Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΣΚΑΒΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΛΑΚΚΟ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ…

0 σχόλια Share:

Ιστορική έκκληση προς την Ε.Ε.

Ο υπουργός Οικονομίας Ζαφέρ Τσαλαγιάν ανακοίνωσε στην Χουριέτ την έκκληση του προς την Ε.Ε. : Είτε να μείνουμε στην Τελωνειακή Ένωση, οπότε καταργήστε την βίζα και την ποσόστωση στα προϊόντα μας και προσθέστε μας στις συμφωνίες με τρίτες χώρες, είτε να βγούμε από την τελωνειακή ένωση και κάντε μαζί μας συμφωνία ελεύθερου εμπορίου…

¨Το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο…¨ Με αυτή την φράση αρχίζει ο υπουργός Οικονομίας Ζαφέρ Τσαλαγιάν και συνεχίζει :

¨Το 1995 η Τελωνειακή Ένωση ήταν μια πετυχημένη δουλειά που έκανε τότε η κυβέρνηση. Αλλά υπέγραψε και ένα σημαντικό λάθος. Έβαλε τον όρο ότι εάν η Ε.Ε. κάνει εμπορική συμφωνία με χώρα που δεν είναι μέλος της, τότε και εμείς πρέπει να κάνουμε ειδική συμφωνία. Στόχος ήταν η αποτροπή προϊόντων από την Νότια Κύπρο. Αλλά το άρθρο αυτό γύρισε σε βάρος της Τουρκίας και την χτύπησε¨.

Στην βάση αυτού του θέματος που τίθεται τελευταία από τον Τσαλαγιάν και από άλλα μέλη της κυβέρνησης , βρίσκεται η συμφωνία για την τελωνειακή ένωση που έκανε η κυβέρνηση της Τσιλλέρ με την Ε.Ε. το 1995.

Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που μπήκε στη Τελωνειακή Ένωση χωρίς να είναι πλήρες μέλος της Ε.Ε. Η Τουρκία παρά το ότι δέχτηκε όλες τις διμερείς συμφωνίες της Τελωνειακής Ένωσης, δεν παίρνει μέρος στους σχετικούς μηχανισμούς λήψης αποφάσεων. Δηλαδή αυτόματα δέχεται τις συμφωνίες που κάνει η Ε.Ε. με χώρες μη μέλη της. Καθώς σε αυτές τις συμφωνίες δεν υπάρχει άρθρο που να λέει πως ¨η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει και τις χώρες μέλη της Τελωνειακής Ένωσης που δεν είναι μέλη της Ε.Ε.¨ , όταν οι χώρες αυτές πουλάνε προϊόντα στην Τουρκία εξαιρούνται από τον τελωνειακό φόρο. Καθώς όμως η Τουρκία δεν είναι μέλος της Ε.Ε., όταν αυτή πουλά προϊόντα σε αυτές της χώρες, ακολουθείται η διαδικασία κανονικών εξαγωγών και τους επιβάλλονται βαρείς τελωνειακοί φόροι. Αυτό είναι κάτι που επηρεάζει ιδιαίτερα αρνητικά την ισορροπία του εξωτερικού εμπορίου της Τουρκίας. Μάλιστα χώρες οι οποίες συνάδουν συμφωνία με την Ε.Ε. , καθώς διασφαλίζουν έτσι σημαντικό πλεονέκτημα, μετά δεν θέλουν να συνάψουν συμφωνία με την Τουρκία.

Τα παραδείγματα είναι από τον Τσαλαγιάν. Η Ν. Αφρική, το Μεξικό και η Αλγερία είναι χώρες που τα τελευταία 10 χρόνια έκαναν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε. Το 2012 αγοράσαμε από το Μεξικό προϊόντα αξίας 867 εκ. $. Οι εξαγωγές μας προς το Μεξικό ήταν 206 εκ. $. Από την Αλγερία οι εισαγωγές μας ήταν 2,6 δις $ ,ενώ οι εισαγωγές μας έμειναν στα 1,8 δις $. Η πιο άσχημη εικόνα είναι όμως με την Ν. Αφρική…Κάναμε 382 εκ. $ πωλήσεις, έναντι 1,3 δις $ εισαγωγές. Και ενώ εμείς πουλάμε σε εκείνους προϊόντα στα οποία επιβάλλεται φόρος 40%, αυτοί μπαίνουν στην Τουρκία με πολύ χαμηλή φορολογία.

Αυτό όμως που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση είναι ότι σύντομα θα τεθεί επί τάπητος συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της Ε.Ε. με δύο παγκόσμιους γίγαντες, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Ο Τσαλαγιάν αναφέρει πως οι εξαγωγές μας στις ΗΠΑ είναι 5,9 δις $ και συνεχίζει λέγοντας ¨Ενώ οι εισαγωγές μας 14,1 δις $. Ούτως η άλλως υπάρχει μια μεγάλη ανισσοροπία. Εάν τώρα υπογραφεί και συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε. , και δεν υπογράψουν ξεχωριστή συμφωνία με εμάς, αυτό θα είναι κάτι που θα στραφεί σε βάρος του εξωτερικού μας εμπορίου….

……………….

Εφ. Χουριέτ 28/3/2013

 

Previous Article

ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΓΑΖΑ

Next Article

ΤΑ ΤΟΥΙΤΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΜΟΥΦΤΗ ΞΑΝΘΗΣ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *