Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

KOΡΥΦΑΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ : ¨Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ ΣΤΟ ΔΝΤ¨

No Comments Share:

 

Πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας : Η Τουρκία θα υποχρεωθεί να προσφύγει στο ΔΝΤ

Ο Σβέντερ Βαν Βίνμπεργκεν- πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε πως η Τουρκία θα υποχρεωθεί να προσφύγει στο ΔΝΤ.

Οι αυξήσεις στην συναλλαγματική ισοτιμία που άρχισαν μετά από τα κακά αποτελέσματα της οικονομίας το τελευταίο διάστημα, κορυφώθηκαν μετά από την πολιτική κρίση με τις ΗΠΑ. Γίνονται εκτιμήσεις πως η κατάσταση αυτή, λόγω του μεγάλου ανοίγματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αλλά και του εξωτερικού χρέους, μπορεί να καταστεί μια σοβαρή οικονομική κρίση. Tην ώρα που όλοι οι ειδικοί τονίζουν πως η Τουρκία απέναντι σε αυτή την οικονομική κρίση χρειάζεται νέες επενδύσεις και πρέπει να βρει νέες πιστώσεις, συζητείται επίσης το αν η Τουρκία θα προσφύγει η όχι στο πλέον σημαντικό διεθνή χρηματοοικονομικό φορέα που είναι το ΔΝΤ.

Τελευταία είχε αναφερθεί πως η γερμανική κυβέρνηση προσπάθησε να πείσει την Τουρκία να προσφύγει στο ΔΝΤ. Η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε αυτή την επιλογή και προσπαθεί με διάφορα μέτρα εντός της χώρας να καταστείλει τον ¨κυματισμό¨ του συναλλάγματος, να ελκύσει επενδύσεις  και να καλύψει την ανάγκη της για συνάλλαγμα.

Σύμφωνα με το κείμενο του Γιουσούφ Οζκάν από το BBC-τουρκικά, ο Βίνμπεργκεν υποστήριξε πως το σημερινό περιβάλλον στην Τουρκία δεν είναι κατάλληλο για επενδύσεις και παρομοίασε την σημερινή κατάσταση στην Τουρκία με αυτή των λαϊκίστικων κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής κατά την δεκαετία του 80.

Ο Ολλανδός ειδικός δήλωσε πως ¨Με βάση την πείρα μου από την Παγκόσμια Τράπεζα, γνωρίζω πως όλα τα αυταρχικά καθεστώτα για κάποιο διάστημα φαίνονται πολύ καλά¨.

Δήλωσε επίσης πως οι χώρες της Λατινικής Αμερικής χρηματοδότησαν την οικονομία τους με εξωτερικό χρέος και στο τέλος προκάλεσαν φυγή κεφαλαίων κάτι που ¨για να επιπλεύσουν τους ανάγκασε να πάρουν περίεργες αποφάσεις¨.

Ο Βίνμπεργκεν έδωσε ως παράδειγμα την Αργεντινή όπου μπήκε χέρι στ συνταξιοδοτικά ταμεία και πρόσθεσε πως ¨Και ο Ερντογάν  θα κάνει παρόμοια¨. Ανέφερε επίσης πως  οι χώρες της Λατινικής Αμερικής ως τελευταία λύση προσέφυγαν στο ΔΝΤ, κάτι που όπως είπε θα κάνει και η Τουρκία.

Ο Ολλανδός καθηγητής σχολιάζοντας την δήλωση της Άγκυρας ¨Η επιλογή του ΔΝΤ δεν είναι στην επικαιρότητα¨, είπε πως ¨Και στην Λατινική Αμερική αυτά λένε, λέγανε πως ¨δεν θα παραδοθούμε¨. Αλλά όταν ήρθε ο καιρός χρειάστηκε να το κάνουν¨.

Dünya Bankası’nın eski başekonomisti: Türkiye IMF’ye başvurmak zorunda kalacak

19/8/2018

Previous Article

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΠΡΟΣ ΧΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Next Article

Η κυβερνητική προδοσία καρπίζει

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *