fbpx

TourkikaNea.gr

Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Χριστός Ανέστη

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

0 σχόλια Share:

Εφ. Μπιργκιούν 10-7-2011

Παράδεισος για τους τουρίστες, κόλαση για τους εργαζόμενους

Είμαστε στο καλοκαίρι. Η ζέστη-κόλαση μας τρελαίνει όλους. Μάλιστα οι αρμόδιοι λένε ότι οι ζέστες θα αυξηθούνε ακόμη περισσότερο. Φυσικά σε μια τέτοια κατάσταση όλοι μας σχεδόν δεν θέλουμε να δουλεύουμε αλλά να την πέσουμε σε μια ωραία παραλία.

………

Όντας όμως στις διακοπές ή σχεδιάζοντας τες πρέπει να βλέπουμε και το εξής. Οι ειδυλλιακές εικόνες με τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια και τα φώτα με νέον δεν μπορούνε να καλύψουν τις απίστευτες συνθήκες εκμετάλλευσης στους παράδεισους των διακοπών. Δεν υπερβάλλουμε, σε παράδεισους διακοπών τελούνται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Για αυτό μιλήσαμε με τον πρόεδρο του επαναστατικού συνδικάτου των εργαζομένων σε τουριστικές επιχειρήσεις Μουσταφά Γιαγχιάογλου.

 Ο Γιαγχιάογλου θυμίζει πως ως αποτέλεσμα των πολιτικών του πραξικοπηματία Εβρέν που είχε δηλώσει πως ¨Τα γκαρσόνια παίρνουν περισσότερα χρήματα από εμένα¨ και της περιόδου Οζάλ με την πολιτική του ¨όσο πιο φτηνό μεροκάματο γίνεται¨, από τότε έως τώρα η Τουρκία έχει γίνει ένας παράδεισος για φτηνά μεροκάματα. Ο Γιγχιάγλου δηλώνει : ¨Δικαιώματα που είχαν κερδηθεί με αγώνες πριν από 150 χρόνια, που για χάρη τους είχαν εκτελεστεί συνδικαλιστές, τώρα αφαιρούνται. Και τα συνδικάτα παραμένουν άφωνα. Δεν υπάρχει επαρκής αγώνας. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να σταθούμε με σοβαρότητα… Αρχίζοντας από τους εργαζόμενους στις μικρές ταβέρνες που τους βάζουν να δουλεύουν χωρίς διάλλειμα για ξεκούραση 14 ώρες, ενώ τους αφαιρούνται τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.¨

¨ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΦΕΛΟΣ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ¨

¨Δεν θέλουμε να είμαστε ο παράδεισος του φτηνού μεροκάματου. Εμείς οι εργαζόμενοι άνθρωποι θέλουμε να παίρνουμε το αντίτιμο της δουλειάς μας. Θέλουμε να ζούμε ανθρώπινα. Θέλουμε να επενδύσουμε στο μέλλον μας. Να αναπτύξουμε τους εαυτούς μας.

………….

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ο Γιαχγιάογλου αρχίζοντας την παράθεση των προβλημάτων των εργαζομένων στον τουριστικό τομέα αρχίζει από την ανασφάλιστη εργασία.

¨Ιδιαίτερα στις μικρές επιχειρήσεις όπως ρεστοράν, καφετέριες, μπαράκια κ.λ.π. δεν συνηθίζεται καθόλου να ασφαλίζουν τους εργαζόμενους. Αν κάποιος εργοδότης προσπαθήσει να ασφαλίσει τους εργαζόμενους του θα αισθανθεί ότι υπόκειται σε άδικο ανταγωνισμό έναντι των άλλων. Διότι σου λέει ¨μα την ώρα που όλοι οι άλλοι τους έχουν ανασφάλιστους μόνο εγώ θα τους ασφαλίσω ;¨. Εκεί έχει φτάσει η κατάσταση. Αυτό είναι βέβαια κάτι που οι κρατικοί λειτουργοί επέτρεπαν στους εργοδότες. Μέσα από τους εργαζόμενους βγαίνει η φτήνια. Οι ασφαλιστικοί φορείς ενσυνείδητα και προγραμματισμένα ¨επιδοτούνε¨ τους εργοδότες.

Είδαμε καταστάσεις όπου αντί να προχωρούνε την καταγγελία που έκανε ο εργαζόμενος, να προσπαθούνε να τον πείσουν να την ανακαλέσει. Και εξέτασαν μόνο για τον συγκεκριμένο εργαζόμενο. Κι όμως εκεί δούλευαν 300 άτομα.

……………………..

14 ΩΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗ ΜΕΡΑ

Ο Γιαχγιάογλου σχετικά με τις ώρες εργασίας και τα Σαββατοκύριακα στον τομέα τουρισμού ανέφερε τα εξής :

¨Αυτή τη στιγμή οι ώρες εργασίας στον τουρισμό είναι κατά μέσο όρο 14. Οι διακοπές για το Σαββατοκύριακο ακυρώνονται.

…………..

Μόνο στην Αττάλεια αυτή τη στιγμή εργάζονται 160-170 χιλιάδες ανασφάλιστοι εργάτες. Περίπου 30 χιλιάδες είναι οι αλλοδαποί εργάτες. Σε αυτούς τους κολλάνε μια ταινία στο χέρι για να φαίνονται ως πελάτες, και τους βάζουν να δουλεύουν ως υπεύθυνοι πληροφοριών, διασκεδαστές, μασέρ, υπεύθυνοι σπα και σε πολλές άλλες δουλειές¨.

……………….

¨Αν ρωτήσετε τους εργοδότες θα σας πούνε πως υπάρχει θέμα με εξειδικευμένους εργαζόμενους. Αυτή τη φράση την ακούμε συχνά. Και όμως αυτή τη στιγμή δεν δίνουν δουλειά σε άτομο πάνω από 35 ετών. Δηλαδή ένας σερβιτόρος πολύγλωσσος που ξέρει την γαλλική και ρωσική κουζίνα και ξέρει πώς να φέρεται στους πελάτες, αλλά είναι 35 χρονών δεν μπορεί να βρει δουλειά. Είναι προχωρημένη λένε η ηλικία του. Στη θέση του προτιμάνε να απασχολούνε νέους ή δωρεάν σταζιέρ. Διότι ένας άνθρωπος 35 ετών θέλει κάποια στάνταρτ ζωής. Και μάλιστα όταν αυτοί οι σταζιέρ τελειώσουν την σχετική σχολή, τότε δεν τους δίνουν δουλειά.

………………

 

Previous Article

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ

Next Article

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΤΣΟΛΑΚ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.