Προς απόφαση για τα πυρηνικά
Ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε πως προτάσεις για τον σχεδιαζόμενο δεύτερο πυρηνικό σταθμό στη Σινώπη έχουν υποβάλλει Κίνα, Νότια Κορέα, Ιαπωνία και Καναδάς και ότι στο τέλος του μήνα θα λήξει αυτός ο διαγωνισμός.
Καθορίστηκε η ημερομηνία απόφασης για το σχέδιο πυρηνικού σταθμού που λέγεται πως θα περάσει την Τουρκία σε άλλη εποχή. Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ, ανέφερε πως για τον πυρηνικό σταθμό που σχεδιάζεται να γίνει στην Σινώπη και θα κοστίσει 20 δις $, 4 χώρες υπέβαλλαν προσφορές, και ότι αυτές οι προσφορές θα αξιολογηθούνε στο τέλος του μήνα. Ο Γιλντίζ ανέφερε πως οι σχετικές με τον διαγωνισμό επαφές συνεχίζονται και δήλωσε
πως ¨Πρέπει να πούμε πως μετά το ατύχημα στην Φουκουσίμα, υπήρξε ενός έτους καθυστέρηση και στις εταιρίες και στις σχετικές προσεγγίσεις. Πρέπει πλέον να το ξεπεράσουμε αυτό και να βγάλουμε απόφαση που θα ανακοινώσουμε μέχρι το τέλος του έτους. Διότι αυτό επιβάλλουν τα στοιχεία για την ανάπτυξη της Τουρκίας και τα στοιχεία για την κατανάλωση στον ιδιωτικό τομέα.
Ο Γιλντίζ ανέφερε πως προχτές είχε μια σύσκεψη με την καναδική εταιρία Candu και τον διευθύνοντα σύμβουλο της και είπε πως ¨Συνομιλήσαμε σχετικά με την πρόταση που υπέβαλε η εταιρία τους. Σήμερα θα έχουν επαφή οι τεχνικές επιτροπές. Δεν ξέρω ποια εταιρία και από ποια χώρα, αλλά στο τέλος αυτού του μήνα μια χώρα θα έχει ξεχωρίσει. Για την Σινώπη υπάρχουν προτάσεις από Κίνα, Νότια Κορέα, Ιαπωνία και Καναδά.
Κόστος 20 δις $
Σε δήλωση που είχε κάνει νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Candu Αλά Αλιζαντέχ είχε πει πως το κόστος του πυρηνικού σταθμού που θα κατασκευαστεί στην Σινώπη θα φτάσει τα 20 δις $.
Η Τουρκία η οποία στοχεύει κατά το έτος 2020 να παράγει από πυρηνικούς σταθμούς τουλάχιστον το 5% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, σε περίπτωση που το 2023 λειτουργούν και οι δύο πυρηνικοί σταθμοί σε Ακουγιού και Σινώπη θα διασφαλίζει έτσι από τα πυρηνικά το 20% της εγκατεστημένης σήμερα ισχύος. Στους πυρηνικούς σταθμούς Ακουγιού και Σινώπης με εγκατεστημένη ισχύ 10.000 MW προβλέπεται να παράγονται 80 εκ. ΚWH, κάτι που για να παραχθεί από φυσικό αέριο χρειάζεται να εισαχθούνε 16 εκ. κυβικά φυσικού αερίου κόστους περίπου 7,2 δις $.
……………
Εφ. Ταράφ 21/9/2012
Σχ : Ιδιαίτερα για το Ακουγιού οι Τούρκοι έχουν συνάψει μια εξαιρετική για τα συμφέροντα τους συμφωνία με την οποία οι ίδιοι δεν βάζουν σχεδόν καθόλου χρήματα για την κατασκευή του πηρυνικού σταθμού από τους Ρώσους. Το να διανοηθεί βέβαια κάτι ανάλογο κάποιος στην Ελλάδα θα ήταν δυστυχώς όνειρο θερινής νυκτός…Σιγά μη βρισκόταν Έλληνας πολιτικός που θα τολμούσε να πει ναι στην πηρυνική ενέργεια και να έδινε και την δουλειά στους Ρώσους !!!
Twilight zone !