Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΚΛΑΔΟ

No Comments Share:

Συναγερμός ναυαγίου στις κατασκευές

insaatta-batik-alarmi_3661_b

Τα γεγονότα του πάρκου Γκεζί και οι αποφάσεις της FED έφεραν ένα ακόμη χτύπημα στον κλάδο των κατασκευών που μέσα σε 4 μήνες έχουν βουλιάξει σε χρέη 900 εκ. λιρών.

Τα γεγονότα του πάρκου Γκεζί και οι ανακοινώσεις της Κεντρική τράπεζας των ΗΠΑ FED , μετέδωσαν την αστάθεια της τουρκικής οικονομίας, στον πραγματική οικονομία. Οι κατασκευές που χαρακτηρίζονται ως η ατμομηχανή της τουρκικής οικονομίας, υπήρξε ο κλάδος που χτυπήθηκε περισσότερο από όλους. Μετά από την πτώση στην ζήτηση κατοικιών, ήρθαν οι τράπεζες και πάτησαν το πλήκτρο. Τράπεζες ανησυχώντας για κινδύνους στους προϋπολογισμούς τους, ζήτησαν έξτρα διασφαλίσεις. Σε δεύτερο στάδιο συζητείται η ανάκληση των πιστώσεων. Υπάρχει ανησυχία πως σε περίπτωση που οι τράπεζες ανακαλέσουν τις πιστώσεις που έχουν δώσει, εκατοντάδες κατασκευαστικές εταιρίες θα κηρύξουν πτώχευση.

Φόβισαν την Άγκυρα

Οι εξελίξεις στην τουρκική οικονομία για τις οποίες ο πρωθυπουργός Ερντογάν είχε σχολιάσει πως ¨Το χρηματιστήριο και κατεβαίνει και ανεβαίνει¨, προκάλεσαν ανησυχία στους κυβερνώντες την τουρκική οικονομία. Αυτοί φοβόταν πως η αστάθεια στις αγορές θα μεταδιδόταν και στην πραγματική οικονομία. Για αυτό τον λόγο παρακολουθούνται εκ του σύνεγγυς οι εξελίξεις στους κατεξοχήν τομείς απασχόλησης των κατασκευών, του τουρισμού και της καλτσοβιομηχανίας. Οι πρώτες πληροφορίες από αυτούς τους κλάδους έφεραν πτώση ηθικού. Αναφέρθηκε πως κάποιες τράπεζες πάτησαν το κουμπί στην ατμομηχανή όπως θεωρείται της οικονομίας, τις κατασκευές. Μετά από την αναταραχή στην αγορά υπήρξε σαφής πτώση στα αιτήματα για κατοικίες. Κάποιες τράπεζες από ανησυχία μήπως αυτή η πτώση επιφέρει προβλήματα στον προϋπολογισμό τους, ζήτησαν από εταιρίες-ηγέτες του κλάδου των κατασκευών, πρόσθετες εγγυήσεις.

¨Οι τράπεζες πρέπει να είναι προσεκτικές¨

Μετά από το αίτημα των τραπεζών, υπάρχει ανησυχία μήπως υπάρξουν ανακλήσεις πιστώσεων. Ανώτατο στέλεχος κρατικής τράπεζας μιλώντας στην Ταράφ, δήλωσε πως τα αιτήματα για πρόσθετες εγγυήσεις προέρχονται από μικρότερες σχετικά τράπεζες και ότι σε περίπτωση που δεν καλυφθούν τα αιτήματα για πρόσθετες εγγυήσεις, μπορεί να ανακληθούν οι πιστώσεις. Αυτό είπε θα προκαλέσει πανικό στον κλάδο, και πρόσθεσε πως οι τράπεζες θα πρέπει να είναι προσεκτικές στις αποφάσεις που θα πάρουν σχετικά με τον κατασκευαστικό κλάδο.

Σε 4 μήνες βούλιαξαν πιστώσεις 904 εκ. λιρών

Τα προβλήματα του κατασκευαστικού κλάδου είχαν την αντανάκλαση τους στα πιστωτικά νούμερα. Φέτος τα κόκκινα δάνεια, τα βουλιαγμένα δηλαδή που δεν πρόκειται να πάρουν οι τράπεζες από τον κατασκευαστικό κλάδο, μέσα σε 4 μήνες αυξήθηκαν κατά 904 εκ. λίρες.

…………..

Εφ. Ταράφ 23/6/2013

Previous Article

Η ¨ΓΕΝΝΑΙΑ¨ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Next Article

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΗΛΩΤΗ ΠΟΥ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΑΚΙΝΗΤΟΣ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *