Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Σημαντικά αποτελέσματα από το μποϊκοτάζ των Σαουδαράβων στα τουρκικά προϊόντα

No Comments Share:

Η Σαουδική Αραβία ανέστειλε τις τουρκικές εισαγωγές κρέατος – Τουρκική ένωση

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΟΛΗ (Reuters) – Η Σαουδική Αραβία ανέστειλε επίσημα τις εισαγωγές κρέατος, αυγών και άλλων προϊόντων από την Τουρκία νωρίτερα αυτό το μήνα, ανέφερε η Τουρκική Ένωση εξαγωγέων, μετά από ένα ανεπίσημο μποϊκοτάζ για τουρκικά εμπορεύματα για πολλούς μήνες ενόψει των πολιτικών εντάσεων μεταξύ των δύο περιφερειακών αντιπάλων.

Τούρκοι εξαγωγείς ανέφεραν αυξανόμενα εμπόδια στο εμπόριο στη Σαουδική Αραβία, καθώς επιχειρηματίες στο αραβικό κράτος του Κόλπου έχουν οδηγήσει σε εκκλήσεις για απαγόρευση των τουρκικών εισαγωγών και καθώς οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώθηκαν.

Οι ήδη τεταμένες από ανταγωνιστικές φιλοδοξίες για περιφερειακή επιρροή, αυτές οι σχέσεις βυθίστηκαν σε κρίση πριν από δύο χρόνια, όταν Σαουδάραβες πράκτορες σκότωσαν τον εξέχοντα Σαουδάραβα δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι στο Σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Η Άγκυρα λέει ότι το Ριάντ έχει πει ότι δεν υπάρχει επίσημο μποϊκοτάζ, αλλά η Ένωση ΅Εξαγωγέων, δήλωσε ότι είχε ενημερωθεί από το υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας, ότι οι εισαγωγές ορισμένων τουρκικών εμπορευμάτων είχαν ανασταλεί νωρίτερα αυτό το μήνα.

“Οι εισαγωγές από τη χώρα μας κόκκινου κρέατος και προϊόντων, λευκού κρέατος και προϊόντων, υδάτινων προϊόντων, αυγών και μελιού και των προϊόντων τους, καθώς και γάλα και … εναλλακτικές λύσεις για το μητρικό γάλα, έχουν ανασταλεί από τις 15 Νοεμβρίου”, η ένωση είπε στα μέλη του σε ένα email που ελήφθη από το Reuters.

Κανείς δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τη Σαουδαραβική πρεσβεία στην Άγκυρα την Παρασκευή. Το υπουργείο εμπορίου της Τουρκίας δεν ήταν διαθέσιμο για άμεσο σχόλιο.

Η Τουρκική Συνέλευση Εξαγωγέων αναφέρει ότι οι εξαγωγές προς τη Σαουδική Αραβία μειώθηκαν 16% τους πρώτους 10 μήνες του τρέχοντος έτους σε 2,23 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η υπουργός Εμπορίου της Τουρκία Ρουζχσάρ Πεκτσάν δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι το Ριάντ επέμεινε ότι δεν υπάρχει επίσημο μποϊκοτάζ των τουρκικών εμπορευμάτων – κάτι που η Άγκυρα θα μπορούσε επίσημα να καταγγείλει μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«… Αναμένουμε συγκεκριμένα βήματα για την επίλυση προβλημάτων στις εμπορικές και οικονομικές μας σχέσεις», ανέφερε η Pekcan στην εφημερίδα Sabah. «Οι συνάδελφοί μας μας είπαν ότι δεν υπήρχε επίσημη απόφαση, ότι υπήρχαν κάποια εξαιρετικά ζητήματα».

Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Βασιλιάς Σαλμάν Σαουδικής Αραβίας συμφώνησαν σε τηλεφωνική κλήση την περασμένη εβδομάδα να  “διατηρήσουν τα κανάλια διαλόγου ανοιχτά για να βελτιώσουν τους διμερείς δεσμούς και να ξεπεράσουν τα θέματα¨, δήλωσε η τουρκική Προεδρία.

Και οι δύο χώρες έχουν λόγο να μειώσουν τις εντάσεις καθώς στηρίζουν μια αλλαγή υπό μια νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει ασκήσει έντονη κριτική στον Ερντογάν, θα αντιμετωπίσει πιέσεις από το Κογκρέσο να επιβάλει κυρώσει στην Τουρκία, για αγορά ρωσικού αμυντικού εξοπλισμού και δεσμεύθηκε να επανεκτιμήσει τους δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία.

Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει άμεση ένδειξη προσέγγισης της Σαουδικής-Τουρκίας, και ορισμένες τουρκικές επιχειρήσεις λένε ότι αισθάνονται τον πόνο για μερικούς μήνες.

«Παρόλο που δεν υπήρχε επίσημη απαγόρευση, δεν μπορέσαμε να στείλουμε πολλά προϊόντα στη Σαουδική Αραβία ούτως ή άλλως, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων κοτόπουλου», δήλωσε ο Sait Koca, γενικός διευθυντής μιας εταιρείας πουλερικών.

Εβδομάδες καθυστερήσεις κατά την άφιξη σήμαινε ότι οι πωλήσεις αγαθών, όπως τα αυγά επώασης, τα οποία πρέπει να μετακινηθούν γρήγορα, είχαν ήδη καταρρεύσει, είπε.

Saudi Arabia has suspended Turkish meat imports – Turkish union | Reuters

27/11/2020

Previous Article

Μπορέλ στην γραμμή Ερντογάν : ¨Να μην χρησιμοποιείται ο όρος ισλαμική τρομοκρατία¨ !

Next Article

H Tουρκία ενισχύει την παρουσία της στην Ιντλίμπ…

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *