Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ -OYΣIAΣTIKA- ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

No Comments Share:

Τα ύποπτα ισότοπα του νόμου για την πυρηνική ενέργεια

fft81_mf3320343

Ο ειδικός σε θέματα πυρηνικής ενέργειας καθηγητής Δρ. Χαϊρετίν Κιλίτς υποστηρίζει πως οι πυρηνικοί σταθμοί που σχεδιάζεται να γίνουν στην Τουρκία, ταυτόχρονα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την παραγωγή πυρηνικών όπλων.

Ο ειδικός σε θέματα πυρηνικής ενέργειας καθηγητής Δρ. Χαϊρετίν Κιλίτς εξέτασε τον σχετικό νόμο και λέει : ¨Ραδιενεργά ισότοπα όπως τα Πλουτώνιο 239 και Ουράνιο 233 χρησιμοποιούνται μόνο σε προγράμματα πυρηνικών όπλων.

…………………

Στήριγμα σε αυτό τον ισχυρισμό του Κιλίτς είναι το προσχέδιο του νόμου για την πυρηνική ενέργεια. Ο Κιλίτς εστιάζει στο ότι τα ραδιενεργά ισότοπα Πλουτώνιο 239 και Ουράνιο 233 που αναφέρονται στο προσχέδιο ως απλά πυρηνικά υλικά, στην πραγματικότητα είναι υλικά που χρησιμοποιούνται μόνο στα προγράμματα παραγωγής πυρηνικών όπλων.

Ο Κιλίτς λέει πως ¨Τα ισότοπα αυτά, όταν πρόκειται για έναν πυρηνικό σταθμό με μόνο σκοπό την ενέργεια, δεν μπαίνουν στην ίδια λίστα με τα ισότοπα Ουράνιο 235 και Ουράνιο 238 που είναι τα καύσιμα του σταθμού. Ο Κιλίτς τονίζει επίσης πως ερωτήματα γεννιούνται από το ότι η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας υπάγεται στην πρωθυπουργία και ότι οι αποφάσεις της δεν υπόκεινται σε έλεγχο.

Ο καθηγητής Δρ. Χαϊρετίν Κιλίτς που εξέτασε άρθρο-άρθρο το προσχέδιο νόμου, λέει πως σε περίπτωση που ψηφιστεί, η  Τουρκία θα έχει κάνει το πρώτο βήμα για την παραγωγή πυρηνικών όπλων. Ο καθηγητής Δρ. Χαϊρετίν Κιλίτς που ανέλυσε για την εφημερίδα Τζουμχουριέτ το προσχέδιο, κατέληξε τις εξής εντυπωσιακές διαπιστώσεις :

–         Στην παράγραφο ¨ι¨ του 3ου άρθρου υπάρχει σημάδι σχετικά με πρόγραμμα πυρηνικού όπλου για το οποίο δεν υπάρχει ακόμη καμία επίσημη αναφορά. Στην παράγραφο αυτή παρατίθεται λίστα με ραδιενεργά ισότοπα, μεταξύ των οποίων και τα  Πλουτώνιο 239 και Ουράνιο 233 τα οποία χρησιμοποιούνται μόνο σε προγράμματα πυρηνικών όπλων.

Στο ίδιο άρθρο αλλά σε άλλη παράγραφο δεν ξεκαθαρίζεται το θέμα της ¨εγκατάστασης ραδιενεργών αποβλήτων¨. Είναι ασαφές αν η εγκατάσταση εκεί θα είναι μια τελική εγκατάσταση αποθήκευσης ή αν θα είναι μια εγκατάσταση από όπου θα αντλείται πάλι από αυτά το Πλουτώνιο 239.
Η ένταξη στην πρωθυπουργία είναι όπως στις αντιδημοκρατικές χώρες

Στο 10ο άρθρο όπου αναφέρονται οι αρχές λειτουργίας της Ρυθμιστικής Αρχής Πυρηνικής Ενέργειας αναφέρεται πως ο φορέας αυτός θα είναι υπάγεται στην πρωθυπουργία. Εκτός από αντιδημοκρατικές χώρες που αναπτύσσουν πυρηνικά όπλα όπως Ιράν, Β. Κορέα, Πακιστάν και Ισραήλ δεν υπάρχει άλλη χώρα στην οποία μια ρυθμιστική αρχή να υπάγεται στην πρωθυπουργία. Στην δεύτερη παράγραφο του ίδιου άρθρου αναφέρεται πως ¨Η ορθότητα των αποφάσεων του φορέα (του πρωθυπουργού) δεν υπόκειται σε έλεγχο. Κανένα όργανο, αρχή ή άτομο δεν δύναται να δίνει εντολές και οδηγίες με σκοπό να επηρεάσουν τις αποφάσεις του φορέα (του πρωθυπουργού)¨.

Έτσι όμως αυτός ο φορέας που εστιάζει σε πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, παραμένει εκτός του κοινοβουλίου της τουρκικής δημοκρατίας, εκτός στρατού, πολιτών και εκτός του πεδίου εφαρμογής των διοικητικών νόμων, αποκτώντας έτσι μια αυτονομία.

Στο άρθρο 13 όπου εξετάζονται τα έσοδα, ο λογαριασμός και τα έξοδα του φορέα αναφέρεται πως ¨Ο φορέας δεν εμπίπτει στο δίκαιο περί κρατικών και δημόσιων διαγωνισμών¨. Δηλαδή αυτός ο φορέας για να προμηθευτεί τα απαραίτητα σχέδια, λογισμικό, υλικό και προσωπικό για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων θα ενεργήσει όπως το Ισραήλ, το Πακιστάν, η Ινδία και το Ιράν, δηλαδή θα υπάρξουν διάφορες αγοραπωλησίες στην μαύρη αγορά και δεν θα μπορεί να γίνει κανένας έλεγχος.

Δεν είναι ειρηνικό

Στο άρθρο 21 αναφέρεται πως ¨Το προσωπικό δεν μπορεί να κοινοποιεί απόρρητες πληροφορίες που έμαθε κατά την διάρκεια των καθηκόντων του¨ . Σε καμιά δημοκρατική χώρα δεν υπάρχει τέτοιο είδος απορρήτου όταν πρόκειται για ένα πυρηνικό πρόγραμμα με ειρηνικό σκοπό. Αυτό το επίπεδο απορρήτου, τίθεται μόνο σε σχέδια παραγωγής πυρηνικών όπλων.

Στο προσχέδιο υπάρχει η φράση ¨Άτομο με εξουσιοδότηση για την λειτουργία πυρηνικής εγκατάστασης ή εγκατάστασης ραδιενεργών αποβλήτων¨. Σύμφωνα με την συμφωνία μεταξύ Τουρκία και Ρωσίας τα απόβλητα πρέπει να μεταφέρονται στην Ρωσία.  Τότε ποιος μπορεί να είναι αυτός ο άνθρωπος ;  Η εξουσιοδότηση αυτή είναι η απαραίτητη για την παραγωγή Πλουτώνιου 239 από τις δίκην αποβλήτου ράβδους καυσίμων που θα βρίσκονται σε εγκατάσταση ραδιενεργών αποβλήτων.

Στα άρθρα αναφέρεται πως ¨Η ευθύνη για την ασφαλή διαχείριση των χρησιμοποιημένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων ανήκει σε αυτόν που παράγει τα ραδιενεργά απόβλητα¨. Αυτή η κατάσταση δίνει το δικαίωμα σε Ρώσους και Ιάπωνες ( στο Ακουγιού και στην Σινώπη) να πάρουν άδεια ιδρύσεως και λειτουργίας εγκαταστάσεων αποβλήτων. Στα δύο αυτά σχέδια θα τα λειτουργήσουν Ιάπωνες και Ρώσοι, ενώ ανοίγει και ο δρόμος για τον διαχωρισμό του Πλουτώνιου 239 από τα απόβλητα.

Οζλέμ Γκιουβενλί

 Εφ. Τζουμχουριέτ  28/1/2015 

Previous Article

OI TOΥΡΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ BBC

Next Article

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ ΕΧΕΙ ΤΟΥΜΠΑΝΟ !

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *