Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Η Τουρκία αναζητεί δανεισμό εκτός ΔΝΤ…

No Comments Share:

Η Τουρκία αναζητεί επιλογές δανεισμού εκτός ΔΝΤ

Το πρακτορείο Reuters έχοντας μιλήσει με ενημερωμένος Τούρκους αξιωματούχους, μετέδωσε την Παρασκευή πως η Τουρκία για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές ανάγκες της χώρας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, αναζητεί επιλογές δανεισμού και πέραν του δανείου που ζήτησε από το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το Reuters, η Άγκυρα διεξήγαγε συνομιλίες με τις ΗΠΑ και άλλους εμπορικούς εταίρους των G20, σχετικά με τη δυνατότητα εξασφάλισης μιας γραμμής swap από τις κεντρικές τους τράπεζες, που θα επέτρεπε στην τουρκική κεντρική τράπεζα να αποκτήσει ρευστότητα σε ξένο νόμισμα και να βοηθήσει έτσι στη ρύθμιση του εξωτερικού χρέους της Τουρκίας.
Η τουρκική λίρα έχει χάσει 12% της αξίας της φέτος υπερβαίνοντας ακόμη και τις απώλειες 11% που είχε πέρσι. Το νόμισμα την Παρασκευή στις απογευματινές συναλλαγές, έφτασε να διαπραγματεύεται στα 6,99 έναντι του δολαρίου, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από την κρίση νομίσματός του Αυγούστου 2018.
Οι τούρκικες κρατικές τράπεζες αντιμετώπισαν τη φετινή ζήτηση δανεισμού από καταναλωτές και επιχειρήσεις αλλά τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής Τράπεζας μειώθηκαν απότομα, προκαλώντας ανησυχία για περαιτέρω αποδυνάμωση της λίρας.
Παγκόσμια επενδυτές στρέφονται πια προς την ασφάλεια του αμερικανικού δολαρίου, ασκώντας πίεση στην διαθεσιμότητα του. Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ έχει δημιουργήσει γραμμές ανταλλαγής ρευστότητας με μία σειρά από κεντρικές τράπεζες μεταξύ των οποίων της Βραζιλίας και του Μεξικού αλλά όχι με αυτήν της Τουρκίας.
Ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος αναφερόμενος σε Τουρκία και ΗΠΑ είπε  πως “Υπήρξαν επαφές υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με την ανταλλαγή” προσθέτοντας πως ” Αν υπάρξει δυνατότητα, η Τουρκία το βλέπει αυτό θετικά”.
Το Reuters υποθέτει πως η Τουρκία μπορεί να αντιμετωπίσει εμπόδια στη διασφάλιση αυτής της γραμμής ανταλλαγής με την FED, λόγω της “κυβερνητικής παρέμβασης στην τούρκικη πολιτική”,  αναφερόμενο δηλαδή στην παρέμβασή που κάνει η τουρκική κυβέρνηση στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.
Ένας παράγοντας επίσης που θα παίξει ρόλο στην απόφαση της κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, είναι και το πλήθος των ζητημάτων που είχαν τα τελευταία χρόνια οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Οι Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν στο Reuters πως η Τουρκία δεν σκέφτεται να συνάψει συμφωνία με το ΔΝΤ, καθώς είναι πολύ αρνητικές οι εγχώριες αντιλήψεις για κάτι τέτοιο.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει συχνά απορρίψει την επιλογή του δανεισμού από το ΔΝΤ.

https://ahvalnews-com.cdn.ampproject.org/c/s/ahvalnews.com/turkey-economy/turkey-seeks-funding-options-outside-imf-loan-reuters?amp

10/4/2020

Previous Article

Aνάθεση έργου από τον τουρκόψυχο δήμαρχο Ιάσμου στην εταιρία του τουρκόψυχου πρώην προέδρου του DEB…

Next Article

Οι πράκτορες της Άγκυρας έδρασαν στην Θεσσαλονίκη…

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *