Οι εγχώριοι πύραυλοι θα βρίσκουν τον στόχο τους με το ¨μάτι¨ που ανέπτυξε η TÜBİTAK
Η Τουρκία πέτυχε να παράξει ανιχνευτή λέιζερ για πυραύλους κάτι που λίγες χώρες έχουν πετύχει. Οι συσκευές αυτές άρχισαν να χρησιμοποιούνται στους εγχώριους πυραύλους ¨δόρυ¨. Ο υπουργός Επιστήμης. Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Νιχάτ Εργκιούν δήλωσε πως η Τουρκία έχει φτάσει στο σημείο να μπορεί να εξαγάγει και πυραύλους και τμήματα πυραύλων με στρατηγική σημασία
Την ώρα που ο εγχώριος εθνικός πύραυλος κρουζ SOM μπαίνει σε γραμμή παραγωγής, η TUBITAK κάνει νέο βήμα στην πυραυλική τεχνολογία. Ανέπτυξε ανιχνευτές γνωστούς ως μάτια, για τους κατευθυνόμενους με λέιζερ πυραύλους. Οι ανιχνευτές λέιζερ άρχισαν να χρησιμοποιούνται στον εγχώριο πύραυλο ¨Δόρυ¨. Έτσι αυτοί οι ανιχνευτές λέιζερ που εισάγονταν μέχρι τώρα και παράγονταν από λίγες χώρες, πλέον με την εργασία των μηχανικών της TUBITAK θα παράγονται εγχώρια.
Ο ανιχνευτής λέιζερ δίνει την δυνατότητα να βλέπει πολύ γρήγορα και σωστά τον στόχο, και έτσι να τον κλειδώνει και να τον χτυπά.
……………….
Ο Εργκιούν είπε πως ¨Αυτά τα προϊόντα δεν παρέχονται εύκολα από το εξωτερικό. Χρειαζόταν να παράξουμε για ρουκέτες και πυραύλους όπως το Δόρυ ανιχνευτές λέιζερ και οι εργαζόμενοι της TUBITAK αυτό το πέτυχαν. Με αυτό τον τρόπο η Τουρκία έχει φτάσει στο σημείο να μπορεί να εξαγάγει και πυραύλους και κάποια εξαρτήματα για τους πυραύλους με στρατηγική σημασία¨.
Οι εγχώριοι αυτοί ανιχνευτές λέιζερ που έχουν μεγάλη προστιθέμενη αξία, αναπτύχθηκαν με χρήση ντόπιων πηγών, και μετά από διετή εργασία των ειδικών έρευνας και ανάπτυξης της TUBITAK. Οι ανιχνευτές αυτοί λέιζερ, που αποτελούνε κρίσιμα εξαρτήματα στην πυραυλική τεχνολογία, σε σχέση με τα αντίστοιχα του εξωτερικού έχουν κάποια ανώτερα χαρακτηριστικά. Οι συσκευές αυτές που είναι γνωστές ως ¨4 καντράν¨ με τα χαρακτηριστικά ακρίβειας, μεγάλης ταχύτητας, μικρής χωρητικότητας σε παράσιτα, με το μεγάλο και δυναμικό εύρος λειτουργίας και την υψηλή τους αντιδραστικότητα, τοποθετούνται μπροστά από αντίστοιχες στον διεθνή χώρο. Συμφωνία υπογράφηκε ανάμεσα στην TUBITAK και στην Roketsan για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα πρόσφατα αναπτυχθέντα εξαρτήματα στις κεφαλές έρευνας των ρουκετών που παράγονται εγχώρια. Η Rοketsan διασφάλισε τον καθορισμό των τεχνικών αναγκών και την συμβολή της στο στάδιο των δοκιμών. Οι δοκιμές χρήσης των ανιχνευτών λέιζερ στον πύραυλο ¨Δόρυ¨ ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.
Εφ Ζαμάν 18/11/2012