Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Αντιμέτωπη με ανεργία 20% και πιθανή κοινωνική κατάρρευση

0 σχόλια Share:

Ο κορωνοϊός απειλεί να φέρει ανεργία 20% και κοινωνική κατάρρευση στην Τουρκία

Η πανδημία του κορανοϊού έχει κάνει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα: Πρέπει να κάνουν τα πάντα για να σταματήσουν την εξάπλωση του COVID-19 και να διατηρήσουν τις ανθρώπινες απώλειες όσο το δυνατόν χαμηλότερα, ή, ενώ εργάζονται για να περιορίσουν τον ιό,  να δώσουν προτεραιότητα στον μετριασμό ττης αναπόφευκτης βλάβης στην οικονομία;

Η ιδανική απόκριση θα ήταν να βρούμε ένα βέλτιστο σημείο μεταξύ των δύο που ελαχιστοποιεί τις αρνητικές επιπτώσεις του καθενός.

……………….

Η ανταπόκριση της κυβέρνησης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πανδημία ήταν λίγο διαφορετική, καθώς καθορίστηκε αρχικά με λιγότερη προσοχή στην απειλή του ιού και με υπερβολική εμφάνιση αυτοπεποίθησης.

Η κυβέρνηση χαρακτήρισε την Τουρκία ως τη χώρα με την καλύτερη προετοιμασία για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αξιωματούχοι είπαν ότι μόλις τελειώωσει αυτό,  εργοστάσια θα μετακόμιζαν από την Κίνα στην Τουρκία. Δήλωσαν ότι ένα περιορισμένο πακέτο τόνωσης που παρείχε 2,5 δισεκατομμύρια λίρες (360 εκατομμύρια δολάρια) εισοδηματική υποστήριξη στους φτωχότερους της χώρας θα ήταν αρκετό για την προστασία της χώρας.

Αλλά όταν ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αλλάξει τη θέση της, επιβάλλοντας σταδιακά αυστηρότερους περιορισμούς και απαγόρευση κυκλοφορίας, και επιταχύνοντας τα τεστ και την καραντίνα για τους Τούρκους που επέστρεφαν από το εξωτερικό.

Τέλος, μετά από επιμονή της επιστημονικής επιτροπής που το Υπουργείο Υγείας έχει χρησιμοποιήσει για να την συμβουλεύει για τον κοροναϊό, η κυβέρνηση ανακοίνωσε lockdown Σαββατοκύριακου σε μεγάλες πόλεις. Αλλά δεν έχει φτάσει ακόμη στην επιβολή πλέον, πιο ευρεία κλεισίματα.

Καθώς ο αριθμός των μολύνσεων αυξήθηκε ραγδαία, η κυβέρνηση άλλαξε την άποψή της για τον κοροναϊό και άρχισε να παίρνει στα σοβαρά την απειλή, οπότε γιατί αντιστάθηκε σε τέτοια μέτρα; Μου φαίνεται ότι η κυβέρνηση φοβάται ότι δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τα οικονομικά ερείπια εάν επέβαλε αυτό το είδος lockdown.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν διαθέτει ούτε τα κεφάλαια για να συνεχίσει να παρασύρει τους κατασκευαστές, ούτε για να παρέχει ένα ελάχιστο δίχτυ ασφαλείας για τα εκατομμύρια που έχουν χάσει το εισόδημά τους λόγω της πανδημίας. Θα μπορούσε να έχει εξασφαλίσει βοήθεια από το ΔΝΤ, αλλά η ιδεολογία της έκλεισε αυτήν την πόρτα. Αντ ‘αυτού, έσπευσε να ξεκινήσει μια εθνική προσπάθεια δωρεών με το σύνθημα «Είμαστε αυτάρκεις», ενώ απαγορεύει επίσης στους δήμους της αντιπολίτευσης να διεξάγουν τις δικές τους εκστρατείες.

……………….

Τα κακά νέα είναι ότι η οικονομική ζημιά που προκαλεί ο κοροναϊκός στην οικονομία επιδεινώνεται κάθε μέρα που περνά, σε βαθμό που δεν είναι ακόμη σαφές. Ακόμη και πιο σοβαρό είναι ότι φαίνεται πολύ απίθανο η διαθέσιμη χρηματοδότηση να είναι επαρκής για την πρόληψη της κοινωνικής κατάρρευσης, ακόμη και σε ελάχιστο βαθμό.

………………

Προβλέπω ότι τουλάχιστον 3 εκατομμύρια περισσότερα άτομα θα καταστούν άνεργοι τους επόμενους μήνες. Σε αυτήν την περίπτωση, ακόμη και αν το εργατικό δυναμικό δεν αυξηθεί, βλέπουμε πια μια ανεργία πάνω από 20%. Αυτό που είναι χειρότερο είναι ότι θα εκτιναχθεί και το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας (άτομα που αναζητούν εργασία για ένα χρόνο ή περισσότερο)

Ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων αυξήθηκε σε 750.000 το 2017 και μέχρι το 2019 είχε αυξηθεί σε περισσότερα από 1 εκατομμύριο, ή ένας στους τέσσερις άνεργους. Εάν ο κοροναϊός ωθήσει τον αριθμό των ανέργων στα 7 εκατομμύρια, τότε μια αισιόδοξη εκτίμηση είναι ότι το ένα τρίτο αυτών θα είναι μακροχρόνια άνεργοι, αυξάνοντας το νούμερο αυτό στα 2,3 εκατομμύρια.

Όταν παίρνετε αυτές τις μάζες, οι οποίοι δεν είναι επιλέξιμες για επίδομα ανεργίας, και τις προσθέσετε στα εκατομμύρια των υπαλλήλων που είναι πιθανό να απολυθούν και να επιβιώσουν με τη μηνιαία πληρωμή των 1.170 λιρών (170 $) της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους με άδεια άνευ αποδοχών, η κλίμακα της κοινωνικής κατάρρευσης που απειλεί την Τουρκία γίνεται σαφής.

Ενόψει αυτής της απειλής, το νέο πακέτο τόνωσης που παρουσιάστηκε στο κοινοβούλιο είναι εντελώς ανεπαρκές. Το πακέτο απαγορεύει στους εργοδότες να απολύουν το προσωπικό, αλλά είναι ελεύθεροι να τους τοποθετήσουν σε άδεια άνευ αποδοχών. Όταν ψηφιστεί ο νόμος, αυτό θα δημιουργήσει μια νέα κατηγορία “απασχολούμενων ανέργων” ατόμων που εξακολουθούν να έχουν θέσεις εργασίας σε χαρτί, αλλά είναι υποχρεωμένοι να ζούν με τα 170 $ το μήνα που παρέχονται από την κυβέρνηση.

Για τους πολλούς μη εγγεγραμμένους εργάτες που έχουν χάσει τη δουλειά τους, και για όλους τους πωλητές του δρόμου, τους τοπικούς εμπόρους και τους τεχνίτες των οποίων το εισόδημα έχει εξαφανιστεί, το πακέτο δεν παρέχει τίποτα. Θα πρέπει να τα φέρουν βόλτα  με οποιαδήποτε μέτρια υποστήριξη παρέχει το Υπουργείο Οικογενειακών και Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Είναι ήδη σαφές τι πρέπει να γίνει: Σε κάθε πολίτη θα πρέπει να παρέχεται έξι μήνες σταθερής στήριξης σε επίπεδα κατώτατων μισθών. Αυτή είναι η μόνη πρακτική λύση. Δεν έχει νόημα να ασχολούμαστε με το πόσο πρέπει να δώσουμε και ποιος αξίζει να το λάβει.

…………

Φυσικά, αυτό εγείρει το προβλέψιμο ερώτημα από πού θα προέρχονται τα χρήματα. Αλλά η απάντηση δεν είναι πολύ δύσκολη. Μπορεί να εκτυπωθεί ένα συνετό χρηματικό ποσό, μερικά δισεκατομμύρια δολάρια μπορούν να εξασφαλιστούν από το ΔΝΤ, μπορούν να μειωθούν οι περιττές δημόσιες δαπάνες και παράλληλα να αναβληθούν για ένα έτος οι πληρωμές με εγγύηση του Δημοσίου σε εταιρείες που έχουν αναλάβει έργα υποδομής δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Και υπάρχουν και άλλοι τρόποι. Κανείς δεν πρέπει να περιμένει θαύματα, αλλά τουλάχιστον κάτι τέτοιο θα μετριάσει τη ζημιά σε σημαντικό βαθμό.

Παραμένει όμως ένα ερώτημα: Πόσο ικανή και πόσο πρόθυμη είναι η κυβέρνηση  Ερντογάν να κάνει ένα τέτοιου είδους ριζοσπαστικά βήματα;

https://ahvalnews-com.cdn.ampproject.org/c/s/ahvalnews.com/turkey-economy/coronavirus-threatens-20-percent-unemployment-and-social-collapse-turkey?amp

17/4/2020

Σχ: Και την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι πολυδάπανες οθωμανικές πολεμικές εκστρατείες σε Ιράκ, Συρία και Λιβύη….

Previous Article

Κατασκευασμένο το 1912 κτίριο όπερας στην Τραπεζούντα….

Next Article

Για το νέο τουρκικό σίριαλ στον ΣΚΑΙ…

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *