Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

No Comments Share:

Στην κατανομή του εισοδήματος είμαστε πιο άσχημα ακόμη και από το σύστημα με τις κάστες της Ινδίας

süleyman-yaşar

Στο τελευταίο διάστημα η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (TÜİK) ανακοινώνει καλά στοιχεία. Αλλά αν τα ανακοινωθέντα στοιχεία ελεγχθούν με άλλα δεδομένα, τότε δεν φαίνονται και πολύ πραγματικά. Μια από τις εργασίες της TÜİK που ανακοινώθηκαν τον τελευταίο καιρό είναι η έρευνα για το εισόδημα και τους όρους διαβίωσης, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν στις 18/9.
Σύμφωνα με αυτή την έρευνα ο δείκτης Gini που δείχνει την δικαιοσύνη στην κατανομή του εισοδήματος (όσο πλησιάζει το μηδέν τόσο βελτιώνεται η κατανομή εισοδήματος και όσο απομακρύνεται από το μηδέν, η κατάσταση χειροτερεύει) υποχώρησε κατά 9/1000 και από 0,400 το 2014 πήγε στο 0,391. Και όμως ακόμη και στην Ινδία όπου με το σύστημα της κάστας, απαγορεύεται να περάσει κάποιος σε άλλη κάστα, ο δείκτης Gini είναι 0,33.

ΤΟ 2005 ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΔΙΑΝΕΜΟΝΤΑΝ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΑ
Όπως καταλάβατε η κατάσταση στην κατανομή εισοδήματος για την οποία η TÜİK ανακοίνωσε βελτίωση, είναι χειρότερη ακόμη και από την Ινδία όπου υπάρχει το σύστημα με τις κάστες. Να θυμίσουμε πως το 2005 ο δείκτης Gini στην Τουρκία ήταν 0,38. Δηλαδή στην πρώτη περίοδο του ΑΚΡ η κατανομή του εισοδήματος ήταν πιο δίκαιη. Και τώρα η TÜİK προσπαθεί να μας χαροποιήσει, επειδή υποχώρησε λέει από 0,40 στο 0,39.


…………….
Η TÜİK ΑΛΛΑΞΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΙΞΕ ΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ
Ας έρθουμε τώρα στο γιατί τα περιγράφω αυτά…
Τα περιγράψαμε διότι η TÜİK στην εν λόγω έρευνα ανακοίνωσε πως το ποσοστό των ανθρώπων που ζούνε στην φτώχεια από 43,8% που ήταν το 2013, έπεσε στο 29,4% στο 2014. Η TÜİK ερωτηθείσα για αυτή την μεγάλη πτώση, είπε πως άλλαξε το είδος των ερωτήσεων.
……………
Όπως θα καταλάβατε η TÜİK που συχνά αλλάζει μεθόδους και ωραιοποιεί τα δεδομένα, μπορεί ακόμη και το κατά κεφαλήν εισόδημα που υποχώρησε από τα 10.822 $ στα 9.901 $, να το εμφανίσει ξαφνικά ως 25.000 $ εισόδημα. Μην εκπλαγείτε καθόλου.

Αρθρογράφος Σουλεϊμάν Γιασάρ

Εφ. Ταράφ 24/9/2015

Previous Article

ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Next Article

ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΜΟΥΦΤΗ ΞΑΝΘΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΪΡΑΜΙ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *