν, πρέπει να κοινοποιούν συνεχώς δεδομένα σχετικά με το νερό, και εξέφρασε την απογοήτευση του για την αδιαφορία των περιβαλλοντικών οργανώσεων για το πρόβλημα της περιοχής. Ο Τουρκέλ ανέφερε πως στην περιοχή μόνο η GÖR-ÇEV με τις περιορισμένες της δυνατότητες συνεχίζει τον αγώνα της, και είπε πως προσδοκούνε στήριξη.

…………….

ΟΠΟΙΟΣ ΒΡΙΣΚΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΩΠΑΙΝΕΙ

Ο Μεχμέτ Ατζάρ είναι κάτοικος του χωριού Καλέμογλου, που είναι ένα από τα 7 χωριά με μεγάλο ποσοστό αρσενικού στο νερό τους. O Ατζάρ λέει πως παρά το ότι οι χωρικοί πιστεύουν αρκετά σχετικά με το μεταλλείο δεν αντιδρούν και δηλώνει : ¨Στο χωριό μα η γυναίκα, μα ο γιός δουλεύουν στο μεταλλείο, τα παιδιά κάποιων παίρνουν υποτροφία από το μεταλλείο, ενώ αλλουνού το παιδί δουλεύει στην βιομηχανία στο Ζόρλου. Για αυτό παρά το ότι ξέρουν για τις βλάβες που προκαλεί το μεταλλείο, δεν σηκώνουν φωνή.

…………

Ο Ραμαζάν Κογιουνλού-δήμαρχος του Κάγιατζικ και μέλος του κόμματος CHP, ανέφερε πως 2-3 χρόνια τώρα καταναλώνεται στην περιοχή νερό με αρσενικό, και ότι παρά το ότι ζήτησε από το υπουργείο εσωτερικών να κατασκευαστεί στην περιοχή εγκατάσταση επεξεργασίας νερού, δεν δόθηκε άδεια επειδή ο προϋπολογισμός τους είναι ανεπαρκής. Ο δήμαρχος υπέβαλε μήνυση στο υπουργείο, και ανέφερε πως ζήτησε από το Τμήμα Υγείας της Μαγνησίας να έλθει για να κάνει έλεγχο υγείας σε κατοίκους της περιοχής, και ότι με αυτό ασχολείται τώρα.

………….

Ο δήμαρχος λέει πως ακόμη και αν γίνουν εγκαταστάσεις επεξεργασίας αυτό δεν είναι λύση γιατί με το να είναι καθαρό το πόσιμο νερό, το συνολικό πρόβλημα δεν λύνεται, καθώς τα υπόλοιπα νερά εμπεριέχουν αρσενικό, και ότι με την έναρξη λειτουργίας του μεταλλείου άρχισε να εκλύεται θειικό οξύ στον αέρα, κάτι που απειλεί την ζωή.

¨ΔΕΝ ΖΟΥΜΕ ΠΟΛΥ¨

Ο Καμίλ Ιλκαγιά που τον συναντήσαμε και μας είπε πως δουλεύει στο μεταλλείο, μας είπε πως ¨Εμείς δεν ζούμε πολύ¨, αλλά ότι υποχρεωτικά πάει για δουλειά εκεί. Ο Ιλκαγιά μας περιέγραψε πως για χρόνια δούλευε στα ανθρακωρυχεία στην Σόμα όπου ¨πήγαινε και ερχόταν στον θάνατο¨, και ότι το έκανε υποχρεωτικά για να βγάλει το ψωμί του. Ο Ιλκαγιά λέει πως πολλοί από την περιοχή μετανάστευσαν και όσοι έμειναν κάνουν ότι δουλειά κι αν είναι. Προσθέτει πως οι άνθρωποι ξέρουν για τις βλάβες από το ορυχείο, αλλά τις παραβλέπουν με την ελπίδα να δουλέψουν.

…………..

Εφ. Μπιργκιούν 31/10/2013

Previous Article

ΣΗΜΑΤΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Next Article

TO ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΤΖΕΓΚΙΖ ΟΜΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!