Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Σύννεφα αλλά και πρόοδος στην ουκρανο-τουρκική συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία

0 σχόλια Share:
Spread the love

Απόρρητο έγγραφο αναφερόμενο στην τουρκική-ουκρανική στρατιωτική συνεργασία, αποκάλυψε πως η Ivchenko-Progress της Ουκρανίας απέρριψε το αίτημα της κρατικής TUSAŞ Engine Industries (TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. ή TEI) της Τουρκίας το 2015 για τη μεταφορά τεχνολογίας για κινητήρες στροβιλοσυμπιεστών, κάτι που θα άνοιγε το δρόμο για την παραγωγή κινητήρων ελικοπτέρων στην Τουρκία.

Η TEI αργότερα υποχρεώθηκε να υπογράψει σύμβαση με την εταιρεία LHTEC, μια συνεργασία μεταξύ της Honeywell και της Rolls-Royce, στις 10 Δεκεμβρίου 2015 για να κατασκευάσει τα εγχώρια ελικόπτερα. Τον Φεβρουάριο του 2019 η Τουρκία ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του έργου TS1400 για την ανάπτυξη κινητήρων στροβιλοσυμπιεστών.

Το σύστημα του στροβιλοσωλήνα είναι μια μορφή κινητήρα τούρμπο. Παρέχει ενέργεια σε ρότορες ελικοπτέρων και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε η ταχύτητα του δρομέα να είναι ανεξάρτητη από την ταχύτητα περιστροφής της γεννήτριας καυσίμων.

Σύμφωνα με ένα απόρρητο έγγραφο πολιτικής που απέκτησε η Nordic Monitor, η Ivchenko-Progress πρόσφερε μια εταιρική σχέση 50-50 για το σχεδιασμό του μηχανισμού αεροπορίας, κατά την οποία κάθε μέρος θα αναπτύξει ξεχωριστές ενότητες. Σύμφωνα με την πρόταση, οι εταιρείες θα συναντούνταν τακτικά για να αναθεωρήσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες και τις εκθέσεις, ενώ οι τεχνικές εικόνες σχεδίασης του κινητήρα θα ανταλλάσσονται μετά την ολοκλήρωση του έργου. Ωστόσο, η ουκρανική εταιρεία αρνήθηκε να μοιραστεί το σχεδιαστικό λογισμικό και τις πληροφορίες που αποκαλύπτουν τη μεθοδολογία και τη διαδικασία της.

Η Ivchenko-Progress έχει συμμετάσχει στο σχεδιασμό κινητήρων για την τροφοδοσία αεροσκαφών και ελικοπτέρων διαφόρων τύπων για πάνω από 68 χρόνια, μαζί με οδηγούς και ειδικό εξοπλισμό για βιομηχανική χρήση. Η εταιρεία επί του παρόντος διοικείται από το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Βιομηχανικής Πολιτικής.

H δεύτερη σελίδα του εγγράφου πολιτικής

Το έγγραφο του Ιδρύματος Ενδυνάμωσης Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TAFF), με ημερομηνία 26 Μαΐου 2016, με τίτλο «Στρατηγικός Σχεδιασμός και Συντονισμός», αποκάλυψε ότι η Ivchenko-Progress είχε συμφωνήσει να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για το έργο σε περίπτωση 50-50 και να προβεί σε τεχνική επανεξέταση της ενότητας του κινητήρα TEI, αλλά η εταιρεία δεν συμφώνησε να μοιραστεί τα εργαστήρια / τους χώρους εργασίας με τους Τούρκους μηχανικούς λόγω των σχετικών ουκρανικών κανονισμών.

Επιπλέον, η Ivchenko-Progress απέρριψε τις προτάσεις έργων της ΤΕΙ για τα μοντέλα εταιρικής σχέσης που παρέχουν ιδιοκτησία κάτω του 50%, την εκπαίδευση των Τούρκων μηχανικών και τον ορισμό τεχνικών συμβούλων στην τουρκική εταιρεία.

Το TAFF ιδρύθηκε το 1987 για να «ενισχύσει την δύναμη των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας» και διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στη δημιουργία και την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας. Ελέγχει άμεσα και έμμεσα σημαντικές εταιρείες ASELSAN (ηλεκτρονικά), ISBIR (γεννήτριες και εναλλάκτες), ASPILSAN (πακέτα μπαταριών), HAVELSAN (πληροφορική), ROKETSAN (ρουκέτες και βλήματα) και TAI (αεροδιαστημική και δορυφορική). Το 2018 είχε το 43% των συνολικών εσόδων της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, ενώ ήταν υπεύθυνο για το 41% των εξαγωγών στον τομέα της άμυνας.

Στις 24 Δεκεμβρίου 2017 ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέδωσε διάταγμα με το οποίο έθεσε υπό τον έλεγχο του το στρατιωτικά διοικούμενο αυτό ίδρυμα. Σήμερα, το διοικητικό συμβούλιο του TAFF, ως το κύριο όργανο λήψης αποφάσεων του ιδρύματος, προεδρεύεται από τον Ερντογάν.

Η TEI, που ιδρύθηκε το 1985, δραστηριοποιείται στην έρευνα και ανάπτυξη, το σχεδιασμό, την παραγωγή, τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών και άλλων κινητήρων αεριοστροβίλων.

 

Το έγγραφο αποκάλυψε επίσης τη συνεργασία για την παραγωγή πυραύλων και ρουκετών μεταξύ της ROKETSAN και των Ουκρανών ομολόγων της. Σύμφωνα με το έγγραφο πολιτικής, μια τουρκική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από εκπροσώπους από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, το υπουργείο Άμυνας, το Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας και διάφορες εταιρείες, επισκέφθηκε το Κίεβο στις 6-10 Απριλίου 2016. Το έγγραφο υπογραμμίζει πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τα μέρη συμφώνησαν σχετικά με τη σύσταση ομάδας εργασίας που θα συντάξει συμφωνία-πλαίσιο που θα καλύπτει τις προηγούμενες διμερείς συμφωνίες και θα συγκροτήσει μια άλλη ομάδα εργασίας για το συντονισμό και το σχεδιασμό ακαδημαϊκών και ερευνητικών προγραμμάτων για τις τεχνολογίες διαστημικών και δορυφορικών εκτοξεύσεων.

Η ROKETSAN ιδρύθηκε το 1988 για να σχεδιάσει, να αναπτύξει και να κατασκευάσει πυραύλους και πυραύλους και συστήματα εκτόξευσης, προώθησης, καθοδήγησης και ελέγχου, καύσιμα πυραύλων και αλγόριθμους.

Το έγγραφο υπογράμμισε επίσης ότι οι θυγατρικές του TAFF, οι  ASELSAN, TUSAŞ και HAVELSAN συνέχισαν τη διμερή συνεργασία με τους ξένους ομολόγους τους.

Η πρώτη σελίδα του εγγράφου πολιτικής

Νordicmonitor.com

30/11/2019

Previous Article

Ο ξεφτιλισμένος ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ ακούει;

Next Article

Ο παραλογισμός της Τουρκίας στον χάρτη

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *